Annonce
Lolland

- Det har været det hele værd

Leif Utermöhl havde helliget sig jobbet som byrådsmedlem og udvalgsformand. Men han blev ikke genvalgt, så nu bruges tiden i privaten på Strandgaard på at skrive ansøgninger. Foto: Anders Knudsen

- Det har været sjovt at være med til at sætte sine fodaftryk og hjælpe med projekter i kommunen, der kommer til at vise sig i de kommende år, siger afgået byrådsmedlem.

SANDBY I fire år har Leif Utermöhl (S) været med til at træffe de store beslutninger i Lolland byråd. Ved årsskiftet var det dog slut. Utermöhl opnåede ikke genvalg til valget i november og kan nu se tilbage på fire vilde år i magtens centrum.

Leif Utermöhl fik først sæde som næstformand i fritids- og kulturudvalget.

- Det var næsten hjemmebane for mig. Tine (Vinther Clausen, red.) og jeg var et godt makkerpar. Hvad den ene ikke vidste så meget om, var den anden stærk i, siger Leif Utermöhl, der havde stor foreningserfaring med sig ind i udvalget.

Men da Gert Mortensen (S) blev syg og siden døde, måtte Utermöhl forlade drømmeudvalget og påtage sig formandsposten i det tunge klima-, miljø- og teknikudvalg.

- Da kom den stejle læringskurve. Der var op til 2-3.000 siders dagsordener og 500 på en nem dag. Og man forventedes at kunne det, fortæller Leif Utermöhl, der fik god hjælp af den sygemeldte Gert Mortensen, inden han døde.

Leif Utermöhl kom til at stå i spidsen for teknisk udvalg i den travleste periode nogensinde. Han prioriterede sit udvalgsarbejde på fuld tid.

- Du kan lige så godt sætte dig ind i det hele, for det er dig som formand, der får skideballerne. Det er ikke populært at være ham, der står i front for de beslutninger, der må tages, som borgerne ikke er enige i, siger Leif Utermöhl og nævner rækken af møgsager:

- Bogø-møllerne, Axeltorv-processen, varmesagen i Maribo, biogas i Abed, sydkajen i Nakskov, hotellet i Rødbyhavn, sommerhusene i Kramnitze, Granfeldts Gård i Maribo og højhussagen ... De har bare stået i kø. Der har ikke lige været den der "yaaay"-oplevelse, siger han.

- Det har kostet mig stemmer. Ingen tvivl om det.

Men selvom valget ikke endte, som Leif havde håbet, og selvom perioden bød på mange møgsager, så mindes han sin byrådstid med varme.

- Det var det hele værd! Jeg har lært rigtig meget og fået en masse nye kompetencer. Før anede jeg ikke, hvad et §3-vandhul og et planklagenævn var.

- Nu ved jeg, at det betyder, at en sag tager lang tid at komme igennem, griner den erfarne socialdemokrat, der har følgende råd til de nyvalgte:

- Sæt tid af til det, og husk at sætte ind på familiekontoen. Ryk nogle weekender ud, som I bruger på familien, siger Leif Utermöhl, der gennem mange år har haft familiepleje sammen med hustruen.

Til Leif Utermöhls første vielse sprang han ud på dybt vand, da influencer-parret Denis og Anton fra Hviderusland blev gift ved Maribosøerne. Foto: Anders Knudsen

Tid til vielser

Noget, Leif Utermöhl også har sat tid af til de sidste fire år, er vielser. Som kommunens mest aktive giftefoged har han hjulpet øens bryllupserhverv godt på vej.

- Jeg har en vis rutine i det nu. Jeg er ikke nervøs længere. Det var jeg første gang med de to unge fra Hviderusland. Men det har været hyggeligt og sjovt, og jeg har mødt mange spændende mennesker fra rigtig mange lande.

De mange ægteskabsløfter har af og til kaldt en tåre frem i øjenkrogen.

- Jeg viede et tysk par i Peter Hansens have. De mødte hinanden for 40 år siden. Men hun var siden blevet gift og havde fået børn. Men så dør hendes mand, og så mødte de hinanden igen tilfældigt, og så sagde det bare "kling!", fortæller han.

Det mærkeligste bryllup var et elver-bryllup ved spejderhytten i Søllested.

- Gommen var Gandalf, der var elverprinsesser og en lille ringbærer med spidse ører. Jeg fik også en kappe ... men jeg skulle da heldigvis ikke have ører på. Det var en flok irere, og de er jo festlige, griner Leif, der også har en stående invitation fra et brudepar om at komme til Dublin og blive tatoveret.

Han vil savne vielserne, indrømmer han.

- Men det kan være, det bliver løst. De har jo det problem, at der ikke er nogen i det nye byråd, der har tiden til det, smiler den tidligere pædagogiske konsulent, der nu bruger tiden på at skrive jobansøgninger.

Som førstesuppleant kan byrådet dog vente, før han ved af det. Og hvis ikke er der jo altid muligheden for at genopstille.

- Men så langt er jeg slet ikke kommet endnu.

Den mærkeligste vielse, Leif Utermöhl har forrettet, var et elverbryllup, hvor bruden havde påsatte ører, gommen var en troldmand og brudesvenden var ringbæreren. Foto: Anders Knudsen
. Foto: Anders Knudsen
. Foto: Anders Knudsen
. Foto: Anders Knudsen
. Foto: Anders Knudsen
  • Leif Utermöhl havde helliget sig jobbet som byrådsmedlem og udvalgsformand. Men han blev ikke genvalgt, så nu bruges tiden i privaten på Strandgaard på at skrive ansøgninger. Foto: Anders Knudsen
  • Til Leif Utermöhls første vielse sprang han ud på dybt vand, da influencer-parret Denis og Anton fra Hviderusland blev gift ved Maribosøerne. Foto: Anders Knudsen
  • Den mærkeligste vielse, Leif Utermöhl har forrettet, var et elverbryllup, hvor bruden havde påsatte ører, gommen var en troldmand og brudesvenden var ringbæreren. Foto: Anders Knudsen
  • . Foto: Anders Knudsen
  • . Foto: Anders Knudsen
  • . Foto: Anders Knudsen
  • . Foto: Anders Knudsen
Annonce
Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Ekstremt vejr koster kommune mindst 24 millioner kroner

Maribo

Sygdomsforløb satte gang i butiksdrøm: Nu har han slået døren op

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Sport

NFH dummer sig gevaldigt i Sønderjyske - under maksimalt pres nu

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

Guldborgsund

Millliondyrt projekt i gang: Skal forvandle 250 kvm

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Indland

Vil du også gøre det? Seks ud af 10 vil sætte hveder på bordet

Lolland

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof

112

Stoppet på trehjulet knallert på motorvejstilkørsel

Lolland-Falster

"På røven i Nakskov"? - Det kan man godt glemme alt om

Guldborgsund

Se billederne: Hundredvis dukkede op til 125-års jubilæum

Udland

Biden underskriver Ukraine-pakke og lover nye sendinger straks

Annonce
Annonce
Lolland

Store Lalandia-planer: Udvider for at udnytte potentialet

Sport

NFH-profil ånder lettet op: Fjernet knude var godartet

Indland

Myndighederne jubler: Snart er det slut

Guldborgsund

Nyt udvalg: Færre skal være afhængig af pendling

112

105 taget i fartkontroller

Udland

Fragmenter af fugleinfluenza fundet i amerikansk komælk

Lokal nyt

Uro i lokalt sygeplejeråd: Vil af med forkvinde