cookie-og-privatlivspolitik
Ida Pedersen foran sin ejendom i Kongestofte 15, som har fået tilsagn om et for-projekt til en istandsættelse.

3

Billeder

Ida Pedersen foran sin ejendom i Kongestofte 15, som har fået tilsagn om et for-projekt til en istandsættelse.
Foto: Jan Knudsen

Lolland

35 ansøgninger til bymidtefond

Klar til at give bymidte et facadeløft.
25. august 2020 kl. 18:50 Af Marianne Knudsen

Annonce

NAKSKOV Den nye Nakskov Bymidtefond har indtil videre fået 35 ansøgninger, og 15 husejere har allerede fået tilsagn om et forprojekt.

Det oplyser programdirektør for "Nakskov 2030", Tim Jeppesen, der siger, at "Nakskov 2030" er positivt overrasket over at få så mange ansøgninger så hurtigt.

- Vi er glade for at få så mange ansøgninger, og at folk kan se, at bymidtefonden kan hjælpe dem i gang med noget, de ellers har skubbet lidt. Vi har også en ambition om at få brugt de 21 millioner kroner, der er til rådighed, hurtigst muligt for at skabe resultater, tilføjer han.

Ejere af bevaringsværdige og fredede ejendomme har siden juni kunnet søge støtte til et for-projekt udarbejdet af en arkitektfaglig rådgiver på op til 15.000 kroner. I oktober åbnes der op for at søge støtte til selve renoveringen, og et gennemført for-projekt er en forudsætning for at søge om støtte til selve istandsættelsen. Der kan der bevilliges helt op til 75 procent af den samlede renovering.

For-projekterne skal beskrive i faser, hvordan det enkelte hus kan renoveres med respekt for bygningens kulturhistoriske kvaliteter. I fase 1 kan bygningsejere omkring Axeltorv, stræderne, Østergade, havnefronten, Vejlegade og Nygade søge støtte.

Nakskov Bymidtefond støtter ikke indvendig istandsættelse. Investeringerne skal komme alle til gode, og derfor gives der kun støtte til istandsættelser, der er synlige fra gaden.

En af dem, der har fået tilsagn om et for-projekt, er snedker Ida Pedersen, der gennem seks år har ejet et hus i et af stræderne, Kongestofte 15, der er fra 1897.

- Det var kondemneret, da jeg købte det som en investering til min virksomhed, men så blev jeg skilt, og siden har det hele stået stille af økonomiske årsager. Jeg sidder i bestyrelsen for Nakskov Bygningsbevaringsforening, så det er pinligt at skulle vise det grimmeste hus i Nakskov frem, tilføjer Ida Pedersen.

Vinduerne ud mod strædet er smadret, og der er kylet fyldte hundelorte-poser ind på gulvet. Lige indenfor hovedøren er der et kæmpe hul i gulvet, da der er gravet ud, fordi der har været rotter i afløbet.

Ida Pedersen: - Bygningsbevaringsforeningen arbejder for at bevare det gamle Nakskov, men også for at få husene opdateret til noget flot og funktionelt, som folk vil se.

- Som turist skulle man også gerne her kunne finde alle de fede detaljer, som man kan se i Ærøskøbing, Marstal, Ebeltoft eller Gilleleje. Nakskov er lige sådan. Vi skal bare have shinet lidt på det. Vi mangler et løft, og nu kan man kan altså få en rigtig god håndsrækning.

- Se på jeres hus. En kulturhistorisk korrekt kvist kan måske gør en forskel, nævner Ida Pedersen.

I huset i Kongestofte er al indmaden revet ud, og hun har selv tegnet, hvordan huset skal indrettes og ser frem til måske at kunne sparre med en arkitekt om også sine indvendige ideer. Huset skal ligne et strædehus igen og får helt ny tagkonstruktion med røde vingetegl, kviste bagpå, samt nye el- og vvs-installationer.

Huset sættes i stand til enten udlejning eller bed and beakfast - og måske vil hun gerne selv bo der, når hun bliver rigtig gammel, siger Ida Pedersen.

Læs også artiklen" Læs også artiklen" "Håber på et facadeløft"KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Varme i en kold tid 17. januar 2021 kl. 20.42

AF: JOHN WENNERWALD

Rigsret? Selvfølgelig 17. januar 2021 kl. 20.16

AF: JENS E NIELSEN

varme i sakskøbing 16. januar 2021 kl. 20.36

AF: LINDA SOMMER

Moralsk støtte til Rødby og… 14. januar 2021 kl. 20.44

AF: LINDA SOMMER

Kapacitetstilpasning i dagtilbud 12. januar 2021 kl. 20.39

AF: JOHN WENNERWALD

Fire skræmmende år 10. januar 2021 kl. 21.38

Annonce