cookie-og-privatlivspolitik
Anne Skytt Christensen har en hel mappe fuld af foto, artikler og læserbreve, som dokumenterer, at erfaringerne med at fragte de mindste specialbørn er alarmerende dårlige.
Anne Skytt Christensen har en hel mappe fuld af foto, artikler og læserbreve, som dokumenterer, at erfaringerne med at fragte de mindste specialbørn er alarmerende dårlige.
Foto: Jan Knudsen

Lolland

- Det er prøvet uden succes, så lad vær'

- Det er forfærdeligt, at et flertal af politikerne igen vil sende de mindste specialbørn ud at køre, mener Anne Skytt Christensen
15. september 2020 kl. 18:30 Af Rikke Folm Berg

FAKTA
Børn med nedsat fysisk og psykisk funktionsevne skal fremover samles ét sted i Lolland Kommune. Det betyder, som omtalt i Folketidende 26. august, at dagtilbuddet for specialbørn i Børnehaven Riddersborg i Nakskov skal nedlægges, og dagtilbuddet i Skovtrolden i Maribo udbygges.
Det er besluttet af et flertal i børne- og skoleudvalget, bestående af Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti. Venstre var imod, hvilket især skyldes en bekymring for transporten for de mindste specialbørn. På det seneste byrådsmøde blev de påkrævede 6,770 millioner kroner til anlæg af ét samlet tilbud godkendt.

NAKSKOV Anne Skytt Christensen kan ikke forstå, at et flertal af politikerne kan få sig selv til igen at sende de mindste børn med fysisk og psykisk nedsat funktionsevne ud i transport fra Nakskov til Maribo. For sidst det blev forsøgt, var erfaringerne forfærdelige, påpeger hun.

- Jeg har været med hele turen, siger Anne Skytt Christensen.

Lige siden politikerne nedlagde dagtilbuddet for de mindste specialbørn i Langø, for i stedet at køre dem i bus til Maribo, for så at droppe det igen, fordi det fungerede elendigt - og genoprette et tilbud i Nakskov i Børnehuset Riddersborg.

- Så jeg har selv et plejebarn, som har været udsat for alt det forfærdelige, som transporten førte med sig, siger hun.

Nu skal tilbuddet i Børnehuset Riddersborg nedlægges, fordi det aldrig har haft den fornødne kvalitet. Men i stedet for at lave et nyt og bedre tilbud i Nakskov skal tilbuddet i Maribo udbygges, og de mindste børn på landevejen igen.

Annonce

- Man bliver lidt indebrændt, fordi man tænker, hvorfor gentager de noget, som slet, slet ikke fungerede? siger hun og ryster på hovedet.


Halvnøgen og bæltefikseret

Anne Skytt Christensen oplevede, at hendes plejebarn blev utrygt, uroligt og ked af det på køreturene.

- Hun bed sine sokker i stykker, bed sin jakke i stykker, spyttede bussens rude til og pillede sit tøj af, så hun nogle gange blev afleveret halvnøgen - også om vinteren.

For chaufføren havde nødvendigvis travlt med at køre bussen og derfor ringe mulighed for at hjælpe de op til seks børn med fysisk og psykisk funktionsevne, som han fragtede frem og tilbage mellem Nakskov og Maribo, påpeger hun.

- Chaufførerne skældte os dagligt ud i frustration, og vi forældre kunne kun sige, at de skulle gå til deres leder og sige, at det ikke fungerede. Men det ville de ikke, for så mistede de deres arbejde, sagde de.

Annonce

En dag så hun, at hendes plejebarn var bæltefikseret i bussen. Der gik hendes grænse. Hun opgav bustransporten og kørte derefter selv de 130 kilometer om dagen for at fragte sit plejebarn til og fra dagtilbuddet i Børnehaven Skovtrolden.

Hun påpeger, at hun ikke var ene forælder om de dårlige erfaringer, men hun var en af få til at stå frem. Det er hun stadig.

- Forældrene er bange for at stå frem, så jeg betragter mig som talerør for deres bekymringer, siger hun.

Og med en vis vægt, da hun gennem mange år har siddet som repræsentant i forældreråd og skolebestyrelse for specialbørnene.

Formanden for børne- og skoleudvalget, Signe Lund (S), har understreget, at de mindste specialbørn ikke skal transporteres i bus, men i taxier med højest tre børn i hver. Det giver Anne Skytt Christensen ikke meget for.

Annonce

- Hverken buschaffører eller taxichauffører er pædagoger, siger hun.

- Desuden har de lige travlt med at køre, tilføjer hun.

Endelig mener hun ikke, at der er den helt store forbedring i, at der nu er højest tre børn om hver taxi, i forhold til fem-seks børn om hver bus. Det kan igen ende med en alt for lang køretid, mener hun.

Signe Lund har også udtrykt, at hvis der bliver behov for det, vil man sørge for, at der er pædagoger med i taxierne.

- Det synes jeg bare, at de skal sørge for fra en start. Det bliver der brug for, siger Anne Skytt Christensen.

Annonce

I dag kører hendes nu 13-årige plejebarn i bus til Centerskolen i Maribo, men det lader sig kun gøre, fordi hun er medicineret, så hun kan være i det. Den mulighed er der ikke for de mindste specialbørn.

- De er for små til at blive udredt og medicineret.

- Jeg ville ønske, at politikerne ville lade vær'.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

EM i skyggen 13. juni 2021 kl. 23.00

AF: JOHN BRILL ENGKEBØLLE

Det frie valg 11. juni 2021 kl. 23.50

AF: TOM AHLQVIST

Venstre,s nedstigning fra… 10. juni 2021 kl. 14.17

AF: PAW HALLANDSON

Skat, hvor skal børnene være? 08. juni 2021 kl. 11.55

AF: JOHN WENNERWALD

Modige beslutninger 06. juni 2021 kl. 21.56

AF: JOHN WENNERWALD

Sorteper 30. maj 2021 kl. 21.04

Annonce

ANNONCE