cookie-og-privatlivspolitik
Jesper Vigant læste og genfortalte Karen Blixens skønne novelle og gjorde det, så alle i salen var hensat til huset i den lille nordnorske by.

6

Billeder

Jesper Vigant læste og genfortalte Karen Blixens skønne novelle og gjorde det, så alle i salen var hensat til huset i den lille nordnorske by.
Foto: Anders Knudsen

Lolland

Billedserie: Babette indtog NørregadeTeatret

Karen Blixens elskede novelle blev leveret i ord og mad.
11. marts 2019 kl. 19:56 Af Palle Nevad Frandsen

Annonce

Det gamle elværk, der i dag huser NørregadeTeatret, var fredag aften fyldt til sidste plads. Ved lange borde sad gæsterne klar til en anderledes teateroplevelse.

Skuespiller og sognepræst Jesper Vigant indtog scenen i både ord og toner, og i løbet af aftenen læste og genfortalte han Karen Blixens skønne fortælling om den franske mesterkok Babette, der søgte ly som hushjælper hos et par fromme søstre i Nordnorge.

Historiens drivkraft er en middag, som Babette tilbereder til en lille udvalgt skare. I Frankrig var hun kok på restauranten Café Anglais, hvor landets fineste folk nød hendes talenter i køkkenet.

- Den svarede til Noma, også rent prismæssigt, skulle det vise sig, fortalte Jesper Vigant, da han hurtigt genfortalte baggrunden for Babettes gæstebud.

Middagen havde hun betalt 10.000 franc for, og det var mange penge i 1885.

Helt det prisniveau var billetterne til forestillingen i Maribo ikke oppe på, men gæsterne kunne nyde tre af retterne fra Blixens fortælling. Allan Hansen fra Folkets Hus havde genskabt en forret, hovedret og dessert. Og de blev alle nydt med velbehag. Faktisk fyldte de to første retter så godt, at flere måtte sige nej tak til desserten.

Maden blev serveret, når Jesper Vigant holdt pauser i oplæsningen, og teatret havde sat god tid af til spisningen. Ikke mindst fordi der også skulle være mulighed for at tale sammen ved bordene, og der blev virkelig hygget. Snakken gik lystigt, mens de små pandekager med stenbiderrogn, vagtlen på butterdej og den franske kage gled ned. På forunderlig vis blev tungerne denne aften hurtigt løste, som Karen Blixen nok havde beskrevet det.

Om hvad der hændte senere på aften, kan her ikke afgives nogen bestemt beretning. Ingen af de tilstedeværende havde siden nogen helt klar erindring herom.

Frank Rubæk glædede sig over, at man også kunne bruge teatret på denne måde, og flere publikummer efterspurgte lignende arrangementer i fremtiden.

- Hvis vi kan finde en historie, der lægger op til samme kombination af højtlæsning og god mad, som det sker i "Babettes Gæstebud", er det absolut en mulighed, slog teaterchefen fast.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: FREDDI HANSEN

Varmeforsyning i spredt bebyggelse 20. januar 2020 kl. 15.29

AF: JOHN WENNERWALD

Au pair-ordningen til eftersyn 19. januar 2020 kl. 22.57

AF: BJARKE ROSENKILDE

DF's svanesang. 19. januar 2020 kl. 13.30

AF: LEIF A. JENSEN

Når der penge i at snakke… 19. januar 2020 kl. 00.37

AF: BJARKE ROSENKILDE

Den Konservative Khader og… 17. januar 2020 kl. 21.45

AF: SIMON HAMPE SØRENSEN

Dannebrog og… 17. januar 2020 kl. 15.58

Annonce