cookie-og-privatlivspolitik

Foto: Per Houby, arkivfoto

Lolland

- Det er urimelige vilkår

Lolland Kommune bliver klemt af sen budgetaftale mellem regering og KL.
14. juli 2019 kl. 09:10 Af Birgitta Andersen

Annonce

LOLLAND Computerne kommer til at gløde, og det bliver "alle mand på dæk", når Lolland Kommunes økonomi for 2020 skal fastlægges.

Normalt er kommunernes indtægter for det kommende år kendt 1. juli, og så arbejder forvaltningen på, hvordan økonomien kan hænge sammen. Herefter går eventuelle besparelser og tilretninger i høring hos de berørte borgere, råd og nævn, kommunen justerer i forhold til øvrige kommuner, og så forhandler byrådet om budgettet frem mod 15. oktober. Der er meget, der skal nås i efteråret.

Men på grund af valget og den nye regering skal de kommunale budgetter først vedtages 5. november. Det bliver der dog ikke mere tid af - tværtimod. Forhandlingerne mellem KL og regeringen om kommunernes økonomi i 2020 forventes først afsluttet i slutningen af september.

Lolland Kommune er blandt de 10-15 kommuner i landet, der er afhængig af særtilskudsordninger. De plejer også at blive meldt ud 1. juli. Men det må vente. Og dermed har Lolland Kommunes embedsværk kun oktober til at søge om hjælp hos Indenrigsministeriet og afvente svar. Der kan altså blive tale om få dage, hvor økonomien er klarlagt, til byrådet skal have et færdigt budget.

- Vi har brug for at sende et signal om, at det her er helt urimelige arbejdsvilkår for byrådet og for medarbejderne. Vi får alt for kort tid mellem førstebehandlingen af budgettet og andenbehandlingen. Og det gør, at vi ikke får tid til, at alle berørte kan blive hørt, advarer Lollands borgmester, Holger Schou Rasmussen (S).

- Det kunne være fedt, om de meldte særtilskudspuljerne ud før. Vi, der er afhængige af dem, vi famler i blinde. Vi ved ikke, om vi får hjælp til de mange millioner, vi kommer til at mangle, fordi de rige kommuner har haft befolkningstilbagegang, siger borgmesteren med henvisning til sagen om, at flere hovedstadskommuner skal have udligning på grund af en fejl i reglerne om befolkningstilbagegang.

Fejlene i udligningen gør, at Lolland har 87 millioner kroner mindre til kommunal service i 2020 end i 2019.

Borgmester Holger Schou Rasmussen opfordrer derfor den nye regering til at give de 10-15 mest økonomisk trængte kommuner en håndsrækning i de kommende forhandlinger.

- Jeg opfordrer til at øge særtilskudspuljen med 300 millioner kroner til kompensation af kommuner, der har mistet tilskud som følge af visse kommuners opdatering af CPR-registrene. For det andet minder jeg regeringen om de løfter, der blev givet i foråret om kompensation til de kommuner, der blev glemt i kompensationen for rodet omkring opgørelse af udlændinges uddannelsesbaggrund, siger han.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJARKE ROSENKILDE

Dansk Folkeparti synker stadig. 22. januar 2020 kl. 05.18

AF: FREDDI HANSEN

Varmeforsyning i spredt bebyggelse 20. januar 2020 kl. 15.29

AF: JOHN WENNERWALD

Au pair-ordningen til eftersyn 19. januar 2020 kl. 22.57

AF: BJARKE ROSENKILDE

DF's svanesang. 19. januar 2020 kl. 13.30

AF: LEIF A. JENSEN

Når der penge i at snakke… 19. januar 2020 kl. 00.37

AF: BJARKE ROSENKILDE

Den Konservative Khader og… 17. januar 2020 kl. 21.45

Annonce