cookie-og-privatlivspolitik
Hannah og Maria har netop sagt op på Testcenter Maribo. Sammen med kollegaer står de nu frem og fortæller om frygtelige arbejdsforhold på centret.
Hannah og Maria har netop sagt op på Testcenter Maribo. Sammen med kollegaer står de nu frem og fortæller om frygtelige arbejdsforhold på centret.
Foto: Anders Knudsen

Lolland

- Det er som en krigszone

Nuværende og tidligere medarbejdere fortæller om dårligt arbejdsmiljø på testcenter.
19. april 2021 kl. 09:58 Af Birgitta Andersen

MARIBO Grov sexchikane i alles påhør, skideballer foran både borgere og kollegaer, manglende ansættelseskontrakter, tidtagning på toiletbesøg, klikedannelser, mellemledere, som opfordrer ansatte til stikkeri, podning uden værnemidler ...

Ifølge fire nuværende og tidligere ansatte på testcentret i Maribo er listen over centrets arbejdsmiljøproblemer lang.

- De ting, der foregår på det arbejde ... Det er forrykt! Og det er hårdt psykisk. Fra det øjeblik, du går ind ad døren, er du på vagt over for alle, fortæller de.

De ansatte føler ikke, de bliver hørt af testcentrets ledelse. Derfor er de nu gået til avisen for at fortælle deres historie.

To af de fire, Hannah og Maria, har netop sagt op. De to andre er stadig ansat og vil derfor gerne være anonyme. Deres navne er avisen bekendt. Desuden har Folketidende fået indblik i to skriftlige klager fra medarbejdere på centret. Alle fortæller de om stigende problemer med dårligt arbejdsmiljø.

Annonce

Maria har været ansat på centret i fem måneder. Hun fortæller, at problemerne ikke var så store, da hun startede. Men at det er blevet rigtig slemt i takt med, at presset på vacciner og podninger er steget.

Det dårlige arbejdsklima medfører mange sygemeldinger og opsigelser, der så presser de resterende medarbejdere til at tage længere og flere vagter. Poderne kan stå i deres dragter i op til 12 timer med kun en halv times pause.

- Jeg arbejdede 64 timer om ugen de sidste par uger, fortæller Hannah.

De timelønnede fortæller, at de ikke kan afslå en vagt. Tværtimod kan det udløse en skideballe og trusler om fyring, hvis de beder om ikke at blive vagtsat.

- Folk tør jo nærmest ikke melde sig syge. Men det gør de så alligevel, fordi de simpelthen ikke kan holde ud at være der, siger den ene medarbejder.

Annonce

- Vi får hele tiden at vide, at de kan jo nemt hive andre ind fra gaden. Så vi kan bare smutte, hvis det er, fortæller hun om jobbet, der lønnes med 127,73 kroner i timen for ufaglærte.


Samtale bliver til arbejdsdag

Skideballer er der nok af på testcentret, fortæller medarbejderne. Der bliver talt grimt til de ansatte både over for kollegaer, og når der er borgere til stede.

- Det er som at arbejde i en krigszone, fortæller Maria.

Allerede ved ansættelsessamtalen begynder problemerne.

- Da jeg sad og ventede på at komme til samtale, kom der en ud og sagde, at vi skulle læres op. For vi var allerede blevet ansat, og nu havde vi så pludselig første arbejdsdag. Det blev man da noget målløs over, fortæller "Silke".

Annonce

Flere medarbejdere fortæller om lignende ansættelsesprocedurer. Og ansættelseskontrakter er sjældne og sene.

- Jeg sagde op fredag, og søndag får jeg så endelig min ansættelseskontrakt, fortæller Hannah, der har været ansat i to måneder.

På den tid har hun været indkaldt til kammeratlig samtale med ledelsen otte gange.

- Jeg ved godt, jeg har svært ved at holde min kæft, hvis der er noget galt. Så nu har de bestemt, at jeg har et attitudeproblem, og at det er mig, der skaber alle problemerne. Det er altså ikke fair, siger Hannah.

Også andre er blevet kaldt til samtaler for, hvad de fire ansatte kalder "småting".

Annonce

Det er dog ikke den øverste leder, der er grov i munden. De fire medarbejdere fortæller, at den øverste leder er "månedens gæst".

- Hun har haft travlt med åbning af test- og vaccinecentre andre steder. Så hende ser vi aldrig, fortæller de.

I stedet er det souschefen og en række meget unge mellemledere, der ifølge de fire medarbejdere styrer testcentret med offentlige skideballer, bagtalen, klikedannelser, forskelsbehandling og ligegyldighed over for kødannelse og kaos.

Arbejdsklimaet er nu så dårligt på centret, at de fire medarbejdere har fået nok.

- Folk udefra - familie og venner - spørger os, hvorfor vi ikke har sagt noget om det her. Men det er det job, der betaler mine regninger. Jeg har ikke noget andet. Sådan har de fleste det, siger "Silke".

Annonce

Men Hannah og Maria har indgivet deres opsigelser og kan nu mere frit tale om det, der fylder så meget.

- Jeg kunne jo i princippet bare lade stå til. Jeg kan jo bare gå. Men jeg vil fandeme gerne hjælpe de kollegaer, der stadig er derinde, så de kan få en ordentlig arbejdsplads, siger Hannah.

Læs også artiklerne: "Podede borgere uden værnemidler" - "Region Sjælland overrasket over problemer" "Iværksætter forbedringsproces" og "Udnævnt på mail"KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJARKE ROSENKILDE

Er Det Konservative… 13. maj 2021 kl. 16.24

AF: JOHN WENNERWALD

Paradigmeskifte version 2.0 09. maj 2021 kl. 22.09

AF: PAW HALLANDSON

Det skriger til himlen! 09. maj 2021 kl. 20.40

AF: LEIF A. JENSEN

Demokrat i Danmark! Hvor? 05. maj 2021 kl. 09.29

AF: JOHN WENNERWALD

Den 1. maj 02. maj 2021 kl. 22.18

AF: LARS RASMUSSEN

Solcellepark Grænge Åbent… 01. maj 2021 kl. 09.17

Annonce

ANNONCE