cookie-og-privatlivspolitik
Anja Olsson mener, at det problematisk, at vi fratager børn glæden ved at give. Selv har hendes dreng delt frugtspyd, smoothies, popcorn og cheesedippers ud på sine fødselsdage.
Anja Olsson mener, at det problematisk, at vi fratager børn glæden ved at give. Selv har hendes dreng delt frugtspyd, smoothies, popcorn og cheesedippers ud på sine fødselsdage.
Foto: Claus Hansen

Lolland

- Vi tager vigtig dannelse fra vores børn

Mor kritiserer forældrebestyrelses nyligt vedtagne forbud mod, at børn i dagpleje, vuggestue og børnehave må dele ud på fødselsdage.
16. september 2021 kl. 17:10 Af Rikke Folm Berg

NAKSKOV Anja Olsson er mor til Laust på fem år, som går i børnehave i Børnehuset Skovgårdsvej i Nakskov, og så er hun uddannet pædagog. Det er derfor både som mor og pædagog, at hun reagerer på forbuddet mod, at børn i dagtilbud deler ud på deres fødselsdage.

Det har hun valgt at gøre efter lang og grundig overvejelse.

Forbuddet blev vedtaget af forældrebestyrelsen i dagtilbudsområde Nakskov for tre måneder siden, 8. juni, og derefter udmeldt til forældre med børn i dagplejen og de fem institutioner Mælkebøtten, Gaia, Trekløveren, Riddersborg og Skovgårdsvej. Det fik Anja Olsson til at fundere. Hun gik derfor i gang med at lede efter begrundelserne for forældrebestyrelsens beslutning, ligesom hun vendte og drejede forbuddet med andre forældre.

Hun blev dog ikke meget klogere, end at det var en udløber af kostprincipperne for dagtilbudsområde Nakskov og hensynet til nogle forældres økonomi, som ikke rakte til uddeling. Hun fornemmede til gengæld, at hun ikke var alene om at stille sig uforstående og være imod forbuddet.

Hun postede derfor i sidste uge et opslag på Nakskov-siden på Facebook, hvor hun skrev:

Annonce

- Jeg tænker, at jeg langt fra er den eneste, der må synes, at det har taget overhånd.

I opslaget forklarede hun:

"Som mor til en søn i børnehave, føler jeg efterhånden, vi er nået lavmålet. Jeg husker selv glæden over at have noget med til at dele ud i børnehaven, og som uddannet pædagog synes jeg også, der er vigtig læring i, at vores børn oplever glæden ved at dele ud til andre."

"Jeg VIL have lov til at lære min søn de glæder i liver, som har betydet noget for mig, og som for mig er en del af et godt børneliv og vigtig læring."

Hun afviste desuden, at nogle få forældres pressede økonomi skulle føre til forringede vilkår for alle.

Annonce

- Så må institutionen træde til i de tilfælde, mener hun.

Noget tyder på, at hun fornemmede rigtigt: at hun langt fra er den eneste, der har det sådan. I løbet af tre-fire dage kommenterede knap 300 hendes opslag, hvoraf mange bakkede hende op.

Det er hun glad for. Ikke fordi hun er ude efter skulderklap, men fordi hendes ønske var at sætte en debat i gang.

En debat, som dog burde være taget før og ikke efter vedtagelsen af forbuddet, mener hun.


Spinkelt grundlag

Anja Olsson kan i det øjemed ikke forstå, at forældrebestyrelsen ikke har inddraget forældrerådene.

Annonce

Her bliver det lige nødvendigt med lidt forklaring. Dagtilbuddene i Lolland Kommune er inddelt i to områder, Nakskov-området og Maribo-området, og de har hver en forældrebestyrelse, som træffer beslutninger for alle dagtilbuddene i området. Derudover har hver enkelt institution et forældreråd, som forældrebestyrelsen kan konsultere.

Inddragelse af forældrerådene havde derfor givet et bedre funderet beslutningsgrundlag, mener hun.

Anja Olsson tilføjer, at hun desuden mener, at forældrebestyrelsen burde have undersøgt erfaringerne i andre institutioner, områder eller kommuner. Det fremgår i hvert fald ikke af referatet fra forældrebestyrelsen, at den har det, påpeger hun.

Men i virkeligheden ønsker hun sig en endnu bredere debat.

- Jeg synes dybest set ikke, at det er en debat, vi kun skal have i en forældrebestyrelse i Nakskov, hvor få personer derefter sidder og træffer en beslutning for alle børn i dagtilbud i Nakskov.

Annonce

- Jeg ønsker mig en bred politisk debat om det her, fordi det at dele ud på sin fødselsdag, at give noget til andre, det handler om vores børns dannelse og om de værdier og traditioner, vi giver videre til dem.

Hun peger på, at der er en tendens til at begrænse børn mere og mere i deres udfoldelse, som hun finder problematisk.

- Så må de ikke dele noget ud med sukker, og nu må de så slet ikke dele ud, siger hun og tilføjer, at forbuddet ovenikøbet kommer på det værst tænkelig tidspunkt.

- Lige efter corona, hvor de i forvejen har været udsat for det ene forbud efter det andet.

Hun efterspørger, at der bliver bedre plads til glæden, herunder glæden ved at give.

Annonce

- Jeg synes, at børnene burde have lov til at dele ud. Det behøver jo ikke være søde sager, de deler ud, det behøver ikke engang være mad. Det kunne også være balloner eller sæbebobler, forslår hun.

- For mig handler det om, at min søn får lov til at lære at glæde sig til at give noget til andre.


Læs også artiklerne "- Det har taget helt overhånd" - "Forældrebestyrelse overrasket over reaktioner" og "Udpluk fra debatten" fra torsdagens Folketidende.


Herunder kan du høre interview med interview med Anja Møllgaard, formand for forældrebestyrelsen og med Anja Olsson.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: TOM AHLQVIST

Helhedsplaner og disses proces. 18. oktober 2021 kl. 13.10

AF: JOHN WENNERWALD

Vi kan mere 17. oktober 2021 kl. 22.02

AF: KIM EGELUND

Derfor er det vigtigt at… 16. oktober 2021 kl. 11.10

AF: BOB NIELSEN

Byrådet stemte imod dansk… 15. oktober 2021 kl. 06.47

AF: JOHN WENNERWALD

Sydkysten bliver grønnere 10. oktober 2021 kl. 23.23

AF: KURT HANSEN

Bogø vindmøller 05. oktober 2021 kl. 14.31

Annonce

ANNONCE