Annonce
Politik

- Jeg er god til helheden

Tine Vinther Clausen vil gerne finde nye veje for Lolland Kommune. Og hun har et helt nyt hold af kandidater i ryggen. Foto: Jan Knudsen

Er gået fra ny kandidat til borgmesterkandidat på bare fire år.

LOLLAND For fem år siden havde Tine Vinther Clausen aldrig været medlem af et politisk parti ...

For fire år siden var hun blevet medlem af Venstre og stillede op til kommunalvalget ...

I dag er hun borgmesterkandidat og topper som sådan Venstres liste, når der er kommunalvalg 16. november.

Det er gået stærkt for Bandholm-pigen, der blev Venstre-kvinde.

- Jeg har altid stemt Venstre. Jeg kan godt lide tanken om frihed og fællesskab. Jeg kan godt lide højskole-venstres tanke om, at vi tager hånd om hinanden - og at alle har en pligt og ret til at spille deres chance, forklarer Tine Vinther Clausen.

Hun meldte sig altså ind i Venstre. Hun kom på listen og sprængte den ved kommunalvalget i 2017. Og for den bedrift fik hun en udvalgsformandspost ved konstitueringsforhandlingerne.

Siden har Tine Vinther Clausen været i lære som politiker, som hun selv udtrykker det.

- Jeg er en af dem, der er mest velforberedt. Jo mere velforberedt du er, jo mere engageret du er, jo mere indflydelse får du, slår hun fast.

Selvom hun er formand for kultur- og fritidsudvalget, har været i ældre- og sundhedsudvalget - og også sidder i økonomiudvalget og børne- og skoleudvalget, så læser Tine Vinther Clausen også dagsordener og referater fra alle øvrige udvalg igennem.

- Så finder man nemlig ud af, hvordan tingene kan bindes sammen. Jeg vil gerne have fat i helheden, og helheden ligger i dag hos borgmesteren ... Jeg er god til helheden, siger hun med et skævt smil.

Tine Vinther Clausen går gerne en tur i skoven rundt om Pederstrup. Kulturlandskabet, bakkerne og de mange gamle træer tiltaler hende. - De er en del af det, der har været, og det der skal blive. Man bliver så dejligt jordbundet herude, siger hun. Foto: Jan Knudsen

Drevet af nysgerrighed

Efter fire års træning kommer støttehjulene nu af. Ingen af de øvrige venstrefolk i byrådet genopstiller, og med de garvede folk ude af løbet, skal Tine som ny spidskandidat føre Venstre sejrrigt gennem valget.

Kærligheden til fødeøen er drifkraften. Det var engagementet i Lolland-Falster Lovestorm, der førte Tine Vinther Clausen ind på den politiske arena.

- Jeg blev så fascineret af lovestormen og det, den kunne. Men det var blevet sådan, at der var de frivillige og så politikerne. Det var ligesom blevet to lejre. Sådan følte jeg det, husker hun.

Tines baggrund i erhvervslivet med tråde til landbruget gav hende et andet syn på det politiske arbejde, synes hun.

- Jeg blev drevet af en nysgerrighed på, hvordan virksomheden "kommunen" virker i forhold til produktionservhervet. Og det er en helt anden verden! Der er så meget, man kunne gøre anderledes. Jeg håber, vi kan gøre det med det hold, Venstre stiller med nu.

Virket som politiker har bragt Tine Vinther Clausen vidt omkring på Lolland. Hun elsker fødeøens mangeartede natur, og føler sig afslappet, når hun drager rundt til kommunens hjørner og kroge. Og det er her, hun er blevet opmærksom på, at tingene kan ses og gøres på en anden måde. Især nu, hvor der kommer flere til, som har fået øjnene op for øens kvaliteter.

- Jeg forstår godt, at folk på øerne føler sig en smule overrendt af turister. Jeg forstår godt, at folk i Kragenæs bliver bekymrede. Men det er ikke Dodekalittens succes, der er forkert. Det er rammerne, der er forkerte. De rammer, som skal sørge for, at byerne ikke bliver kvalt i succesen. Dem skal kommunen skabe, siger hun.

Tine Vinther Clausen er 54 år gammel og voksede op i Bandholm.
I dag er hun gift med Henrik, bor i Maglemer og har to voksne børn, Marie og Jens, der begge bor i København.
Tine er uddannet agronom med en diplom i ledelse.
Hun overtog Bandholm Maskinfabrik fra sin far Polle indtil 2006.
Herefter stod hun sammen med en forretningspartner bag de lollandske plantedrikke i Planteriet, der siden blev solgt som Wish til Allan Feldt fra Seimei.
I dag arbejder Tine Vinther Clausen som seniorprojektleder i GATE21, hvor hun arbejder med grøn energi.
Tine Vinther Clausen blev valgt ind i Lolland byråd ved valget i 2017. Hun har overtaget partiets borgmesterkandidatur efter viceborgmester Henrik Høegh, der har valgt at stoppe i byrådet efter valget.

Tine Vinther Clausen går gerne en tur i skoven rundt om Pederstrup. Kulturlandskabet, bakkerne og de mange gamle træer tiltaler hende. - De er en del af det, der har været, og det der skal blive. Man bliver så dejligt jordbundet herude, siger hun. Foto: Jan Knudsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Grønt hold i blå lejr

I Tine Vinther Clausens optik er folk ikke irriterende, når de kommer til hende og klager over "kommunen".

- Jeg møder megen frustration. Men det er ikke nødvendigvis brok. Jeg tror, at det er nødvendigt at få båret det med ind i det politiske rum. Det er her, man træffer beslutningerne ... her man kan ændre på tingene, siger hun.

