cookie-og-privatlivspolitik
Klima-, teknik- og miljøudvalget består nu af formand Tine Vinther Clausen, næstformand Muj Berisha, Per Kim Nielsen, Ann-Britt Lærkedahl, Henning Alfred Rasmussen og Knud Knudsen. Klaus Svensson kom først lidt senere.

3

Billeder

Klima-, teknik- og miljøudvalget består nu af formand Tine Vinther Clausen, næstformand Muj Berisha, Per Kim Nielsen, Ann-Britt Lærkedahl, Henning Alfred Rasmussen og Knud Knudsen. Klaus Svensson kom først lidt senere.
Foto: Jan Knudsen

Lolland

- Et udvalg, der vil mere

Der skal findes en ny vej til at inddrage borgerne, og det vil udvalg være med til - Blandt andet er omsstridt helhedsplan for Kragenæs skudt til hjørne.
12. januar 2022 kl. 16:10 Af Marianne Knudsen

FAKTA
Klima-, teknik- og miljøudvalget beskæftiger sig med Park og Vej, Lolland Færgefart, Lolland Havne, sektoren teknik- og miljømyndigheden og Lolland-Falster Airport. Udvalget består af syv byrådsmedlemmer: Formand Tine Vinther Clausen (V), næstformand Muj Berisha (S), Ann-Britt Lærkedahl (S), Klaus Svensson (S), Henning Alfred Rasmussen (H), Knud Knudsen (V) og Per Kim Nielsen (N). Klaus Svensson og Henning Alfred Rasmussen var også medlemmer af udvalget i forrige periode. De øvrige er nye.

LOLLAND - Der var en god energi. Alle var engagerede, og der kommer til at ske meget.

Det garanterer den nye formand for Lolland Kommunes klima-, teknik- og miljøudvalg, Tine Vinther Clausen (V).

Mandag var de syv medlemmer samlet til det første af udvalgets ordinære månedlige møder i den nye byrådsperiode, og specielt spørgsmålet, hvordan bliver kommunen bedre til at tale med borgerne, blev drøftet.


- Ikke bare et "skema"

- Vi talte om, hvad de forskellige havde oplevet i valgkampen, og det er vores fælles oplevelse, at folk ikke føler sig hørt. Det duer ikke, hvis folk ikke opdager, at kommunen har holdt et borger- eller informationsmøde om en sag.

- For det hele er ikke bare et "skema", der skal færdigudfyldes. Vi ønsker at få mennesker og hardcore administration til at spille sammen. For der er for mange sager, hvor kæden er sprunget af, siger Tine Vinther Clausen.

Annonce

Eksempelvis har det nye udvalg valgt at spille helhedsplanen for Kragenæs lidt til hjørne indtil videre, og der er ikke berammet nyt borgermøde endnu.

- For folk føler sig kørt over, begrunder udvalgsformanden, der gerne sammen med sit udvalg vil nystarte sagen på en forhåbentlig bedre facon.


Samskabelse med borgerne

Ønsket om, at kommunen skal blive bedre til at tale med borgerne, er allerede beskrevet i den politiske aftale om de kommende fire år mellem konstitueringspartierne Socialdemokratiet, Venstre, Din Stemme, Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti:

"Nye dialogformer og øget medborgerskab bliver sammen med kommunikation og formidling tværgående pejlemærker for det nye byråd. Det forventes ikke, at alle skal vide alt, men det skal være lettere at finde information og være aktiv i dialogprocesser og høringer. Inddragelse og medborgerskab er en opgave for hele byrådet. Fritids-, kultur og folkesundhedsudvalget får til opgave at udarbejde forslag til nye inddragelsesformer til inspiration for alle udvalgs arbejde", står der i konstitueringsaftalen.

Tine Vinther Clausen:

Annonce

- Vi er jo et af de udvalg, der har mest direkte borgerkontakt. Vi vil gerne sikre, at vi får skabt de bedst mulige forudsætninger for idégrundlag og projekttanker, så der ikke bliver så mange sager, der ender i Planklagenævnet i sidste ende.


