cookie-og-privatlivspolitik
Michael Halder vil nogen kende fra Nykøbing F. Sygehus, hvor han tog et større opgør med den omdiskuterede sundhedsplatform. Nu bruger han den atter som palliativ læge, men er stadig ikke begejstret.
Michael Halder vil nogen kende fra Nykøbing F. Sygehus, hvor han tog et større opgør med den omdiskuterede sundhedsplatform. Nu bruger han den atter som palliativ læge, men er stadig ikke begejstret.
Foto: Jan Knudsen

Lolland

- På hospice ser vi på helheden

Tre læger skal forsøge at løfte arven fra pensioneret læge.
18. april 2021 kl. 11:40 Af Birgitta Andersen

SVANEVIG I sommeren 2020 stoppede Niels Møller som hospicelæge på Svanevig Hospice for at gå på pension.

Doktor Møller blev kortvarigt erstattet af Dorthe Stig Christensen. Men nu er hun stoppet i jobbet, og dermed har hospicet fået en ny lægeordning.

Hele tre læger dækker nu Svanevig Hospice. En af dem er Michael Halder, der udover sin gerning arbejder på det palliative sengeafsnit på Næstved Sygehus. Og så er han en god bekendt af doktor Møller... og af Svanevig Hospice.

- Da jeg startede i palliationen i 2014, var Niels faktisk min læremester. Så jeg kender stedet og medarbejderne ganske godt, fortæller Michael Halder, der også tidligere er blevet opfordret til at blive hospicelæge.

Men det at være eneste læge på stedet stoppede ham i at søge... til nu.

Annonce

- Når man er alene, mangler man den faglige sparring. Så det, at vi nu er tre læger, handler ikke kun om, at Niels' fodspor er store at fylde ud. Det handler også om, at der skal ske en udveksling af ekspertise, siger Michael Halder.

Han nyder at skifte mellem flere arbejdssteder, så han får flere nuancer af lægegerningen med.

- Jeg ville have haft svært ved kun at være på hospice. Det er den absolut sidste behandlingsvej, og afskeden dominerer. Der er måske en femtedel, der kommer hjem igen efter et symptomlindrende ophold, og miraklerne med dem, der bare rejser sig og hopper rundt igen, ser vi nærmest aldrig, siger han.

Michael Halder har, udover sit tidligere arbejde på medicinsk afdeling på Nykøbing F. Sygehus og nu på den palliative sengeafdeling på Næstved Sygehus, også arbejdet en del som praktiserende læge - blandt andet hos Svend Haukrog i Maribo.

- Som praksislæge kan du ikke så nemt gå i dybden. Du har så mange patienter, du skal nå at se fra morgen til aften. Men i palliationen kan du få mulighed for virkelig at gøre en forskel, siger Michael Halder, der også pointerer, at der på hospice ofte er både en patient og en familie, man som læge skal forholde sig til.

Annonce

- I det palliative har man et mere holistisk syn. Det, synes jeg, er meget smukt. Det er ikke kun kropslige, psykiske eller håndelige problemer, man tager hånd om her. Man ser på helheden, siger han.

Det er netop samspillet - ikke kun med de andre læger, men også med alle de andre faggrupper, de frivillige, familierne og patienterne selv, Michael Halder er glad for, når han går på arbejde på hospicet.


Dygtige folk

- Det er virkelig dygtige folk, der arbejder her. Og det skal man også være. Her på hospice tilbyder vi i sidste ende tryghed. Vi letter den anspændthed, patienterne kommer med - smerten i både krop, men også i sjæl. Det er barskt, når man kan mærke, at "mit liv er ved at ende her". Jeg ser det som en ekstrem fornem opgave at give dem et sted, hvor de kan dø i ro og fred, siger han.

- Her nytter det ikke bare at være god til medicin. Man skal være en holdspiller, og man skal være venlig og tilgængelig. Bare det, at man er til stede og hilser et menneske velkommen, kan gøre kvalmen, smerten, angsten og åndenøden mindre, siger han.

I palliationen er der af og til også bedre plads til at tænke lidt ud af boksen.

Annonce

- Medicin i dag er meget præget af, at der skal være evidens, og det skal være dokumenteret i flere forskningsprojekter. Det er trist. Det lukker selvfølgelig af for hokus pokus, som vi jo desværre ser i det palliative forløb, hvor desperate patienter bliver snydt for alt, hvad de ejer, siger han.

Der er dog også behandlinger, lægekundskaben har diskuteret i årevis, og som nogle finder lindring i. Og her er der lidt mere rummelighed i det palliative behandlingssystem.

- Jeg bruger eksempelvis akupunktur. Men det er ikke særligt velset. Og jeg går ind for cannabis-behandling. Det er heller ikke særligt velset. Og det forstår jeg jo ikke. Hvis der er patienter, der reagerer godt på det, så mener jeg jo, at man skal afprøve det, siger han.

Man kommer dog ikke til at se hampplanter i hospicets have foreløbig.

- Hampplanter er farlige, fordi man ikke kan dosere korrekt. Du skal virkelig vide, hvad du har med at gøre. Her kunne vi være behjælpelige med at give en faglig funderet, ansvarsbevidst behandling. Og det er rart for os læger at have flere værktøjer i værktøjskassen, siger han.

Annonce

Læs også artiklen: "En trio med stor erfaring"KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: TOM AHLQVIST

Helhedsplaner og disses proces. 18. oktober 2021 kl. 13.10

AF: JOHN WENNERWALD

Vi kan mere 17. oktober 2021 kl. 22.02

AF: KIM EGELUND

Derfor er det vigtigt at… 16. oktober 2021 kl. 11.10

AF: BOB NIELSEN

Byrådet stemte imod dansk… 15. oktober 2021 kl. 06.47

AF: JOHN WENNERWALD

Sydkysten bliver grønnere 10. oktober 2021 kl. 23.23

AF: KURT HANSEN

Bogø vindmøller 05. oktober 2021 kl. 14.31

Annonce

ANNONCE