cookie-og-privatlivspolitik
Tilbuddet løber, til de 150 rådgivninger er opbrugt.
Tilbuddet løber, til de 150 rådgivninger er opbrugt.
Foto: Suntherm

Lolland

4.000 oliefyr hos husejere skal væk

Få rådgivning om skift til varmepumpe - Flere måder at få ny, grønnere varmekilde finansieret på.
10. maj 2021 kl. 08:12 Af Marianne Knudsen

LOLLAND Som led i klimapolitikken ønsker byrådet, at de cirka 4.000 oliefyr i private hjem i Lolland Kommune skal udfases og udskiftes med varmepumper.

Og nu kan de første 150 oliefyrsejere i helårsbeboelser få rådgivning om det. Det sker gennem samarbejdsprojektet REn Energi Lolland, REEL. Rådgivningen er gratis og tilbydes via telefon og mail. Er der behov for, at rådgiveren skal se elementer i huset, så kan telefonens kamera tages i brug.

- Vi har penge til cirka 150 sådanne rådgivninger af cirka en times varighed ved organisationen EnergiTjenesten, der baserer rådgivningen på erfaringer fra projektet Future, oplyser projektkonsulent Tommy Olsen fra REEL, der fortsætter:

- Olie er en dyr opvarmningsform. Man bør spare 30 procent på varmeregningen ved udskiftningen. Samtidig er olie en klimaskadelig opvarmningsform. Derfor vil vi gerne hjælpe med at få udskiftet oliefyrene, og vi skal bruge mere af den grønne energi selv, som produceres på Lolland.

Rådgivningen handler om, hvad husejeren skal være opmærksom på ved valg af varmepumpe med hensyn til støj, placering og virkningsgrad. Om der skal gøres andet ved huset for at kunne opvarme det med en varmepumpe, og hvordan man kan finansiere sin varmepumpe, hvilket tilskud man kan få, samt hvor meget man kan spare på varmeregningen, og hvor "grøn" man bliver.

Annonce

- Vi ved, at 150 boligejere ikke er mange. Men det er en start, hvor vi både hjælper nogle lokale og samtidig samler erfaringer om, hvordan vi bedst kan hjælpe i fremtiden, siger Tommy Olsen.

Man skal eje en helårsbolig og bo udenfor fjernvarmeområderne for at få rådgivningen. Man kontakter EnergiTjenesten på mail callcenter@energitjenesten.dk eller telefon 6131 5190 på tirsdage mellem klokken 10 og 12. Ringer man udenfor dette tidsrum, kan man lægge besked og - som pr. mail - oplyse sit navn og telefonnummer. Man bliver derefter kontaktet indenfor to hverdage, hvor der aftales et tidspunkt for rådgivningen.

Det er muligt at få en varmepumpe med nul kroner i udbetaling og afdrag over 10 år. Man kan også skifte til et elselskab, hvor man betaler varmepumpen af i løbet af fem år over elregningen, eller man kan få en varmepumpe på abonnement, hvor man dog som regel skal lægge 20.000 kroner først, oplyser Tommy Olsen.

- Vi er også ved at lave reseach på bankerne i kommunen for at se, hvad vi kan gøre for de husejere, der ikke umiddelbart kan låne penge til omstillingen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

EM i skyggen 13. juni 2021 kl. 23.00

AF: JOHN BRILL ENGKEBØLLE

Det frie valg 11. juni 2021 kl. 23.50

AF: TOM AHLQVIST

Venstre,s nedstigning fra… 10. juni 2021 kl. 14.17

AF: PAW HALLANDSON

Skat, hvor skal børnene være? 08. juni 2021 kl. 11.55

AF: JOHN WENNERWALD

Modige beslutninger 06. juni 2021 kl. 21.56

AF: JOHN WENNERWALD

Sorteper 30. maj 2021 kl. 21.04

Annonce

ANNONCE