Annonce
Lolland

- Vi kan ikke sidestilles med et hotel

Danhostel Maribo har store toiletter og bad i de enkelte hytter, men de er valgt for at gøre vandrerhjemmet handicapvenligt, og etableret med støtte fra Handicaprådet. Social- og Indenrigsministeriet mener ikke, at et vandrerhjem med eget toilet og bad til værelserne bør modtage kommunal støtte. Foto: Anders Knudsen / Arkivfoto

Danhostel Maribo uforstående overfor Ankestyrelsens kritik af kommunal støtte.

MARIBO Danhostel Maribo, der åbnede sidste år, har fået et ulovligt kommunalt tilskud på 400.000 kroner, mener Ankestyrelsen, der sidestiller det midtlollandske vandrerhjem med et billigt hotel, kro eller motel. En konklusion, som Maribo Hallernes direktør, Morten Harkjær Nielsen, ikke forstår.

- Vi har på et tidspunkt hørt nogen kritik fra områdets hoteller, campingpladser eller bed and breakfasts. Blandt andet har vi et fantastisk samarbejde med Hotel Søpark, hvor vi har henvist gæster til hinanden Jeg har blandt andet henvist mange til det bed and breakfast, som ligger ude ved Skelstrupgaard, forklarer Morten Harkjær Nielsen.

Lige siden Maribo Hallerne begyndte planerne om et nyt multihus, har et vandrerhjem været en del af planerne. Da det store projekt trak ud, søgte bestyrelsen nye veje, og det var gennem Danhostel, at man blev opfordret til at kigge på et helt ny vandrerhjem, som i 2019 så dagens lys ved Arena Midt Kjellerup i Silkeborg Kommune.

Vandrerhjemmet i Maribo er blevet en nærmest tro kopi af det i Kjellerup, og hverken Lolland Kommune eller Danhostel advarede om, at der skulle være problemer i at modtage kommunalt tilskud til projektet i Maribo. Det jyske vandrerhjem har da også uden problemer fået kommunalt tilskud, da det blev etableret.

Maribo Hallernes direktør, Morten Harkjær Nielsen, har svært ved at se, at vandrerhjemmet skulle have samme serviceniveau som et mindre hotel. Blandt andet er der ingen reception knyttet til vandrerhjemmet. Foto: Anders Knudsen / Arkiv

Ikke nok at se på stjerner

Danhostel Maribo og Kjellerup har begge tre stjerner i kædens klassifikationskrav, hvilket man forventer er det maksimale, et vandrerhjem kan have, hvis det skal modtage kommunalt tilskud.

Hos Ankestyrelsen læner man sig dog op ad et notat fra Social- og Indenrigsministeriet, som i 2019 slog fast, at det ikke er nok at kigge på stjernerne fra Danhostel. Der er også andre kriterier, der skal lægges vægt på. Det handler primært om adgangen til bad og toilet samt rengøringen på stedet.

"Det er ministeriets vurdering, at det vil tale væsentligt imod en kommunes mulighed for at drive eller yde støtte til et vandrerhjem med 3 stjerner, hvis mere end halvdelen af vandrerhjemmets værelser har eget bad og/eller toilet," lyder det i brevet fra Ankestyrelsen.

Alle hytter i Maribo har eget bad og toilet, og de er faktisk så store, at de kan bruges af handicappede gæster.

- For at få vores økonomi til at hænge sammen valgte vi at søge støtte hos Handicaprådet, og tilskuddet derfra har gjort, at vi kunne lave både adgangsveje samt toilet og bad handicapvenlige, forklarer haldirektøren.

Havde han vidst, at det kunne give problemer at udforme vandrerhjemmet, som det blev, var der nok blevet handlet på en anden måde. Men sådanne advarsler er aldrig kommet.

- Vi har hele vejen igennem handlet i god tro. Hverken fra Danhostel eller Lolland Kommune har vi hørt, at vi ikke kunne lave et vandrerhjem som dette, hvis vi ønskede et kommunalt tilskud, forklarer Morten Harkjær Nielsen.

Ankestyrelsens konklusion, om at vandrerhjemmet ikke er et vandrerhjem, men i stedet er et billigt hotel, kan han slet ikke få til at stemme.