Ny inddragelse

- Derfor har vi også på vores første møde sagt som udvalg, at vi også vil være en del af det med at komme med nye inddragelsesformer, for det hænger jo i høj grad sammen med det, vi skal arbejde med.

- Udover samskabelse med borgerne vil klima-, teknik- og miljøudvalget også gerne være en del af den grønne tænketank, som konstitueringspartierne har lovet hinanden at have fokus på de næste fire år.

- For vi vil sikre os, at den grønne omstilling får en borgervinkel, siger Tine Vinther Clausen, der tilføjer, at Venstre havde ønsket, at der blev oprettet et udvalg med specielt grøn omstilling som emne, men at det nu bliver mere uformelt.

I konstitueringsaftalen står der:

Annonce

"Der er enighed om at bruge den grønne omstilling som motor for vækst og udvikling på Lolland. Der er endvidere enighed om, at en yderligere udbygning af energiproduktion på Lolland skal have baggrund i realiseringen af væsentlige vækstpotentialer for Lolland i form af beskæftigelse og omsætning.

Der er endvidere enighed om at nedsætte en bredt sammensat grøn tænketank, der kan bidrage til at sikre inddragelse og friske perspektiver i de grønne muligheder.

Grøn udvikling skal også i den kommende valgperiode være central for udviklingen af Lolland. Den grønne udvikling vil stå på flere ben:

Grøn erhvervsudvikling og landanlæg til understøttelse heraf.

Power-to-x-anlæg og andre industrier skabt af den grønne omstilling.

Annonce

Lolland Forsyning A/S som aktiv i investeringer i og omlægning til grøn energiforsyning på Lolland.

Klimasikring, naturgenopretning og miljø".


Højvandssikring

I byrådsperioden skal udvalget da også have en ny klima- og energiplan 2020-2050 på plads. Af andre store opgaver venter højvandssikring af Nakskov, grønne færger - og færgelejer.

- Vi har fået et tilskud til en ny grøn færge til Femø, men hvor finder vi resten af pengene - og vedrørende en mulig prototypefærge for småøerne, skal vi da være med i front eller ej?

- Og så er der hele planarbejdet vedrørende den turistmæssige udvikling af sydkysten. Vi diskuterede også, hvornår vi laver planarbejde, og hvornår vi laver politik. Politikken, og hvordan vi ønsker det, er ofte forankret i økonomiudvalget, men jeg kan mærke, at det nye udvalg er et udvalg, der vil mere, konstaterer Tine Vinther Clausen.

Annonce

Iøvrigt sidder tre af udvalgsmedlemmerne også i økonomiudvalget. Det er Tine Vinther Clausen selv samt Muj Berisha og Ann-Britt Lærkedahl.


Udvalg på besøg

Som indføring i det nye arbejde besøger udvalget også her i foråret Park og Vej, Lolland Færgefart og Lolland Havne i forbindelse med de ordinære møder.

Det nye udvalg har også stillet spørgsmål til administrationen, om noget måske kan gøres anderledes.

- Hvis den faste forbindelse og grøn omstilling kommer til at sluge al arbejdskraft i planafdelingen de næste mange år, betyder det, at der er andre planopgaver, vi ikke kan få hjulpet på vej i løbet af en rimelig sagsbehandlingstid, og det er vi ikke tilfredse med, forsikrer Tine Vinther Clausen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: PER HØYEM

Vindmøller og Power-to-x anlæg 14. januar 2022 kl. 00.23

AF: PER HØYEM

Leo Christensen og Vindmøller 09. januar 2022 kl. 11.48

AF: PER THOMSEN

Aotocampere Stubbekøbing 23. december 2021 kl. 18.41

AF: PER HØYEM

Power-to-x- anlæg og Vindmøller 23. december 2021 kl. 15.16

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen 21. december 2021 kl. 19.39

AF: MARIA SCHOUW NIELSEN

Specialskolen Lolland - er… 18. december 2021 kl. 19.56

Annonce

ANNONCE