cookie-og-privatlivspolitik
Tine Vinther Clausen vil gerne finde nye veje for Lolland Kommune. Og hun har et helt nyt hold af kandidater i ryggen.

4

Billeder

Tine Vinther Clausen vil gerne finde nye veje for Lolland Kommune. Og hun har et helt nyt hold af kandidater i ryggen.
Foto: Jan Knudsen

Valg

- Jeg er god til helheden

Er gået fra ny kandidat til borgmesterkandidat på bare fire år.
25. oktober 2021 kl. 08:46 Af Birgitta Andersen

FAKTA
Tine Vinther Clausen er 54 år gammel og voksede op i Bandholm.
I dag er hun gift med Henrik, bor i Maglemer og har to voksne børn, Marie og Jens, der begge bor i København.
Tine er uddannet agronom med en diplom i ledelse.
Hun overtog Bandholm Maskinfabrik fra sin far Polle indtil 2006.
Herefter stod hun sammen med en forretningspartner bag de lollandske plantedrikke i Planteriet, der siden blev solgt som Wish til Allan Feldt fra Seimei.
I dag arbejder Tine Vinther Clausen som seniorprojektleder i GATE21, hvor hun arbejder med grøn energi.
Tine Vinther Clausen blev valgt ind i Lolland byråd ved valget i 2017. Hun har overtaget partiets borgmesterkandidatur efter viceborgmester Henrik Høegh, der har valgt at stoppe i byrådet efter valget.

LOLLAND For fem år siden havde Tine Vinther Clausen aldrig været medlem af et politisk parti ...

For fire år siden var hun blevet medlem af Venstre og stillede op til kommunalvalget ...

I dag er hun borgmesterkandidat og topper som sådan Venstres liste, når der er kommunalvalg 16. november.

Det er gået stærkt for Bandholm-pigen, der blev Venstre-kvinde.

- Jeg har altid stemt Venstre. Jeg kan godt lide tanken om frihed og fællesskab. Jeg kan godt lide højskole-venstres tanke om, at vi tager hånd om hinanden - og at alle har en pligt og ret til at spille deres chance, forklarer Tine Vinther Clausen.

Annonce

Hun meldte sig altså ind i Venstre. Hun kom på listen og sprængte den ved kommunalvalget i 2017. Og for den bedrift fik hun en udvalgsformandspost ved konstitueringsforhandlingerne.

Siden har Tine Vinther Clausen været i lære som politiker, som hun selv udtrykker det.

- Jeg er en af dem, der er mest velforberedt. Jo mere velforberedt du er, jo mere engageret du er, jo mere indflydelse får du, slår hun fast.

Selvom hun er formand for kultur- og fritidsudvalget, har været i ældre- og sundhedsudvalget - og også sidder i økonomiudvalget og børne- og skoleudvalget, så læser Tine Vinther Clausen også dagsordener og referater fra alle øvrige udvalg igennem.

- Så finder man nemlig ud af, hvordan tingene kan bindes sammen. Jeg vil gerne have fat i helheden, og helheden ligger i dag hos borgmesteren ... Jeg er god til helheden, siger hun med et skævt smil.

Annonce

Drevet af nysgerrighed

Efter fire års træning kommer støttehjulene nu af. Ingen af de øvrige venstrefolk i byrådet genopstiller, og med de garvede folk ude af løbet, skal Tine som ny spidskandidat føre Venstre sejrrigt gennem valget.

Kærligheden til fødeøen er drifkraften. Det var engagementet i Lolland-Falster Lovestorm, der førte Tine Vinther Clausen ind på den politiske arena.

- Jeg blev så fascineret af lovestormen og det, den kunne. Men det var blevet sådan, at der var de frivillige og så politikerne. Det var ligesom blevet to lejre. Sådan følte jeg det, husker hun.

Tines baggrund i erhvervslivet med tråde til landbruget gav hende et andet syn på det politiske arbejde, synes hun.

- Jeg blev drevet af en nysgerrighed på, hvordan virksomheden "kommunen" virker i forhold til produktionservhervet. Og det er en helt anden verden! Der er så meget, man kunne gøre anderledes. Jeg håber, vi kan gøre det med det hold, Venstre stiller med nu.

Annonce

Virket som politiker har bragt Tine Vinther Clausen vidt omkring på Lolland. Hun elsker fødeøens mangeartede natur, og føler sig afslappet, når hun drager rundt til kommunens hjørner og kroge. Og det er her, hun er blevet opmærksom på, at tingene kan ses og gøres på en anden måde. Især nu, hvor der kommer flere til, som har fået øjnene op for øens kvaliteter.

- Jeg forstår godt, at folk på øerne føler sig en smule overrendt af turister. Jeg forstår godt, at folk i Kragenæs bliver bekymrede. Men det er ikke Dodekalittens succes, der er forkert. Det er rammerne, der er forkerte. De rammer, som skal sørge for, at byerne ikke bliver kvalt i succesen. Dem skal kommunen skabe, siger hun.


Grønt hold i blå lejr

I Tine Vinther Clausens optik er folk ikke irriterende, når de kommer til hende og klager over "kommunen".

- Jeg møder megen frustration. Men det er ikke nødvendigvis brok. Jeg tror, at det er nødvendigt at få båret det med ind i det politiske rum. Det er her, man træffer beslutningerne ... her man kan ændre på tingene, siger hun.

