Annonce
Lolland

100 år med lokal forædling og produktion

Virksomhedens hoveddomicil her på Højbygårdsvej er løbende blevet udvidet og omfatter blandt andet laboratorier og produktion. Foto: MariboHilleshög

Frøvirksomheden markerer 100-årsjubilæet med roedag i Holeby .

HOLEBY Det var for at sikre forsyningen af roefrø til de danske dyrkere, og for at få et bedre udbytte på roemarkerne, De Danske Sukkerfabrikker i denne måned for 100 år siden startede Danmarks stadig eneste virksomhed, der er specialiseret i roefrø.

Efter mange navneændringer gennem tiderne, og ændringer i ejerkredsen, kan det, der i dag hedder MariboHilleshög, markere jubilæet - selvfølgelig med en roedag. Fredag 18. september inviteres først på en markdemonstration og derefter med en markering hjemme på hovedsædet i Holeby.

Oprindeligt blev virksomheden startet på De Danske Sukkerfabrikkers sukkerfabrik i Holeby - for i 1930'erne at blive flyttet ind på en ny forædlingsstation på Højbygårdsvej: Her er de verdenskendte Maribofrøene blevet udviklet og produceret siden.

Der har været flere ejer- og navneskift gennem årene, og virksomheden fortæller selv, hvordan kundekredsen er vokset til at omfatte roedyrkere spredt ud over hele kloden.

- Men produktet hedder stadig MARIBO-frø.

- Navnlig i de seneste år er der sket meget, hedder det fra virksomheden i forbindelse med markeringen af jubilæet.

Først et frasalg fra Danisco til Syngenta i 2010 og for tre år siden opkøbt af DLF og dermed tilbage på danske hænder.

Samtidig blev Maribo Seed lagt sammen med svenske Hilleshög, som DLF også havde overtaget fra Syngenta. Dermed er navnet blevet det nuværende MariboHilleshög - med Holeby som hovedsæde for de i alt 320 medarbejdere.

I april i år fik virksomheden ny administrerende direktør, da Hans Christian Ambjerg afløste Niels Mikkelsen, som gik på pension.

- Vi står i dag med et virkelig stærkt setup, siger Hans Christian Ambjerg.

- I Landskrona i Sverige har vi 85 medarbejdere udelukkende dedikeret til at forædle nye sorter, der er tilpasset de lokale forhold. Her i Holeby har vi velfungerende laboratorier, et grundigt forsøgsarbejde og en effektiv produktion. Ude i verden er vi repræsenteret i 35 lande og har stærke positioner på vigtige markeder som Central- og Østeuropa, Kina, Rusland og Nordafrika, fortæller Hans Christian Ambjerg.

- For en virksomhed, der har 100 procent fokus på at hjælpe sukkerroedyrkerne med at optimere deres udbytter, er det ideelt nu at være en del af DLF, en global frøvirksomhed ejet af danske landmænd. Vi har i de første år med det nye ejerskab oplevet en vilje til at investere i faciliteterne her i Holeby, hvor vi har øget produktionen af roefrø ganske betragteligt, tilføjer Hans Christian Ambjerg.

MariboHilleshög har valgt at fejre de 100 år ved at invitere til roedag med faglige input garneret med et grillarrangement fredag 18. september - samme dag, som den danske roekampagne går i gang.

Den første time foregår i marken med demonstration af roeoptagning og jordbehandling. Derpå fortsætter dagen hjemme på Højbygårdsvej, hvor DLF-formand Christian Høegh-Andersen, som selv er lokal roedyrker, byder velkommen. Derefter veksler det mellem faglige indlæg og præsentation af maskiner.

Salgschef Ole Lauridsen vil præsentere de aktuelle Maribo-sorter, og det ser han frem til:

- Vores sorter ser rigtig godt ud ude i markerne. Det tegner til en god roehøst, bedre end sidste fem års gennemsnit. Men vi har også spændende nye sorter på vej, som vi håber at få med på den kommende sortsliste.

På roedagen kan deltagerne også møde Nordic Sugar, MariboHilleshög Research, NBR, Vkst, Scan Roeteknik og sukkerroedyrkernes nye formand Troels Frandsen.

På grund af corona-forholdsregler er det nødvendigt at tilmelde sig på forhånd - senest 16. september - så forholdene kan afpasses antallet af deltagere.

  • Virksomhedens hoveddomicil her på Højbygårdsvej er løbende blevet udvidet og omfatter blandt andet laboratorier og produktion. Foto: MariboHilleshög
Annonce
Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Sommerhus-sensation: - Vi har forrygende travlt

Lolland-Falser

Stigende vandstande og voldsomme storme har konsekvenser: Flere og flere melder sig

Guldborgsund

35 biler til start i lokalt påskerally

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Sport

Bredahl efter sejrsmål i overtiden: - En kæmpe forløsning

Sport

Bruun Jørgensen: - Det blev en underlig oplevelse

Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd