Crispy Food Nordic nu 100 procent på egne ben i planteprotein-eventyr.
NAKSKOV De to producenter af morgenmad, Nakskov Mill Foods, som kendes fra Ota Solgryn og Havre Fras, og Crispy Food i Gørlev, som producerer det müsli, der for eksempel findes i låget til yoghurtbægre, fusionerede januar 2020 under navnet Crispy Food Nordic.
Sammenlægningen af de to selskaber startede allerede i foråret 2019, hvor de to selskaber fik samme direktør, Christian Bring, og siden har der været travlt.
- Vi købte jo Ota Solgryn tilbage på danske hænder i slutningen af 2019. I juni 2020 fik vi leveret en "ekstruder" til 30 millioner kroner til Nakskov til fremstilling af ærteprotein, og i maj 2021 udvidede vi med en fabrik i Polen, der også producerer müsli til yoghurt, nævner Christian Bring.
Crispy Food har i mere end 10 år arbejdet med planteproteiner til brug i vegetarretter og har siden 2018 haft et joint venture-partnerskab med et norsk selskab, AM Nutrition, hvor man i selskabet Nisco er blevet førende leverandør af planteprotein-ingredienser til fødevareindustrien.
Med indgangen til januar har Crispy Food nu købt nordmændene ud for at få kortere beslutningsveje og styrke sin position. Det er en øget efterspørgsel på de plantebaserede produkter, som virksomheden ser langsigtede markedsmuligheder i, der har gjort Crispy Food til eneaktionær i Nisco.
- Vi laver ingredienser til store, internationale fødevarevirksomheder, som så fremstiller plantebaserede færdigretter. Hvem oplyser vi ikke, men Naturli' har selv oplyst i medier, at de får ærteprotein fra os, nævner direktør Christian Bring.
- Nu er både Arla og Danish Crown begyndt at lave plantebaserede produkter. Nestlé er også startet, og det samme gælder Unilever/Knorr. Så det er begyndt at rykke. Markedet for vores salg af ingredienser til plantebaserede retter bliver bedre, uddyber Crispy Foods direktør.
Bruger gule ærter
Ærteprotein udvindes fra gule ærter, også kaldet flækærter, som fabrikken i Nakskov får hjem fra primært Norden. Fra Nakskov leveres både ingredienser baseret på hele ærter, og ærteprotein, hvor protein og stivelse er skilt. Den sidste proces foregår i udlandet.
I øjeblikket arbejder fabrikken på at forbedre produktet.
- Det gælder både proteinindholdet og smagen, oplyser Cecilie Jentoft-Tobiasen, der leder ekstruderings-centret, hvor ærterne under høj varme og tryk og under tilsætning af vand - og efterfølgende dehydrering - får den ønskede konsistens.
I større chunk ("lunser," red.), hvis det eksempelvis skal erstatte et stykke kyllingekød, eller mere findelt, hvis ærteproteinet skal erstatte hakket kød i måske en pølse eller burger.
- Vi prøver hele tiden at forbedre vores produkt med mere protein og bedre smag, for ærterne har i de seneste år traditionelt været brugt til dyrefoder, så vi er med i strategiske projekter, hvor der også sidder repræsentanter fra forskningsinstitutioner med, oplyser Cecilie Jentoft-Tobiasen.
Men Christian Bring indskyder, at de med nye recepter har fået et produkt, som de er meget stolt af:
- Fødevareproducenterne kan lide det, og indenfor det plantebaserede omsætter vi godt og har vækst.
Næste skridt bliver at få flere lokale ærter fra Lolland-Falster.
- Vi leverer til mange internationale kunder, og der ved man godt, at Danmark står for en god fødevaresikkerhed. Ved måske at tegne ærtekvoter med lokale landmænd kan Nisco få indflydelse på en forædling af ærtesorterne til deres nye formål, nævner Christian Bring.
Han forventer, at medarbejderskaren skal øges i de kommende år. Der har før været 250 ansatte i Nakskov, mens man i dag - også som følge af automatiseringen - er 75.
På fabrikken blev plantebaserede frikadeller, "kød-sovs," chili sin carne og falafler i øvrigt tirsdag testet af - og bestod, forsikrer den administrerende direktør, der måske nu igen har "guldkorns-produktion" i Nakskov.