cookie-og-privatlivspolitik
Der blev diskuteret afdragsordninger blandt de unge, der godt kunne se, hvor dyrt det var at købe på den måde.

2

Billeder

Der blev diskuteret afdragsordninger blandt de unge, der godt kunne se, hvor dyrt det var at købe på den måde.
Foto: Anders Knudsen

Lolland

Abehjernen vælger dyre kviklån

- Det er et stort samfundsproblem, at så mange unge snubler i deres egen økonomi, inden de er fyldt 30 år, siger formand i Forbrugerrådet Tænk Anja Philip
06. september 2018 kl. 19:30 Af Palle Nevad Frandsen

Annonce

MARIBO For omkring hver fjerde af landets unge er forbrugslån en del af hverdagen, og for nogle bliver det med tiden et alvorligt problem. En helt ny undersøgelse lavet af Forbrugerrådet Tænk og TrygFonden viser, at 11 procent af de adspurgte mener, at "det hele sejler" eller "der er ikke specielt godt styr på økonomien".

I går var Forbrugerrådet Tænk derfor på besøg hos Lolland Produktionsskole i både Maribo og Nakskov, hvor der blev talt økonomi med de unge.

Det handlede især om forbrugslån, for det er her, at mange unge for første gang kommer ud, hvor bankkontoen ikke længere kan bunde. Kviklånet er nemt, og firmaerne bag produkterne ved, hvordan de skal få fat i de unge.

- Virksomhederne taler direkte til jeres abehjerne. Det er den del af hjernen, der handler på instinkt, og som ikke vil udsætte behov, blev det forklaret for de unge på Lolland Produktionsskole, der først havde besøg af to repræsentanter fra Forbrugerrådet Tænk.


Det budskab var ikke svært at forstå for eleverne, der efterfølgende skulle se på en lang række mere eller mindre gode tilbud, hvor tingene skulle betales over flere gange. Her spottede de unge hurtigt, at der var en del, som ikke hang sammen.

En Playstation 4 Pro til 139 kroner om måneden er ikke nødvendigvis et godt tilbud, når man skal betale af på den i næsten seks år. Og en X-Box, hvor afbetalingen er på 13,5 år, er slet ikke værd at købe.

Ud over at gælden kan følge de unge i mange år, kan den også have en høj menneskelig pris. Derfor blev de lollandske unge som de første præsenteret for Forbrugerrådet Tænk og TrygFondens nye kampagne "Tal om din økonomi, før prisen bliver for høj".

De fik lov til at se kortfilmen "Venskabet" af Daniel Kragh-Jacobsen, som handler om de problemer, gæld kan give i et venskab.

- Pengeproblemer er ofte et tabu, men hvis man ikke længere har råd til fødselsdagsgaver, biografturen eller den næste fredagsbar, skal man melde det ærligt ud til vennerne - i stedet for at melde sig ud af vennekredsen og begynde at isolere sig socialt, siger Anja Philip, som er formand i Forbrugerrådet Tænk.

Mens det er sjovt at have vennerne ved sin side, når der skal bruges penge, men mange undervurderer, hvor vigtige de er til at give støtte, når minus skal vendes til plus.

- Unge, der ikke har nogen, de kan drøfte økonomi med eller spørge til råds, har langt større risiko for at ende i betalingsproblemer end unge med et stærkt netværk. Derfor er det rigtig vigtigt, at vi får brudt tabuet om dårlig økonomi, og at flere tør fortælle, at de behøver hjælp. Ligesom det er uhyre vigtigt, at vi tør spørge ind til og tilbyde hjælp til mennesker omkring os, som vi oplever er kommet ud i økonomiske problemer, siger Gurli Martinussen, direktør i TrygFonden.


Køb pizza på kredit

For de unge på produktionsskolen var der masser af viden at hente, så de kan undgå at blive de næste i en gældsfælde.

Et forbrugslån behøver ikke være en dårlig ting, fik de forklaret, men det kommer både an på lånet, og hvad man låner penge til.

- I skal kigge jer for, når I køber dyre ting, og I skal helt undgå at købe mad og lignende ting på afbetaling, fik de forklaret.

Repræsentanterne fra Forbrugerrådet Tænk kunne nemlig fortælle, at det er blevet helt normalt, at man i dag kan købe eksempelvis pizza på kredit. Også skruer til ellers ganske få penge kan man udskyde betalingen af. I sidste ende skal pengene dog betales, og passer man ikke på, kan det blive dyrt.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Vi opretter eget vikarbureau 21. april 2019 kl. 22.43

AF: FÆLLESRÅDET FOR SAKSKØBING OG OMEGN

Stop udvidelsen af… 18. april 2019 kl. 09.25

AF: TOM AHLQVIST

Guldborgsund kommuneplan 2019-2031 17. april 2019 kl. 10.06

AF: MARTIN WOUTERS

Hvorfor forvaltes landets… 15. april 2019 kl. 20.15

AF: JOHN WENNERWALD

Mette F. står fast 14. april 2019 kl. 19.43

AF: BO BRIKS RICHARDT

Kasper Rougs troværdighed 10. april 2019 kl. 17.28

Annonce