cookie-og-privatlivspolitik
Lystfiskebåden "Amigo" er en af de to lystfiskebåde Henrik Agner driver. Søndag kom den ind fra en hel dags fladfiskeri. Det gider tyskerne dog ikke. De vil have torsk.

11

Billeder

Lystfiskebåden "Amigo" er en af de to lystfiskebåde Henrik Agner driver. Søndag kom den ind fra en hel dags fladfiskeri. Det gider tyskerne dog ikke. De vil have torsk.
Foto: Flemming Karlsen

Lolland

- Det her slår erhvervet ihjel

BILLEDSERIE: I dag og i morgen forhandles nye stramme torskekvoter på plads i EU.
11. oktober 2021 kl. 14:00 Af Birgitta Andersen

LANGØ I dag og i morgen fastsættes fiskekvoterne for næste år på et møde i EU's ministerråd i Luxemburg.

Der er langt fra de bonede ministergulve til den lille erhvervsfiskehavn Langø på det aller vestligste Lolland. Men beslutningen om fiskekvoter for Østersøen kan have katastrofale konsekvenser for den lille havneby.

Det, der lægges op til, er et stop for fisk af torsk fra 15. januar til 31. april. Resten af året hedder kvoten én torsk pr. deltager, når lystfiskebådene er ude.

Lørdag klokken 8 stævnede lystfiskerbåden "Amigo" ud i Langelandsbæltet. Kaptajn Henrik Agner fra Sakskøbing ejer og driver på 11. år to lystfiskerbåde i Langø havn. Han sejler årligt 450 ture med 5.000 kunder.

Den anden båd "Neptun" sejles af en ansat. Men nu trues Henriks levebrød af de nye torskekvoter.

Annonce

Henrik Agner kan huske, hvordan der i 1980'erne blev landet omkring 400.000 ton torsk i Østersøen. I dag er kvoten på sølle 4.000 ton.

- Det, de gerne vil nu, er at beskære den 92 procent, så vi kommer ned på 398 ton torsk om året. Det er både til turbådene og erhvervsfiskerne. Det vil ramme så hårdt ... ja, faktisk så hårdt, at det nok er slut. En torsk pr. deltager til en billetpris på 400 kroner for en fisketur, det får jeg ikke nogen kunder til at sige ja til, siger han.

Henrik Agner er enig i, at torsken har det hårdt. Han ser det også, når han er ude med "Amigo".

- Jeg mener også, at vi skal beskyttet torsken. Den er i virkelig tilbagegang, siger han.

Denne lørdag er det ikke torsken, der er målet for lystfiskernes ivrige fiskestænger. Posevis af rødspætter og en enkelt pighvar dukker op til indvejningen. Men lige præcis i det første halvår, hvor der er lagt op til fuldt torskestop, er kunderne ikke interesseret i at fiske fladfisk.

Annonce

- Da er de for små og tynde. Og de tyske kunder, vi har så mange af, vil slet ikke fiske fladfisk - kun torsk, fortæller Henrik.

I Henrik Agners optik er det ikke nogen god løsning at hæve kvoterne på fladfisk, selv om det er det, der lægges op til.

- De er jo også i tilbagegang. Så får vi samme problem der. Vi kan høre på erhvervsfiskerne her i Langø havn, at de har aldrig fisket så lidt som nu. Så det er heller ikke en løsning, siger Henrik.

Han peger på to skurke i sagen - og de skurke tages der i hans øjne slet ikke hånd om.

- Sidste år så erhvervsfiskerne herude seks døde sæler i deres net. I år har de hevet 300 ud af nettene - til nu. Dem og skarven - de er vores største problem. Det er sørgeligt, siger han.

Annonce

I Langø Havnegrill og Cafe ser indehaver Lone Frahm også med bekymring på de nye kvoter.

- Jeg ved ikke så meget om fiskeri. Jeg steger bare fiskene, når de kommer ind. Men jeg kan jo høre, at flere af fiskerne snakker om, at de ikke kan leve af det længere, hvis de nye kvoter kommer, siger hun.

Fiskevognen, der er et trækplaster for både lollikker og turister hele året, har været nødt til at lukke ned på ubestemt tid. Fangsten fra kutteren er ikke længere til det.

- Hvis vores erhvervsfiskere forsvinder, så er der ikke meget tilbage. Det er jo derfor, turisterne kommer. Folk kommer for de friske fisk og stemningen ... Det er det, der kendetegner Langø havn, siger Lone Frahm.

Klik på billedet herover for at se flere billeder.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: KIM EGELUND

Bevidst brud af lokalplanen . 22. oktober 2021 kl. 10.21

AF: BOB NIELSEN

Uanstændig magtfuldkommenhed. 22. oktober 2021 kl. 08.09

AF: LINDA SOMMER

Historien bag ”Kultur på recept” 22. oktober 2021 kl. 06.37

AF: TOM AHLQVIST

Helhedsplaner og disses proces. 18. oktober 2021 kl. 13.10

AF: JOHN WENNERWALD

Vi kan mere 17. oktober 2021 kl. 22.02

AF: KIM EGELUND

Derfor er det vigtigt at… 16. oktober 2021 kl. 11.10

Annonce

ANNONCE