cookie-og-privatlivspolitik
Forslaget til det nye Axeltorv.

2

Billeder

Forslaget til det nye Axeltorv.
Foto: Tegning: SLA og Niras

Lolland

Alligevel høring om Axeltorv

Enigt teknisk udvalg ønsker også et virtuelt borgermøde om ombygningen af torvet.
06. marts 2021 kl. 15:30 Af Marianne Knudsen

NAKSKOV Det tilrettede skitseforslag fra arkitektfirmaet SLA til, hvordan Axeltorv kan ombygges og moderniseres, har affødt en stor debat i Nakskov.

Nakskovitterne føler sig ikke hørt og synes, at de får projektet trukket ned over hovedet.

Protesten tog medlemmerne af teknisk udvalg til sig på mødet forleden, hvor det tilrettede skiteforslag for Axeltorv var til godkendelse.

Der bliver nu hurtigst muligt holdt et virtuelt borgermøde om forandringen af Axeltorv, og projektet kommer i høring i tre uger, hvor borgere og interessenter kan komme med indsigelser eller andre ideer til projektet.

- Der er ikke krav om, at der laves lokalplan for projektet, men nu får vi altså alligevel en kort høringsfase, siger formanden for udvalget, Leif Utermöhl (S).

Annonce

- Der er kun nogle få, der har været inviteret med ind og drøfte forslaget. Nu breder vi det ud til så mange som muligt og får nogle input, og det er da godt, at borgerne interesserer sig for deres by.

- Vi vil gerne inddrage dem, for at så mange som muligt får et ejerskab til det ombyggede torv, tilføje Leif Utermöhl.

Høringsfasen bliver relativ kort, da ombygningen af torvet gerne skal i gang til september, så det kan stå færdig i maj 2022 og ikke ødelægger sommeren på torvet og sommerhandlen.

Henning Alfred Rasmussen fra Din Stemme siger, at det var ham, der lagde ud på udvalgsmødet og kaldte det en dårlig sag, hvor kommunen er nødt til at holde et møde med parterne, inden sagen går videre til godkendelse:

- Det var Henrik Høegh (V) enig i og foreslog en høringsperiode på tre uge, siger Henning A. Rasmussen.

Annonce

- Jeg skal indrømme, at der aldrig har været holdt et offentligt borgermøde om Axeltorv, men møder med forskellige grupperinger, og jeg er glad for, at der nu bliver mulighed for en høring, siger Henrik Høegh.

- Jeg har været med i det her game om indretningen af Axeltorv i seks til syv et halvt år, og det har været en utrolig langstrakt proces, der har været hæmmet af, at der skulle findes finansiering.

- Det er nu sket gennem projektet Nakskov 2030. Men det er også vigtigt, at vi får et torv, som nakskovitterne er glade for. Så nu stopper vi op og bruger et par uger på at høre alle. For resultatet skal være noget, vi alle kan være stolte af.

- Så nu kommer der en høring, men folk må altså også snakke sammen, opfordrer Henrik Høegh og tilføjer:

- For hvis vi får 10 forskellige forslag, bliver det os politikere, der må træffe en beslutning.

Annonce

Blandt kritikerne af arkitektfirmaets forslag er Nakskov Bygningsbevaringsforening. Den fungerende formand, Henning Bech Johansen, mener ikke, at forslaget udviser nok respekt for fortiden:

- Vi opponerer imod, at der skal plantes en masse træer på Axeltorv. Der har stået få træer i gamle dage, men så mange træer vil skjule de flotte huse. Stauten af Christian X skal også blive stående og ikke rykkes hen mod Vejlegade, og torvet skal ikke blive en legeplads med skrånende flade. Der bliver også for mange forskellige belægninger. Jeg går ind for granit, og gerne i forskellige faconer.

- Desuden vil man lave p-pladser i solsiden, i stedet for at bruge hele forarealet til udeservering. I stedet kan man lave en sivegade på sydsiden, og "De underjordiske" (toiletterne under torvet, red.) er altså et historisk monument, der skal bevares, slår formanden for bevaringsforeningen fast.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: HENRIK TONNESEN

Lokalbanerne er også velfærd! 10. april 2021 kl. 19.49

AF: TOM AHLQVIST

Nedrivningstruede… 08. april 2021 kl. 13.33

AF: LINDA SOMMER

Respekt for Maribo domkirke 05. april 2021 kl. 16.43

AF: JOHN WENNERWALD

VM i Qatar 05. april 2021 kl. 09.32

AF: JESPER LORENTZEN

Biodiversitet og vejkanter 03. april 2021 kl. 19.00

AF: PAW HALLANDSON

Sol og vind går helt i sort… 02. april 2021 kl. 21.47

Annonce

ANNONCE