Derfor ser Tine Vinther Clausen det ikke som en svaghed, at hun stiller op med et hold, der er meget grønt i politisk sammenhæng, selvom Venstres farve er blå. Hun mener, at byrådet trænger til nyt blod - folk, der ved, hvordan det er "derude".

Annonce

- Hvis man tænker for ens, fordi man har siddet for længe i et byråd, så tror jeg, det bliver for indforstået. Jeg tænker, det vil være optimalt at sidde i 12 år. Fire år, hvor man finder ud af, hvordan politik virker ... fire år, hvor man virkelig flytter noget ... og så fire år, hvor man sørger for at give sin viden videre, siger hun.

Netop nu arbejder hun og de erfarne venstrefolk med at få lært de nye kandidater op i, hvordan kommunen bliver styret.

- Jo mindre, man ved som politiker, jo mere er nogen andre nødt til at styre. Det er det, jeg mener med, at vi skal have magten tilbage til politikerne, siger hun med henvisning til Venstres ønske om, at "halen ikke skal logre med hunden" i den kommunale ledelse.

- Jeg synes, at meget af vores politik i dag udarbejdes af administrationen. Jeg er ikke kommet for at godkende. Jeg er kommet for at arbejde! Politikerne skal sætte den politiske retning ... ikke kun ud fra, hvad de får lagt foran sig på bordet. Det hold, jeg stiller med, vil gøre det - de vil ind og gøre en forskel.


Vil være indenrigsminister

Tine Vinther Clausen ser helst de nye vinde blæse hende selv helt ind på borgmesterkontoret efter kommunalvalget. Derfor er hun ikke blot Venstres spidskandidat - men borgmesterkandidat.

Annonce

- Jeg tror, jeg vil blive en god borgmester, fordi jeg kan tale med alle. Jeg er generalist. Jeg er i mit liv blevet sat ind i forskellige jobs, hvor jeg tænker "nå, det ved jeg da ikke lige så meget om, men det kan man vel løse", forklarer hun.

Som borgmester vil Tine Vinther Clausen stå for et fokus på det nære mere end på det fjerne.

- Lolland står et helt andet sted end for fire år siden. Nu har vi brug for at konsolidere os. Der er en masse, der nu skal gøres indenfor de indre rammer. Holger (Schou Rasmussen, red.) snakker om, at de store gevinster, der har været til nu, er den faste forbindelse over Femern Bælt, den grønne gasledning og en etårig udligning på 120 millioner kroner. Nu skal der altså gøres noget på hjemmebanen, siger hun.

- Holger er en fantastisk udenrigsminister. Jeg vil så gerne være indenrigsminister. Det, synes jeg, er borgmesterens job.

Venstres borgmesterkandidat kan dog godt se på tegn i sol, måne og stjerner på, at der skal ske noget voldsomt på valgnatten, hvis borgmesterkæden skal hænges om hendes og ikke Holgers hals til nytår.

- Jeg kan sige så meget, at hvis jeg ikke bliver borgmester, så håber jeg da, at jeg bliver valgt ind. Så har jeg en chance for at gøre det fælles byråd bedre, siger hun.


Prioriterer hverdagen

Flere har gennem de seneste fire år spurgt Tine, hvordan hun dog når det hele. De fleste på hendes alder synes, at det er vanskeligt at finde tid til lokalpolitik i en kalender, som ofte er fyldt med hus, familie, job, venskabskreds og fritidsaktiviteter.

De ting fylder også i Tines kalender, men:

- Det er jo et spørgsmål om at prioritere. Politik har fået den plads i mit liv, som politik fortjente efter det flotte stemmetal, jeg fik ved sidste valg. Politik og valgkamp er jo ikke noget, man bare er i gang med her i efteråret.

- Jeg bryder mig faktisk ikke om ordet "valgkamp", for vi er jo ikke i krig. Jeg vil hellere sige, at jeg er i "valgarbejde" ... det har jeg været i fire år. Så hele min erfaring og baggrundsviden fra de fire år kan bruges nu, forklarer hun.

På den måde ser Tine Vinther Clausen sit liv og sin politik som én helhed - på samme måde, som hun ser Lolland Kommunes mange borgere og områder som én helhed.

- Jeg interesserer mig for livet og de mennesker, jeg møder. Jeg interesserer mig for hverdagen, og for at hverdagen skal fungere. Jeg tror på, at det hele bliver bedre, når vi samarbejder på tværs. Derfor hedder Venstres hashtag "Vi gør det sammen". Ingen kan gøre det her alene, heller ikke borgmesteren.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LISE-LOTTE MOTYKA

Dagens Buket 24. november 2021 kl. 14.38

AF: MICHAEL SKOVBON

Hallo Folketidende!!!! 17. november 2021 kl. 11.59

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen vil… 16. november 2021 kl. 01.15

AF: JONAS SYLVESTER KASPERSEN

CO2 pris forklaret for Konservative 15. november 2021 kl. 16.12

AF: CHRIS MCKAY

Aftenskole ånder lettet op.… 15. november 2021 kl. 15.06

AF: MICHAEL SKOVBON

Er der en voksen til stede??? 15. november 2021 kl. 13.37

Annonce

ANNONCE