cookie-og-privatlivspolitik
01SAK-F-Saksøbing Sukkerfabrik
Muld Lolland-Falster i gang med at udvikle et fælles afsætningsselskab med tilhørende logistikfunktion på Sukkerfabrikken i Sakskøbing. Arkivfoto
Foto: Anders Knudsen

Lolland Falster 2020

Fælles fødevarehus skal løse logistikudfordringer

En ny logistikløsning skal gøre Lolland-Falster til fødevarekammer for Hovedstaden.
04. december 2020 kl. 14:50 Af Denny Michael Jakobsen

Fødevarenetværket Muld Lolland-Falster og Business LF er ved at udvikle en ny logistikløsning, der skal gøre det nemmere for de lokale fødevareproducenter at få varerne bragt til spisesteder i Københavnsområdet.

Faktisk er man så langt i planerne, at de første varer allerede er blevet distribueret til kunder på Lolland-Falster og i Hovedstadsområdet i samarbejde med flere lokale logistikvirksomheder.

- Som et nyt tilbud til de lokale fødevareproducenter, er Muld Lolland-Falster i gang med at udvikle et fælles afsætningsselskab med tilhørende logistikfunktion på Sukkerfabrikken i Sakskøbing, siger Henning Wiesinger, forretningsudvikler i Business LF.

- Formålet er at øge omsætningen og værdiskabelsen hos de lokale fødevareproducenter igennem nye afsætningskanaler, lagerkapacitet og distributionsløsninger og dermed fungere som one-point of contact for både producenter og aftagere, forklarer han videre.

Henning Wiesinger oplyser, at Business LF løbende arbejder på at få flere lokale producenter med og indgå aftaler med aftagere af fødevarerne. Derudover arbejdes der på en køletransport-løsning, så der både kan transporteres kød, frugt, grøntsager, kolonialvarer osv.

Annonce

Billigere transport

Ved at samle flere lokale producenter i en fælles varelager- og logistikløsning, håber man i fødevarenetværket at sænke transportomkostningerne for den enkelte fødevareproducent.

Flere af de mindre lokale producenter har ikke kapacitet eller økonomi til at forestå logistikken og dermed en effektiv og økonomisk bæredygtig distribution af deres fødevarer selv.

- En effektiv logistik-løsning er derfor afgørende for vækst hos producenterne, da de lokale afsætningsmuligheder på Lolland-Falster langt hen ad vejen er udnyttet, forklarer Henning Wiesinger.

- De lidt større producenter har ofte et professionelt set-up, men ønsker derudover at udforske nye afsætningsmuligheder og at opnå fordelene ved at pulje ressourcer i en fælles afsætningsplatform, fortsætter han.

De skærpede miljøkrav i større byer som København betyder, at ældre dieseldrevne lastbiler og varebiler fra 1. juli 2020 ikke længere har adgang til miljøzonerne, medmindre de har monteret et partikelfilter.

Annonce

Det har gjort det endnu vanskeligere for flere af de lokale fødevareproducenter på Lolland-Falster, der nu står i en situation, hvor transport af varer til København med egen varebil ikke længere er mulig, medmindre bilerne lever op til de nye krav.

Ud over at en fælles organisering i det nye afsætningsselskab er mere effektiv både administrativt og økonomisk, er det også en mere miljøvenlig løsning, da det samlet set giver mindre kørsel ind og ud af København.

Derudover stiller professionelle samarbejdspartnere og aftagere af fødevarer, heriblandt restauranter og større kantiner krav om "one- point-of-contact" og fælles leverance for at sikre både en administrativ og økonomisk bæredygtig drift.

- På den baggrund er Muld Lolland-Falsters forretningsgrundlag et fælles fødevarehus med tilknyttet afsætnings- og logistikfunktion, siger Henning Wiesinger.

Ifølge Business LF er logistikken en af de helt afgørende faktorer for at skabe vækst og udvikling af fødevaresektoren på Lolland-Falster, da afsætningsmulighederne på Lolland-Falster efterhånden er udnyttet.

Annonce

Mulighederne ligger derfor i at gøre Lolland-Falster til fødevarekammer for Hovedstaden.

- En effektiv logistik-løsning er afgørende for vækst hos producenterne. Afsætningen skal sikres igennem forskellige salgskanaler som større kantiner, offentlige institutioner og restauranter, siger Henning Wiesinger.

Læs også artiklen "Fælles logistikløsning er vejen frem"KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

ANNONCE