cookie-og-privatlivspolitik
Karen Zubari har klaget til Ankestyrelsen over kommunens vaskeordning.
Karen Zubari har klaget til Ankestyrelsen over kommunens vaskeordning.
Foto: Anders Knudsen

Lolland

Ankestyrelsen: Er vaskeordningen lovlig?

Beder kommunen svare på kritik af den udskældte vaskeordning
22. oktober 2021 kl. 20:10 Af David Arnholm

LOLLAND Et år efter, at Lolland Kommune indførte den nye vaskeordning for borgere, der får praktisk hjælp af kommunen, raser debatten fortsat. Er ordningen overhovedet lovlig?

To borgere - Karen Zubari og Kirsten Birgitte Hansen - har uafhængig af hinanden klaget til Ankestyrelsen, der ikke er afvisende for at rejse en egentlig tilsynssag.

Inden styrelsen afgør, om den vil det, har den dog brug for at høre kommunens side af sagen.

Derfor har styrelsen i forrige uge skrevet til Lolland Kommune og bedt om en udtalelse.

"Vi beder Lolland Kommune om særligt at redegøre for, hvorvidt der efter kommunens opfattelse er hjemmel til at begrænse praktisk hjælp til tøjvask til tøj, der kan tørretumbles. Såfremt der efter kommunens opfattelse er hjemmel til at vedtage en kvalitetsstandard med dette indhold, skal vi anmode kommunen om at redegøre for, hvorvidt kommunen i konkrete sager undersøger, om der er grundlag for at fravige kvalitetsstandarden", står der som det første.

Annonce

"Vi beder også kommunen redegøre for, om der efter kommunens opfattelse er hjemmel til at kommunen alene har valgt en leverandør", står der videre.

Og til slut:

"Endelig anmoder vi kommunen om at redegøre for, hvorvidt tilslutning til vaskeordning faktisk er betinget af, at pensionisten giver sit samtykke til fratræk af pensionen, og i bekræftende fald, om der efter kommunens opfattelse er hjemmel i loven til at fastsætte dette som en betingelse."

Kommunen har fået en frist på fire uger til at svare.


Et afgørende bilag

Baggrunden for balladen er, at ældre- og sundhedsudvalget 2. september 2019 besluttede, at opgaven med at vaske tøj skulle udliciteres. Nu skulle hjemmehjælperne og personalet på plejehjemmet ikke længere vaske tøj for borgerne - det skulle sendes til et vaskeri.

Annonce

Det ville kommunen kunne spare to millioner kroner på om året, og det ville også betyde en mere skånsom vask af tøjet, ligesom det ville spare energi, vand og sæbe.

Men politikerne vedtog også et loft over borgernes egenbetaling: Borgere i eget hjem skulle ikke betale mere end højest 200 kroner om måneden og beboere på plejehjem højest 300 kroner om måneden.

Hvad politikerne ikke vidste, men som Ældrerådet opdagede, da det studerede et bilag med kravspecifikationerne til vaskeriet, var det med, at ordningen - og dermed prisloftet - kun omfatter tøj, der kan tørretumbles. Tøj, der ikke kan tåle det, skal borgerne betale 25 kroner per styk for at få vasket.

- Så prisloftet var i virkeligheden ikke noget prisloft, da regningen for tøjvask blev langt højere, hvis alt skulle vaskes og tørres korrekt, bemærker Karen Zubari fra Rødby.

Hun protesterede kraftigt over netop det forhold, men fik at vide, at hun skulle holde igen med sin kritik og valgte derfor at træde ud af Ældrerådet. Nu kandiderer hun dog igen.

Annonce

Læs også artiklen "Udskældt vaskeordning sparer tre millioner"KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Fejø skole står til lukning 07. december 2021 kl. 22.38

AF: PER HØYEM

Folketidende er i vinter dvale. 06. december 2021 kl. 12.15

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen har… 06. december 2021 kl. 12.04

AF: LISE-LOTTE MOTYKA

Dagens Buket 24. november 2021 kl. 14.38

AF: MICHAEL SKOVBON

Hallo Folketidende!!!! 17. november 2021 kl. 11.59

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen vil… 16. november 2021 kl. 01.15

Annonce

ANNONCE