cookie-og-privatlivspolitik
I en lade på Nøbbøllegård ved Holeby, der var lavet om til jagtstue, ventede Henrik Rysgaard på Lars Foli, som han skød og dræbte med koldt blod. Blodspor var med til at fælde drabsmanden.
I en lade på Nøbbøllegård ved Holeby, der var lavet om til jagtstue, ventede Henrik Rysgaard på Lars Foli, som han skød og dræbte med koldt blod. Blodspor var med til at fælde drabsmanden.
Foto: Foto:Mathias Øgendal/Ritzau Scanpix

Lolland

Blev fældet af sit eget praleri om brutalt drab

51-årige Henrik Rysgaard skal i fængsel i 15 år for drab og drabsforsøg på og ved Nøbbøllegård i juli sidste år.
10. april 2019 kl. 16:30 Af Birgitta Andersen

Annonce

- Så bliver det vist ikke mere koldblodigt.

Anklager Mariam Khalil malede et dystert billede af drabet på Lars Foli på Nøbbøllegård 19. juli 2018.

- Det sidste, Lars Foli hørte, var "hej", så blev han skudt. Han blev lokket i baghold. Da han åbnede døren til laden, blev han skudt i halsen af Henrik Rysgaard, der roligt så på, at han langsomt forblødte, redegjorde anklageren.

Hun gav ikke meget for Rysgaards nye forklaring i retten mandag, hvor han plæderede nødværge. Men var derimod sikker på, at Rysgaards fulde tilståelse - til to betjente fra Vestegnen, i afhøringen, hos lægen og i grundlovsforhøret - var lige præcis det, der skete den dag i juli.

- Han forklarede til politifolkene, at "nu var nok nok", og at Folis stedsøn også skulle dø.

Ifølge anklageren skulle motivet til drabet og drabsforsøget være en hævnakt for et hjemmerøveri i marts, hvor Rysgaard havde mistanke til Foli og stedsønnen.

Mariam Khalil fremhævede, at de tekniske beviser talte for overlagt manddrab. Rysgaard forklarede i retten, at han stod ved porten i laden, da han skød i panik, fordi Foli, der stod ved nogle tønder fire meter derfra, greb ud efter et gevær under en slåskamp. Men en stor blodplamage blev fundet ved døren, og der var intet blod ved tønderne. Og kun Foli havde fået skader, et blåt øje - formentlig efter slag med en geværkolbe.

Khalil pointerede, at Rysgaard er erfaren jæger.

- Det er ret godt skudt. Han har skudt Foli lige der, hvor det gjorde allerstørst skade. Og han siger også selv, at han sigter efter halsen, så Foli kan dø langsomt. Det her er ikke nødværge. Det er en planlagt likvidering.


Påvirket af stoffer

Mariam Khalil argumenterede for 14 til 15 års ubetinget fængsel.

- Dette særligt hensynsløse drab har kun skærpende omstændigheder.

Forsvarer Sten Balslev mente derimod, der var formildende omstændigheder.

- Op til drabet har Rysgaard betalt så mange penge til Foli, at han og hustruen ikke kan betale deres terminer. Det lægger et vist pres, forklarede Balslev.

- Henrik har forklaret, at han ikke ville dræbe Foli. Men han skød, fordi han var bange, og fordi der udviklede sig et håndgemæng, hvor Foli slog ud efter ham.

- Hvis det var planlagt, ville en erfaren jæger desuden bruge et andet våben end en salonriffel af så lille kaliber. Men han tog, hvad han havde i situationen, og så skød han, forklarede Balslev.

Drabsforsøget på stedsønnen mente Balslev slet ikke var bevist, da der ikke blev fundet noget våben i remisen. Stedsønnen havde nok kørt rundt i området, men aldrig - efter eget udsagn - været på skudhold af remisen eller Nøbbøllegård.

Rysgaards tilståelser 20. og 21. juli afviste forsvareren på baggrund af forklaringer fra politimanden og Rysgaards hustru om, at Rysgaard ikke lød som sig selv. Og den retsmedicinske undersøgelse beviste, at han havde både amfetamin og kokain i blodet, da han blev anholdt.

- Han spillede lidt smart: "Jeg nakkede ham, og så nakker jeg ham" og har haft en næsten manisk trang til at erkende både det ene og det andet og give udtryk af, hvor stor en karl, han er. Men det er ikke grundlag til at domfælde for drab, sagde Balslev.

Nævningetinget dømte dog Henrik Rysgaard skyldig i både drab, drabsforsøg og de øvrige forhold. Det blev udmålt til 15 års ubetinget straf, som ikke blev anket.

- Jeg kan ikke følge rettens skyldkendelse. Og drabsforsøget finder jeg slet ikke bevist. Straffen er også i den hårde ende. Men min klient modtager dommen. Han vil, som så mange andre i denne tragiske sag, gerne videre i sit liv, sluttede Balslev.Læs også artiklerne i Folketidende:

Thi kendes for ret ... Skyldig!


Offerets familie jublede og græd i retten


Fik tilkendt store erstatningerKOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Tak til borgerne 16. februar 2020 kl. 21.15

AF: BJARKE ROSENKILDE

Beåndet eller åndløs 16. februar 2020 kl. 19.58

AF: TOM AHLQVIST

Nok er Nok. 13. februar 2020 kl. 23.06

AF: JOHN WENNERWALD

Landbruget når ikke målet 09. februar 2020 kl. 21.34

AF: BERIT BECH

Foreningshus eller skoleskyderi 05. februar 2020 kl. 15.06

AF: PETER LUNDSGAARD

Skoleskyderi på Madeskovskolen? 05. februar 2020 kl. 14.34

Annonce