Annonce
Lolland

35 ansøgninger til bymidtefond

Ida Pedersen foran sin ejendom i Kongestofte 15, som har fået tilsagn om et for-projekt til en istandsættelse. Foto: Jan Knudsen

Klar til at give bymidte et facadeløft.

NAKSKOV Den nye Nakskov Bymidtefond har indtil videre fået 35 ansøgninger, og 15 husejere har allerede fået tilsagn om et forprojekt.

Det oplyser programdirektør for "Nakskov 2030", Tim Jeppesen, der siger, at "Nakskov 2030" er positivt overrasket over at få så mange ansøgninger så hurtigt.

- Vi er glade for at få så mange ansøgninger, og at folk kan se, at bymidtefonden kan hjælpe dem i gang med noget, de ellers har skubbet lidt. Vi har også en ambition om at få brugt de 21 millioner kroner, der er til rådighed, hurtigst muligt for at skabe resultater, tilføjer han.

Ejere af bevaringsværdige og fredede ejendomme har siden juni kunnet søge støtte til et for-projekt udarbejdet af en arkitektfaglig rådgiver på op til 15.000 kroner. I oktober åbnes der op for at søge støtte til selve renoveringen, og et gennemført for-projekt er en forudsætning for at søge om støtte til selve istandsættelsen. Der kan der bevilliges helt op til 75 procent af den samlede renovering.

For-projekterne skal beskrive i faser, hvordan det enkelte hus kan renoveres med respekt for bygningens kulturhistoriske kvaliteter. I fase 1 kan bygningsejere omkring Axeltorv, stræderne, Østergade, havnefronten, Vejlegade og Nygade søge støtte.

Nakskov Bymidtefond støtter ikke indvendig istandsættelse. Investeringerne skal komme alle til gode, og derfor gives der kun støtte til istandsættelser, der er synlige fra gaden.

En af dem, der har fået tilsagn om et for-projekt, er snedker Ida Pedersen, der gennem seks år har ejet et hus i et af stræderne, Kongestofte 15, der er fra 1897.

- Det var kondemneret, da jeg købte det som en investering til min virksomhed, men så blev jeg skilt, og siden har det hele stået stille af økonomiske årsager. Jeg sidder i bestyrelsen for Nakskov Bygningsbevaringsforening, så det er pinligt at skulle vise det grimmeste hus i Nakskov frem, tilføjer Ida Pedersen.

Vinduerne ud mod strædet er smadret, og der er kylet fyldte hundelorte-poser ind på gulvet. Lige indenfor hovedøren er der et kæmpe hul i gulvet, da der er gravet ud, fordi der har været rotter i afløbet.

Ida Pedersen: - Bygningsbevaringsforeningen arbejder for at bevare det gamle Nakskov, men også for at få husene opdateret til noget flot og funktionelt, som folk vil se.

- Som turist skulle man også gerne her kunne finde alle de fede detaljer, som man kan se i Ærøskøbing, Marstal, Ebeltoft eller Gilleleje. Nakskov er lige sådan. Vi skal bare have shinet lidt på det. Vi mangler et løft, og nu kan man kan altså få en rigtig god håndsrækning.

- Se på jeres hus. En kulturhistorisk korrekt kvist kan måske gør en forskel, nævner Ida Pedersen.

I huset i Kongestofte er al indmaden revet ud, og hun har selv tegnet, hvordan huset skal indrettes og ser frem til måske at kunne sparre med en arkitekt om også sine indvendige ideer. Huset skal ligne et strædehus igen og får helt ny tagkonstruktion med røde vingetegl, kviste bagpå, samt nye el- og vvs-installationer.

Huset sættes i stand til enten udlejning eller bed and beakfast - og måske vil hun gerne selv bo der, når hun bliver rigtig gammel, siger Ida Pedersen.

Læs også artiklen" Læs også artiklen" "Håber på et facadeløft"

Blindestræde med stokrose- idyl. Der er allerede charmerende steder i Nakskov. Foto: Jan Knudsen
Bymidtefondens mål er at fremhæve bygningernes oprindelige kvaliteter. Måske med en kvist i stil med det, de gamle huse blev rejst med. Foto: Jan Knudsen
  • Ida Pedersen foran sin ejendom i Kongestofte 15, som har fået tilsagn om et for-projekt til en istandsættelse. Foto: Jan Knudsen
  • Blindestræde med stokrose- idyl. Der er allerede charmerende steder i Nakskov. Foto: Jan Knudsen
  • Bymidtefondens mål er at fremhæve bygningernes oprindelige kvaliteter. Måske med en kvist i stil med det, de gamle huse blev rejst med. Foto: Jan Knudsen
Annonce
Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Lolland

Efter voldsom brand: Militærmuseum genopstår

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Bil i brand på motorvejen

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Lolland

Engang var den Danmarks bedste Aldi: Nu åbner den snart som Rema 1000

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan