cookie-og-privatlivspolitik
Virksomhedens hoveddomicil her på Højbygårdsvej er løbende blevet udvidet og omfatter blandt andet laboratorier og produktion.
Virksomhedens hoveddomicil her på Højbygårdsvej er løbende blevet udvidet og omfatter blandt andet laboratorier og produktion.
Foto: MariboHilleshög

Lolland

100 år med lokal forædling og produktion

Frøvirksomheden markerer 100-årsjubilæet med roedag i Holeby .
17. september 2020 kl. 06:34 Af John Karlsen

Annonce

HOLEBY Det var for at sikre forsyningen af roefrø til de danske dyrkere, og for at få et bedre udbytte på roemarkerne, De Danske Sukkerfabrikker i denne måned for 100 år siden startede Danmarks stadig eneste virksomhed, der er specialiseret i roefrø.

Efter mange navneændringer gennem tiderne, og ændringer i ejerkredsen, kan det, der i dag hedder MariboHilleshög, markere jubilæet - selvfølgelig med en roedag. Fredag 18. september inviteres først på en markdemonstration og derefter med en markering hjemme på hovedsædet i Holeby.

Oprindeligt blev virksomheden startet på De Danske Sukkerfabrikkers sukkerfabrik i Holeby - for i 1930'erne at blive flyttet ind på en ny forædlingsstation på Højbygårdsvej: Her er de verdenskendte Maribofrøene blevet udviklet og produceret siden.

Der har været flere ejer- og navneskift gennem årene, og virksomheden fortæller selv, hvordan kundekredsen er vokset til at omfatte roedyrkere spredt ud over hele kloden.

- Men produktet hedder stadig MARIBO-frø.

- Navnlig i de seneste år er der sket meget, hedder det fra virksomheden i forbindelse med markeringen af jubilæet.

Først et frasalg fra Danisco til Syngenta i 2010 og for tre år siden opkøbt af DLF og dermed tilbage på danske hænder.

Samtidig blev Maribo Seed lagt sammen med svenske Hilleshög, som DLF også havde overtaget fra Syngenta. Dermed er navnet blevet det nuværende MariboHilleshög - med Holeby som hovedsæde for de i alt 320 medarbejdere.

I april i år fik virksomheden ny administrerende direktør, da Hans Christian Ambjerg afløste Niels Mikkelsen, som gik på pension.

- Vi står i dag med et virkelig stærkt setup, siger Hans Christian Ambjerg.

- I Landskrona i Sverige har vi 85 medarbejdere udelukkende dedikeret til at forædle nye sorter, der er tilpasset de lokale forhold. Her i Holeby har vi velfungerende laboratorier, et grundigt forsøgsarbejde og en effektiv produktion. Ude i verden er vi repræsenteret i 35 lande og har stærke positioner på vigtige markeder som Central- og Østeuropa, Kina, Rusland og Nordafrika, fortæller Hans Christian Ambjerg.

- For en virksomhed, der har 100 procent fokus på at hjælpe sukkerroedyrkerne med at optimere deres udbytter, er det ideelt nu at være en del af DLF, en global frøvirksomhed ejet af danske landmænd. Vi har i de første år med det nye ejerskab oplevet en vilje til at investere i faciliteterne her i Holeby, hvor vi har øget produktionen af roefrø ganske betragteligt, tilføjer Hans Christian Ambjerg.

MariboHilleshög har valgt at fejre de 100 år ved at invitere til roedag med faglige input garneret med et grillarrangement fredag 18. september - samme dag, som den danske roekampagne går i gang.

Den første time foregår i marken med demonstration af roeoptagning og jordbehandling. Derpå fortsætter dagen hjemme på Højbygårdsvej, hvor DLF-formand Christian Høegh-Andersen, som selv er lokal roedyrker, byder velkommen. Derefter veksler det mellem faglige indlæg og præsentation af maskiner.

Salgschef Ole Lauridsen vil præsentere de aktuelle Maribo-sorter, og det ser han frem til:

- Vores sorter ser rigtig godt ud ude i markerne. Det tegner til en god roehøst, bedre end sidste fem års gennemsnit. Men vi har også spændende nye sorter på vej, som vi håber at få med på den kommende sortsliste.

På roedagen kan deltagerne også møde Nordic Sugar, MariboHilleshög Research, NBR, Vkst, Scan Roeteknik og sukkerroedyrkernes nye formand Troels Frandsen.

På grund af corona-forholdsregler er det nødvendigt at tilmelde sig på forhånd - senest 16. september - så forholdene kan afpasses antallet af deltagere.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Tag Coronasnakken med dit barn 27. september 2020 kl. 22.21

AF: ANDREAS ALBERTSEN

Tag stilling til organdonation 25. september 2020 kl. 12.19

AF: MARTIN WOUTERS

rottebekæmpelse og… 22. september 2020 kl. 19.34

AF: DTL - DANSKE VOGNMÆND

Politiet sinker særtransporter 22. september 2020 kl. 11.24

AF: HENNING ABILDGAARD

Liste G 21. september 2020 kl. 21.23

AF: MARTIN WOUTERS

ekstra betalingsiger poul henrik 21. september 2020 kl. 15.13

Annonce