Annonce
Lolland

- På hospice ser vi på helheden

Michael Halder vil nogen kende fra Nykøbing F. Sygehus, hvor han tog et større opgør med den omdiskuterede sundhedsplatform. Nu bruger han den atter som palliativ læge, men er stadig ikke begejstret. Foto: Jan Knudsen

Tre læger skal forsøge at løfte arven fra pensioneret læge.

SVANEVIG I sommeren 2020 stoppede Niels Møller som hospicelæge på Svanevig Hospice for at gå på pension.

Doktor Møller blev kortvarigt erstattet af Dorthe Stig Christensen. Men nu er hun stoppet i jobbet, og dermed har hospicet fået en ny lægeordning.

Hele tre læger dækker nu Svanevig Hospice. En af dem er Michael Halder, der udover sin gerning arbejder på det palliative sengeafsnit på Næstved Sygehus. Og så er han en god bekendt af doktor Møller... og af Svanevig Hospice.

- Da jeg startede i palliationen i 2014, var Niels faktisk min læremester. Så jeg kender stedet og medarbejderne ganske godt, fortæller Michael Halder, der også tidligere er blevet opfordret til at blive hospicelæge.

Men det at være eneste læge på stedet stoppede ham i at søge... til nu.

- Når man er alene, mangler man den faglige sparring. Så det, at vi nu er tre læger, handler ikke kun om, at Niels' fodspor er store at fylde ud. Det handler også om, at der skal ske en udveksling af ekspertise, siger Michael Halder.

Han nyder at skifte mellem flere arbejdssteder, så han får flere nuancer af lægegerningen med.

- Jeg ville have haft svært ved kun at være på hospice. Det er den absolut sidste behandlingsvej, og afskeden dominerer. Der er måske en femtedel, der kommer hjem igen efter et symptomlindrende ophold, og miraklerne med dem, der bare rejser sig og hopper rundt igen, ser vi nærmest aldrig, siger han.

Michael Halder har, udover sit tidligere arbejde på medicinsk afdeling på Nykøbing F. Sygehus og nu på den palliative sengeafdeling på Næstved Sygehus, også arbejdet en del som praktiserende læge - blandt andet hos Svend Haukrog i Maribo.

- Som praksislæge kan du ikke så nemt gå i dybden. Du har så mange patienter, du skal nå at se fra morgen til aften. Men i palliationen kan du få mulighed for virkelig at gøre en forskel, siger Michael Halder, der også pointerer, at der på hospice ofte er både en patient og en familie, man som læge skal forholde sig til.

- I det palliative har man et mere holistisk syn. Det, synes jeg, er meget smukt. Det er ikke kun kropslige, psykiske eller håndelige problemer, man tager hånd om her. Man ser på helheden, siger han.

Det er netop samspillet - ikke kun med de andre læger, men også med alle de andre faggrupper, de frivillige, familierne og patienterne selv, Michael Halder er glad for, når han går på arbejde på hospicet.

Dygtige folk

- Det er virkelig dygtige folk, der arbejder her. Og det skal man også være. Her på hospice tilbyder vi i sidste ende tryghed. Vi letter den anspændthed, patienterne kommer med - smerten i både krop, men også i sjæl. Det er barskt, når man kan mærke, at "mit liv er ved at ende her". Jeg ser det som en ekstrem fornem opgave at give dem et sted, hvor de kan dø i ro og fred, siger han.

- Her nytter det ikke bare at være god til medicin. Man skal være en holdspiller, og man skal være venlig og tilgængelig. Bare det, at man er til stede og hilser et menneske velkommen, kan gøre kvalmen, smerten, angsten og åndenøden mindre, siger han.

I palliationen er der af og til også bedre plads til at tænke lidt ud af boksen.

- Medicin i dag er meget præget af, at der skal være evidens, og det skal være dokumenteret i flere forskningsprojekter. Det er trist. Det lukker selvfølgelig af for hokus pokus, som vi jo desværre ser i det palliative forløb, hvor desperate patienter bliver snydt for alt, hvad de ejer, siger han.

Der er dog også behandlinger, lægekundskaben har diskuteret i årevis, og som nogle finder lindring i. Og her er der lidt mere rummelighed i det palliative behandlingssystem.

- Jeg bruger eksempelvis akupunktur. Men det er ikke særligt velset. Og jeg går ind for cannabis-behandling. Det er heller ikke særligt velset. Og det forstår jeg jo ikke. Hvis der er patienter, der reagerer godt på det, så mener jeg jo, at man skal afprøve det, siger han.

Man kommer dog ikke til at se hampplanter i hospicets have foreløbig.

- Hampplanter er farlige, fordi man ikke kan dosere korrekt. Du skal virkelig vide, hvad du har med at gøre. Her kunne vi være behjælpelige med at give en faglig funderet, ansvarsbevidst behandling. Og det er rart for os læger at have flere værktøjer i værktøjskassen, siger han.

Læs også artiklen: "En trio med stor erfaring"

  • Michael Halder vil nogen kende fra Nykøbing F. Sygehus, hvor han tog et større opgør med den omdiskuterede sundhedsplatform. Nu bruger han den atter som palliativ læge, men er stadig ikke begejstret. Foto: Jan Knudsen
Annonce
Lolland

Trækker stikket: Vil opløse sig selv midt i jubilæumsåret

112

Klip og bøder på Vestlolland

Annonce
Annonce
Lolland

Trækker stikket: Vil opløse sig selv midt i jubilæumsåret

112

Truet af ekskæreste: "Jeg slår dig ihjel"

Guldborgsund

DSB udbetaler kompensation: Så meget er der til lokale pendlere

Politik

Løsgængeren Lars Boje stifter nyt parti

Erhverv

Lokal bilforhandler i opkøb på Sjælland

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

112

Klip og bøder på Vestlolland

Lolland

Fjerner alle skraldespande

Sport

Landsholdsstjerner kommer til Falster

Guldborgsund

Jubler over Marys besøg: En kæmpe fornøjelse

Udland

Mand med alkoholskabende krop frifundet for spritkørsel

Erhverv

Lokal hæder til danmarksmesterskaberne

Erhverv

Vendt på en tallerken: Butikkerne forventer ikke prisfald alligevel

Falster

Mark O's nye eventyr tog dem på sengen: "Gud, der er mange"

Indland

Beredskab tilbage ved Børsen efter gløder blussede op over natten

112

Søstre fra Levakovic-familie idømmes fængsel for at svindle ældre

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Dronningen om sin gåtur på Falster: - Det var lidt usædvanligt

Indland

Danskernes arbejdsglæde slår rekord

Udland

Tv-tårn brækker over i ukrainsk storby efter muligt angreb

Guldborgsund

Her sker det: Dronningen indvier vandrerute på Falster

Lolland

Babydrabssagen: Nu er det op til nævningerne og dommerne

Guldborgsund

Se billederne: Dronning Mary på besøg på Falster

112

Kørte spritstiv i lånt bil: Så blev den taget