cookie-og-privatlivspolitik
I de gruppeinddelte kaffesamtaler diskuterede deltagerne alt fra antal færgeafgange til flexboliger kontra lejeboliger, turismeudvikling, bosætning, affaldshåndtering og så videre.

17

Billeder

I de gruppeinddelte kaffesamtaler diskuterede deltagerne alt fra antal færgeafgange til flexboliger kontra lejeboliger, turismeudvikling, bosætning, affaldshåndtering og så videre.
Foto: Jan Knudsen

Lolland

- Velkommen til en god dialog

Femø Beboerforening i kaffe-samtaler med politikere forud for byrådsmøde.
28. august 2020 kl. 14:45 Af Rikke Folm Berg

FEMØ - Dejligt, at I har lyst til at besøge os.

Sådan lød det i går eftermiddags indledningsvist fra Inge-Lise Bisted, formanden for Femø Beboerforening, da hun bød byrådspolitikerne velkommen til to timer med kaffesamtaler i grupper, oplæg ved henholdsvis hende selv og borgmesteren efterfulgt af debat og verdenspremiere på Femøs nye film "Femø 2020".

På bordene på Femø Kro lå laminerede billeder med motiver fra Femø. De lå der til inspiration og hjælp til at få samtalen i gang, hvis den skulle have svært ved at komme i gang eller forstumme undervejs. Det gjorde den nu så langtfra. Ved alle bordene holdt de interesserede, nysgerrige og spørgelystne byrådspolitikere, sammen med omkring 20 af øens 118 beboere, snakken i gang. På bordene var den lokale udgivelse "Talerøret" og diverse brochurer såsom "Stierne på Femø" desuden strøget ud mellem kaffekopper og fade med kringle.


Kald børnene til

Snakken kom vidt omkring. Ved det ene kaffebord sad blandt andre ægteparret Mimmi Q. Hansen og Søren Schack Hansen, som har boet på Femø i 20 år. De kunne godt tænke sig i hvert fald en færgeafgang mere i døgnet.

- Eller en bro til Fejø, for så kunne vi bare køre over til deres færge, sagde Mimmi Q. Hansen.

Annonce

Tine Vinther Clausen (V) var nysgerrig på, hvor de to pensionisters voksne børn havde valgt at slå sig ned. På Sjælland, lød det.

- Skal jeres børn ikke flytte til Femø eller Lolland, spurgte Tine Vinther Clausen.

- Nej, vi vil endelig ikke have dem tættere på, svarede Mimmi Q. Hansen.

Det forstod Tine Vinther Clausen ikke. I hvert fald ikke ud fra en bosætningsstrategisk tænkning.

- Det bliver vi nok ikke helt enige om politisk, for jeg siger: "Kald børnene til", sagde hun.

Annonce

Ved et andet kaffebord var Jeanette Dalsgaard i dialog med Henrik Høegh (V) om de begrænsede muligheder for at komme af med affald på genbrugspladsen. Både fordi, der kun kan afleveres brændbart og jern, og fordi de bemandede åbningstider kun er to gange tre timer om ugen om sommeren og en gange tre timer om måneden om vinteren.

- Vi er nødt til at sejle elektronik, plastik, maling og farligt affald over, fortalte Jeanette Dalsgaard, som har kommet i et familiehus på øen igennem 12 år og boet der fast de sidste to år.

- Det ville være rart, hvis vi kunne søge dispensation fra, at der skal være bemanding i hele åbningstiden, foreslog Henrik Høegh.

Han gjorde sig også tanker om, at det måske kunne gøres muligt også at komme af med plastik på Femø.

Ved endnu et kaffebord snakkede blandt andre Vibeke Grave (S) med John Larsen, som er født og opvokset på Femø, har været sommerhusejer og i de sidste to år været bosat på øen, og Marianne Engelhardt, som er kommet på Femø hele livet, men har boet der fast i 10 år. Her gik snakken blandt andet på sommerens mange turister.

Annonce

- Nu har I haft en sommer, hvor der var rigtig mange turister. Hvad gav det af udfordringer, og hvad giver det af muligheder, hvis der kommer ligeså mange eller flere næste år, spurgte Vibeke Grave.

Det synes de to øboere var gode spørgsmål og en invitation til en dialog, de meget gerne ville ind i. Som Marianne Engelhardt påpegede:

- Turisterne kunne ikke engang købe et jordbær ved en vejbod, for alle dem, der plejede at sælge, de er blevet for gamle til sådan noget. Så nok har her været en masse turister, men Femø har ikke fået en masse penge ud af det, for turisterne har ikke kunnet købe noget.

Derefter løb Inge-Lise Bisted i sit oplæg alle de ting igennen, som Femø har gang i, og listen var lang. Borgmester Holger Schou Rasmussen fulgte i sit oplæg efter med budskabet om, at han ville arbejde benhårdt for, at sommerens gratis færgeture for gående og cyklister bliver tilbagevendende. Og så var der film. Tre et halvt minut om alt det, Femø har gående for sig.

Læs også referater fra byrådsmødet i artiklerne: "Byrådet bakker op om naturgas og biogas" - "Spørgetid" og "Kæmpe solcelleanlæg godkendt"KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Paradigmeskifte version 2.0 09. maj 2021 kl. 22.09

AF: PAW HALLANDSON

Det skriger til himlen! 09. maj 2021 kl. 20.40

AF: LEIF A. JENSEN

Demokrat i Danmark! Hvor? 05. maj 2021 kl. 09.29

AF: JOHN WENNERWALD

Den 1. maj 02. maj 2021 kl. 22.18

AF: LARS RASMUSSEN

Solcellepark Grænge Åbent… 01. maj 2021 kl. 09.17

AF: JOHN WENNERWALD

Coronakuller 25. april 2021 kl. 22.26

Annonce

ANNONCE