Derfor ser Tine Vinther Clausen det ikke som en svaghed, at hun stiller op med et hold, der er meget grønt i politisk sammenhæng, selvom Venstres farve er blå. Hun mener, at byrådet trænger til nyt blod - folk, der ved, hvordan det er "derude".

- Hvis man tænker for ens, fordi man har siddet for længe i et byråd, så tror jeg, det bliver for indforstået. Jeg tænker, det vil være optimalt at sidde i 12 år. Fire år, hvor man finder ud af, hvordan politik virker ... fire år, hvor man virkelig flytter noget ... og så fire år, hvor man sørger for at give sin viden videre, siger hun.

Netop nu arbejder hun og de erfarne venstrefolk med at få lært de nye kandidater op i, hvordan kommunen bliver styret.

- Jo mindre, man ved som politiker, jo mere er nogen andre nødt til at styre. Det er det, jeg mener med, at vi skal have magten tilbage til politikerne, siger hun med henvisning til Venstres ønske om, at "halen ikke skal logre med hunden" i den kommunale ledelse.

- Jeg synes, at meget af vores politik i dag udarbejdes af administrationen. Jeg er ikke kommet for at godkende. Jeg er kommet for at arbejde! Politikerne skal sætte den politiske retning ... ikke kun ud fra, hvad de får lagt foran sig på bordet. Det hold, jeg stiller med, vil gøre det - de vil ind og gøre en forskel.

Naturen betyder meget for Tine Vinther Clausen, der er uddannet agronom. Foto: Jan Knudsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Vil være indenrigsminister

Tine Vinther Clausen ser helst de nye vinde blæse hende selv helt ind på borgmesterkontoret efter kommunalvalget. Derfor er hun ikke blot Venstres spidskandidat - men borgmesterkandidat.

- Jeg tror, jeg vil blive en god borgmester, fordi jeg kan tale med alle. Jeg er generalist. Jeg er i mit liv blevet sat ind i forskellige jobs, hvor jeg tænker "nå, det ved jeg da ikke lige så meget om, men det kan man vel løse", forklarer hun.

Som borgmester vil Tine Vinther Clausen stå for et fokus på det nære mere end på det fjerne.

- Lolland står et helt andet sted end for fire år siden. Nu har vi brug for at konsolidere os. Der er en masse, der nu skal gøres indenfor de indre rammer. Holger (Schou Rasmussen, red.) snakker om, at de store gevinster, der har været til nu, er den faste forbindelse over Femern Bælt, den grønne gasledning og en etårig udligning på 120 millioner kroner. Nu skal der altså gøres noget på hjemmebanen, siger hun.

- Holger er en fantastisk udenrigsminister. Jeg vil så gerne være indenrigsminister. Det, synes jeg, er borgmesterens job.

Venstres borgmesterkandidat kan dog godt se på tegn i sol, måne og stjerner på, at der skal ske noget voldsomt på valgnatten, hvis borgmesterkæden skal hænges om hendes og ikke Holgers hals til nytår.

- Jeg kan sige så meget, at hvis jeg ikke bliver borgmester, så håber jeg da, at jeg bliver valgt ind. Så har jeg en chance for at gøre det fælles byråd bedre, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Prioriterer hverdagen

Flere har gennem de seneste fire år spurgt Tine, hvordan hun dog når det hele. De fleste på hendes alder synes, at det er vanskeligt at finde tid til lokalpolitik i en kalender, som ofte er fyldt med hus, familie, job, venskabskreds og fritidsaktiviteter.

De ting fylder også i Tines kalender, men:

- Det er jo et spørgsmål om at prioritere. Politik har fået den plads i mit liv, som politik fortjente efter det flotte stemmetal, jeg fik ved sidste valg. Politik og valgkamp er jo ikke noget, man bare er i gang med her i efteråret.

- Jeg bryder mig faktisk ikke om ordet "valgkamp", for vi er jo ikke i krig. Jeg vil hellere sige, at jeg er i "valgarbejde" ... det har jeg været i fire år. Så hele min erfaring og baggrundsviden fra de fire år kan bruges nu, forklarer hun.

På den måde ser Tine Vinther Clausen sit liv og sin politik som én helhed - på samme måde, som hun ser Lolland Kommunes mange borgere og områder som én helhed.

- Jeg interesserer mig for livet og de mennesker, jeg møder. Jeg interesserer mig for hverdagen, og for at hverdagen skal fungere. Jeg tror på, at det hele bliver bedre, når vi samarbejder på tværs. Derfor hedder Venstres hashtag "Vi gør det sammen". Ingen kan gøre det her alene, heller ikke borgmesteren.

  • Tine Vinther Clausen vil gerne finde nye veje for Lolland Kommune. Og hun har et helt nyt hold af kandidater i ryggen. Foto: Jan Knudsen
  • Tine Vinther Clausen går gerne en tur i skoven rundt om Pederstrup. Kulturlandskabet, bakkerne og de mange gamle træer tiltaler hende. - De er en del af det, der har været, og det der skal blive. Man bliver så dejligt jordbundet herude, siger hun. Foto: Jan Knudsen
  • Tine Vinther Clausen går gerne en tur i skoven rundt om Pederstrup. Kulturlandskabet, bakkerne og de mange gamle træer tiltaler hende. - De er en del af det, der har været, og det der skal blive. Man bliver så dejligt jordbundet herude, siger hun. Foto: Jan Knudsen
  • Naturen betyder meget for Tine Vinther Clausen, der er uddannet agronom. Foto: Jan Knudsen
Annonce
Politik

Fødevareminister: Danmark er godt rustet i tilfælde af en fødevarekrise

Annonce
Annonce
Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Sport

Bredahl efter sejrsmål i overtiden: - En kæmpe forløsning

Sport

Bruun Jørgensen: - Det blev en underlig oplevelse

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Bil i brand på motorvejen

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan