Annonce
Lolland

- Der var ikke andet, vi kunne gøre

Nye visualiseringer viser Lollands nye byrådssal, som den kommer til at se ud. Foto: Friis Andersen Arkitekter /visualisering

Borgmester forklarer, at den dyre renovering af det gule pakhus, Qvades og rådhuset er "et kinderæg".

Siden Lolland Kommune offentliggjorde planerne for renoveringen af det gule pakhus, Qvades og det gamle rådhus på torvet i lørdagens udgave af Folketidende, har projektet skabt stor furore på Facebook.

Flere synes, at projektet, der nu koster 33,4 millioner kroner, er for dyrt, når kommunen skal spare. Andre mener, at man burde rive det gamle pakhus ned. Og hvorfor skal der indrettes en ny byrådssal, når der allerede er en på det gamle rådhus?

Borgmester Holger Schou Rasmussen (S) forklarer, at hans første indskydelse, da pakhuset begyndte at kollapse, var, at det måtte væk.

- Det kunne sikkert være billigere bare at rive pakhuset ned. Men det må vi ikke. Vi er som byråd og kommune forpligtiget af det, der er gældende omkring totalfredede bygninger. Det pakhus skal stå oprejst. Alene at holde det oprejst ville koste fem millioner skattekroner, og så ville vi ikke kunne bruge bygningen til noget. Det frustrerede mig dybt, dybt og meget i lang tid, husker borgmesteren.

Pakhuset fulgte med, da Maribo Kommune købte grunden for at bygge administrationsbygningen.

- Det er vigtigt at forstå, at pakhuset er en arv fra gammel Maribo Kommune. Det er ikke det nuværende byråd, der har besluttet at købe det, siger han.

Med det nye projekt får byrådet løst et andet problem: at Børn & Unge sidder på Kidnakken i lokaler, der bliver lejet for to millioner kroner årligt.

- Vi vil gerne have alle medarbejdere ud af lejede bygninger. Og da vi så, at Qvades hovedbyging var til salg, fik vi den idé at samle administrationen i bykernen.

Ifølge kommunens regnestykke vil projektet ikke koste en skattekrone ... med tiden.

- Over 20 år forrentes 35 millioner kroner med dagens rente. For det får vi vores egen bygning, der bliver total istandsat. Så vi forventer ikke de store udgifter på istandsættelse efterfølgende, siger borgmesteren, der afviser, at projektet bliver dyrere, når arbejdet går i gang.

- Bygningerne er blevet strippet helt ned. Håndværkerne har givet bud ud fra det. De ved, hvad der skal gøres.

En helt ny visualisering viser den nye byrådssal med lyse vægge, kig til kip og adskilte brædder, der skal bedre akustikken. Foto: Friis Andersen Arkitekter /visualisering

Sagsbehandling på gaden

Borgmesteren mener, at kritikken på Facebook er skudt over målet.

- Hvis du køber nyt hus, forrentes det også over en årrække. På denne måde får vi noget ud af pengene. Det her vil ikke koste skatteyderne en krone.

Borgmesteren har også hørt dem, der mener, at byrådet frådser med kommunens penge, når der skal spares på børn og ældre.

- Hvis vi beholder lejemålet på Kidnakken, skal vi fortsat betale husleje. Og hvis vi opsiger lejemålet og bruger to millioner kroner på ældreplejen i stedet, skal vores medarbejdere så sagsbehandle på gaden?

Borgmesteren afviser, at andre tomme kommunale bygninger kan benyttes.

- De skal også sættes i stand. Vi har lige sat havnebygningen i Nakskov i stand. Det gamle rådhus i Rødby er ikke stort nok, og det i Holeby kan huse rundt regnet 25 medarbejdere. Men begge skal sættes i stand, forklarer han.

Der er også et signal i, at byrådet nu får et helt nyt mødested, siger Holger Schou Rasmussen.

- Den gamle byrådssal fejler ikke noget. Men nu får vi nedlagt den sidste byrådssal fra de gamle kommuners tid og opretter en ny til Lolland Kommune.

Borgmesteren pointerer også, at det ville være for bekosteligt og besværligt i forhold til fredningen at inddele pakhuset i rum til kontorer. Derfor bliver det nu mødecentral.

- Den nye byrådssal kan benyttes til alt muligt andet, når byrådet ikke har møde en gang om måneden. Så vi slår flere fluer med et smæk. Det bliver en flot og attraktiv bygning at få besøg af folk i.

Så Holger Schou Rasmussen er tilfreds med det store renoveringsprojekt, der gik i gang i går.

- Det er ligesom et kinderæg. Vi får renoveret hele bymidten. Ingen kan leve med, at disse bygninger bare står og forfalder. Vi får samlet medarbejderne. Og vi sparer huslejen.

Han indrømmer dog, at der kan komme et problem med p-pladser i byen.

- Det må vi få løst ad hoc. Men der er p-pladser inden for en radius af 500 meter. Folk skal nok vænne sig til at gå et lille stykke, som når man skal til møder i KBH. Det er vores vurdering, at der er p-pladser nok, siger han.

  • Nye visualiseringer viser Lollands nye byrådssal, som den kommer til at se ud. Foto: Friis Andersen Arkitekter /visualisering
  • En helt ny visualisering viser den nye byrådssal med lyse vægge, kig til kip og adskilte brædder, der skal bedre akustikken. Foto: Friis Andersen Arkitekter /visualisering
Annonce
Lolland

Øget med millioner: Ny uddeler bag stor fremgang

112

Afsløret i bussen: Der var ulovlige stoffer i poserne

Annonce
Annonce
Lolland

Øget med millioner: Ny uddeler bag stor fremgang

112

Politiet efterlyser: Har du set Mathias?

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

112

Afsløret i bussen: Der var ulovlige stoffer i poserne

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

112

Tre anholdt: Narkohunden Alfa opsnusede et halvt kilo kokain

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Guldborgsund

Ekstremt vejr koster kommune mindst 24 millioner kroner

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Indland

Vil du også gøre det? Seks ud af 10 vil sætte hveder på bordet

Annonce
Annonce
Maribo

Sygdomsforløb satte gang i butiksdrøm: Nu har han slået døren op

Udland

Biden underskriver Ukraine-pakke og lover nye sendinger straks

Indland

Myndighederne jubler: Snart er det slut

Lolland

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof

Sport

NFH dummer sig gevaldigt i Sønderjyske - under maksimalt pres nu

112

Stoppet på trehjulet knallert på motorvejstilkørsel

Guldborgsund

Se billederne: Hundredvis dukkede op til 125-års jubilæum