cookie-og-privatlivspolitik
Arbejdet med at kloakere er stadig i gang på Sjunkebyvej ved Kappel. Her er en selvkørende "brolæggerjomfru" ved at stampe jorden.
Arbejdet med at kloakere er stadig i gang på Sjunkebyvej ved Kappel. Her er en selvkørende "brolæggerjomfru" ved at stampe jorden.
Foto: Jan Knudsen

Lolland

90 huse slipper - men 36 skal tvangskloakeres

Vrede husejere har været til møde med forsyning og kommune.
24. august 2019 kl. 07:53 Af Marianne Knudsen

Annonce

SYDVESTLOLLAND Det nye renseanlæg til 23 millioner kroner, som er opført på Østervej i Dannemare, er netop taget i brug. I renseanlægget bliver spildevandet også kemisk renset udover at komme igennem en mekanisk og biologisk proces.

Det moderne renseanlæg erstatter 14 nedslidte og utidssvarende renseanlæg i gammel Rudbjerg Kommune. Det rensede spildevand pumpes nu ud i Femern Bælt ved Kramnitze, og dermed spares den mere sårbare Nakskov Fjord også for at modtage spildevand fra Langø, Krathaven og Bogø, som det skete før.

Der er lagt mange kilometer nye spildevandsledninger for at få forbedret spildevandsrensningen i det åbne land, og ved udgangen af september vil alle ledninger være koblet på det nye renseanlæg, venter projektchef i Lolland Forsyning, Peder Sørensen.

Langs ledningerne har beboere med septiktanke ventet på besked, om deres hjem skal kobles på eller ej - og nogle af dem har fået påbud om at få etableret en stikledning fra vej til hus, hvilket gennemsnitligt vil koste husejeren 30.000 kroner. Desuden skal der betales et tilslutningsbidrag på 37.707 kroner til Lolland Forsyning.

- Borgerne, der pålægges tilslutning, var 8. august inviteret til et informationsmøde i Kappel Forsamlingshus, fortæller projektchef Peder Sørensen.

- Og mange var utilfredse inden mødet. Borgerne kunne ikke forstå, at de skal forbedre deres spildevandsrensning, når vi så lige pludselig springer tre til fire andre huse over. De var vrede over, at deres naboer slipper, tilføjer han.

Mange ejendomme i det åbne land får i disse år påbud om at forbedre spildevandsrensningen, for at miljøforholdene i søer og åer kan forbedres. For spildevandet fra husene indeholder organisk stof, fosfor og kvælstof, der belaster søer og åer, hvis det løber urenset ud.

Tilbage i 2013 ventede Lolland Kommune, at det blev nødvendigt at påbyde kloakering af cirka 4.500 huse i kommunen. Et tal, der dog blev nedbragt til 1.350 huse efter ihærdigt benarbejde fra viceborgmester Henrik Høegh (V).

Med tilladelse fra daværende miljøminister Kirsten Brosbøl (S) fik Lolland Kommune særtilladelse til at lempe reglerne. Hvis vandforbruget er under 20 kubikmeter om året de seneste to år, huset er vurderet til 400.000 kroner eller derunder, eller det står tomt, bliver der ikke påbudt kloakering.

Dermed slipper to tredjedele af ejendommene i gammel Rudbjerg Kommune - 90 - i det aktuelle projekt for at skulle tilsluttes. Kun 36 ejendomme skal kobles på.

I starten af 2022, hvor statens næste vandplanperiode træder i kraft, skal det igen vurderes, om ejendommene fortsat er omfattet af et elller flere af de tre kriterier. Hvis det er tilfældet, forlænges fristen for kloaktilslutning selvfølgelig længst muligt, siger Henrik Høegh, der kalder kloakeringen i det åbne land for tåbelig.

Henrik Høegh har tidligere brugt Vesterborg som eksempel og påvist, at det vil koste 35 millioner kroner, svarende til 437.500 kroner pr. bolig, at kloakere de 80 huse i byen. Altså mere end mange af husene er værd. De 32 millioner skulle betales af kommunens øvrige borgere over spildevandsbidraget.

- På mødet i Kappel forklarede jeg om de hårde forhandlinger, vi havde været i, og at resultatet med de tre kriterier var, hvad vi kunne nå. Jeg er selv godt tilfreds med resultatet. At jeg fik fritaget cirka to tredjedele af husene i kommunen, og jeg synes, at der var forståelse for det, da jeg forklarede det på mødet.

- Og der er jo kun alle andre i kommunen til at betale restbeløbet fra 37.707 kroner og op, som kloakeringen koster, siger Henrik Høegh, der tilføjer, at en del af disse huse jo nok på sigt også vil blive revet ned.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Tak til borgerne 16. februar 2020 kl. 21.15

AF: BJARKE ROSENKILDE

Beåndet eller åndløs 16. februar 2020 kl. 19.58

AF: TOM AHLQVIST

Nok er Nok. 13. februar 2020 kl. 23.06

AF: JOHN WENNERWALD

Landbruget når ikke målet 09. februar 2020 kl. 21.34

AF: BERIT BECH

Foreningshus eller skoleskyderi 05. februar 2020 kl. 15.06

AF: PETER LUNDSGAARD

Skoleskyderi på Madeskovskolen? 05. februar 2020 kl. 14.34

Annonce