cookie-og-privatlivspolitik
Striden drejer sig om Blanshovedvej 17. Den kompliceres af, at huset også ligger inden for strandbeskyttelseslinjen. Så Kystdirektoratet har også været en aktør i det langvarige og komplicerede sagsforløb.
Striden drejer sig om Blanshovedvej 17. Den kompliceres af, at huset også ligger inden for strandbeskyttelseslinjen. Så Kystdirektoratet har også været en aktør i det langvarige og komplicerede sagsforløb.
Foto: Jan Knudsen

Lolland

- Jeg føler det, som om jeg har købt katten i sækken

Mand fra Nivå vil trække Lolland Kommune i retten for at frarøve ham hans kreative flexbolig-idyl på Blanshoved.
12. januar 2019 kl. 09:10 Af Birgitta Andersen

Annonce

BLANS På det seneste byrådsmøde i Lolland Kommune skete der noget usædvanligt: En borger havde bedt om at få foretræde og fremlægge sin sag for byrådet.

Borgeren er Lars Kristensen fra Nivå. Han købte i 2017 ejendommen på Blanshovedvej 17 med drømmen om, at huset med den skønne beliggendhed lige ud til Smålandshavet ville danne en idyllisk ramme om hans otium gennem flexboligordningen.

- Jeg ville bruge stilheden og den smukke natur til at få mulighed for at tænke mere kreativt. Og så ville jeg kunne komme herned mere, når jeg blev ældre, forklarer Lars Kristensen om købet af ejendommen på Blanshoved.

Samtidig havde han et ønske om at drive sin mæglervirksomhed fra stedet. Det skulle der ikke være noget i vejen for. Den tidligere ejer havde også drevet erhverv, og 80 kvadratmeter var godkendt til erhverv, fremgik det af BBR-rapporten. Dette blev ifølge Lars Kristensen bekræftet af Lolland Kommune i et såkaldt arealtjek, da han købte huset.

Men i foråret 2018 foretog kommunen flere ændringer i BBR. Boligarealet blev reduceret, og erhvervsarealet på 80 kvadratmeter blev slettet. Kommunen sagde, at flexbolig og erhverv er uforenelige, og bad Lars Kristensen om at vælge: Enten måtte han flytte ind på ejendommen og drive sit erhverv, eller også måtte han droppe at drive erhverv derfra.


Landsdækkende regler

Derfor stod Lars Kristensen i byrådssalen i Maribo torsdag 20. december. Han ville have byrådet til at tage stilling til, om forvaltningen kunne fratage ham hans flexboligstatus og fjerne erhvervsarealet blot halvandet år efter købet.

- Jeg føler, at jeg har købt katten i sækken. Jeg køber et hus, netop fordi der er erhverv tilladt på ejendommen. Nu har de taget retten til at drive erhverv på ejendommen fra mig, og den får jeg aldrig igen.

Udvalgsformand Gert Mortensen (S) svarede på spørgsmålet.

- Hvis man vil have mulighed for at drive erhverv, så kan man ikke samtidig have boligen som flexbolig. Her retter vi os efter landsdækkende regler, sagde udvalgsformanden i salen.

- Det hele bliver kompliceret af, at Lars Kristensen har købt en bolig, hvor der var tilladelse til erhverv. Men han har ikke i sin flexboligansøgning informeret os om, at han ønskede at drive erhverv på ejendommen. Og vi har ikke opdaget det. Derfor får han flexboligtilladelsen i første omgang, siger Gert Mortensen, der indrømmer, at sagens forløb er noget rodet.

- Der har i tidens løb været lavet nogle fejl. Men det hverken kan eller vil jeg forholde mig til. Jeg forholder mig til, hvad lovgivningen om flexboliger giver os mulighed for, siger han.

Teknisk direktør i Lolland Kommune, Bjarne Hansen, forklarer, at flexboligordningen slet ikke har mulighed for at drive erhverv.

- Vi har bedt Erhvervsstyrelsen om råd i sagen. De siger, at selv om det ikke står udtrykkeligt i loven, har det aldrig været intentionen, at man skulle kunne kombinere flexbolig med erhverv. Hvis man vil drive erhverv, må man bare lade boligen stå som helårsbolig, forklarer direktøren.

Han siger, at som loven er nu, er flexboligordningen en slags weekendhus-ordning.

- Hvis vi skal give tilladelse til erhverv i denne sag, så får vi en mulig udfordring med planloven i forhold til andre erhverv. For vi kan jo ikke give tilladelse til alle erhverv hvor som helst. Så skal Erhvervsstyrelsen give kommunerne nogle kriterier og rammer, som kan supplere reglerne om planlov og flexbolig, siger han.

Lars Kristensen har gennem sin advokat søgt fri proces til at sagsøge Lolland Kommune for uretmæssigt at have frataget ham flexboligstatus og husets erhvervsareal.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: POUL HANSEN

At tænke sig.... 18. juni 2019 kl. 08.09

AF: JOHN WENNERWALD

Ulovlighed efterfølges 16. juni 2019 kl. 21.49

AF: MARTIN WOUTERS

at lukke broen 15. juni 2019 kl. 15.15

AF: MARTIN WOUTERS

så bruge kommune igen… 11. juni 2019 kl. 12.05

AF: JOHN WENNERWALD

Nu skal der arbejdes 09. juni 2019 kl. 22.03

AF: MARTIN WOUTERS

18,5 mill. i minus KUN på… 05. juni 2019 kl. 13.49

Annonce