- Vi kan ikke sidestilles med et hotel. Du kommer som gæst ind i en hytte med fire køjesenge, der ikke er redt op. Du kan enten medbringe dit eget sengetøj eller leje noget sengelinned. Her er heller ikke en reception.

Morten Harkjær Nielsen forsøger dog at møde gæsterne, hvis det overhovedet er muligt, når de ankommer, for det er godt at se gæsterne i øjnene, og den personlige kontakt betaler sig. Folk passer generelt bedre på tingene, hvis de har mødt personalet på stedet.

I skrivelsen fra Ankestyrelsen bliver der også peget på, at den er imod støtte til vandrerhjemmet, hvis rengøringen er en integreret del af serviceniveauet på stedet. Det forventes nemlig, at gæsterne selv skal gøre rent inden afrejse.

Heller ikke dette argument forstår haldirektøren.

- Den rådgivning, som vi har fået fra Danhostel, og som vi har på skrift, lyder på, at rengøringen skal udføres af et personale, som er på vandrerhjemmet. Skal det være et vandrerhjem, hvor gæsterne selv står for rengøringen, så bliver det ikke med os.

Gæsterne ser som det første på, om værelserne er rene, når de ankommer, og er de ikke det, vil det hurtigt blive bemærket. I dag er hygiejnen enorm vigtigt, og på grund af coronapandemien blot blevet vigtigere i den tid, Danhostel Maribo har eksisteret.

Sådan er det i øvrigt i hele Danhostel-kæden, forklarer han. Tiden, hvor gæsterne selv gjorde rent, er forbi. I dag er det alle steder vandrerhjemmets personale, som gør rent.

Ankestyrelsens konklusion er ikke endelig, men vælger man at fastholde beslutningen, om at tilskuddet er givet ulovligt, vil Danhostel Maribo skulle betale de 400.000 kroner tilbage til Lolland Kommune. Vandrerhjemmet kan også få en regning, hvis Ankestyrelsen finder, at kommunen har stillet området gratis til rådighed, og hvis området er blevet ryddet på kommunens regning.

- Vi har ikke fået Danhostel ved Maribo Hallerne, fordi vi forventer at tjene en masse penge på det. Beslutningen blev taget, så vi kunne være med til at løfte en opgave, for der er mangel på sovepladser på Lolland, slår Morten Harkjær Nielsen fast.

I 2020 kom Danhostel Maribo ud med et overskud på 28.000 kroner, og en tilbagebetaling af tilskuddet vil helt klart ramme det nye vandrerhjem hårdt.

- I år forventer vi at komme ud med et overskud på omkring 50.000 kroner, så det vil tage os nogle år at banke 400.000 kroner af. Det vil give en manglende likviditet, og samtidig vil det betyde, at vi får sværere ved at udvikle på tingene.

Haldirektøren kan godt se, at almindeligt vedligehold vil lide i de næste mange år, hvis vandrerhjemmet skal aflevere sit overskud år efter år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Håber fornuften sejrer

Morten Harkjær Nielsen havde gerne taget et møde med Ankestyrelsen for at fortælle, hvordan virkeligheden er, for han mener ikke, at styrelsen har fingeren på pulsen. Selv om Social- og Indenrigsministeriets notat blot er to år gammelt, virker det allerede forældet.

- Jeg er rigtig ærgerlig over, at vi ikke kom tidligere ind i processen, men jeg håber, fornuften sejrer.

Læs også artiklen "Tilskud var i mod reglerne"

  • Danhostel Maribo har store toiletter og bad i de enkelte hytter, men de er valgt for at gøre vandrerhjemmet handicapvenligt, og etableret med støtte fra Handicaprådet. Social- og Indenrigsministeriet mener ikke, at et vandrerhjem med eget toilet og bad til værelserne bør modtage kommunal støtte. Foto: Anders Knudsen / Arkivfoto
  • Maribo Hallernes direktør, Morten Harkjær Nielsen, har svært ved at se, at vandrerhjemmet skulle have samme serviceniveau som et mindre hotel. Blandt andet er der ingen reception knyttet til vandrerhjemmet. Foto: Anders Knudsen / Arkiv
Annonce
Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Lolland

Efter voldsom brand: Militærmuseum genopstår

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Bil i brand på motorvejen

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem