cookie-og-privatlivspolitik
Der overskrides grænser og opbygges selvtillid samt evner til at samarbejde på brandkadetternes uddannelsesforløb.
Der overskrides grænser og opbygges selvtillid samt evner til at samarbejde på brandkadetternes uddannelsesforløb.
Foto: arkiv

Lolland

Bliver brandklar til livet

Brandvæsnet gør status over succes med kadetter.
01. juni 2020 kl. 16:14 Af Birgitta Andersen

Annonce

MARIBO Brandvæsnets hovedsæde på Skibevej i Maribo danner rammen for en vaskeægte succeshistorie.

I 2018 begyndte det første hold brandkadetter. Målet var at modne unge mellem 13 og 16 år til job og foreningsliv, at nå og hjælpe særligt udsatte og sårbare unge på Lolland-Falster og at skabe uddannelses- og jobmæssige succeser for de unge, der var med i projektet.

Nu har Lolland-Falster Brandvæsen gjort status på projektet.

Siden starten har 48 unge været gennem kadetuddannelsen, heraf har 44 gennemført. Af dem har 39 brandkadetter efterfølgende valgt at gå med i ungdomsbrandkorpset, og ud af dem er 27 brandkadetter stadig meget aktive.

Formålet med brandkadetprojektet er at give de unge et skræddersyet tilbud, der med faglig og personlig udvikling kan give dem selvtillid, flytte deres grænser og give dem et fællesskab, hvor man støtter og bakker hinanden op. Det igen skal være med til at modne dem og gøre dem klar til deres videre vej i livet.

- Målet er ikke at gøre dem til brandmænd, men forberede dem til livet. Derfor er det så rørende at se de resultater, de opnår, siger vicebrandinspektør ved Lolland-Falster Brandvæsen, Jesper Atkinson Pedersen.

Der er dog flere af kadetterne, som er blevet så bidt af arbejdet, at de nu går efter en karriere i uniformen. Og det er man da ikke ked af hos Lolland-Falster Brandvæsen.

Flere af de unge giver udtryk for, at det at være brandkadet har ændret dem for livet. En af dem er brandkadetten Nicoline Hansen.

- Hvis ikke det var for min uddannelse som brandkadet, ville jeg aldrig have været den sociale, glade og åbne pige, jeg er i dag. Jeg tror ikke, jeg ville have haft modet til at tage med til festen på min sidste skoledag i 9. klasse, og jeg ville bestemt heller ikke have haft modet til at starte på gymnasiet, skriver hun.

Nicoline fik også tilbuddet om at gå videre til uddannelsen som hjælpeinstruktør, men valgte at prioritere gymnasiet. Og den beslutning er de ikke kede af i brandvæsnet.

- Så har vi gjort det, vi skulle, siger Jesper Atkinson Pedersen.

Historien går igen og igen. Unge med udfordringer som usikkerhed, lavt selvværd, ordblindhed og ADHD finder selvstændighed, selvsikkerhed, styrke og kammerater for livet.

De unge mødes af instruktørerne med krav om mødepligt, korrekt uniformering og disciplin. Til gengæld støttes de i at overskride egne grænser, får en plads i et fællesskab og bliver forberedt på at arbejde intensivt med fagligt stof - både i praksis og i teori.

De unge oplever også andet end de faste undervisningsdage på Skibevej. De hjælper ved større indsatser og kommer blandt andet på særlige øvelser. De har blandt andet besøgt Flyvestation Karup, Tivolis beredskab og brandvæsnet i Kastrup lufthavn.

Når kandidatuddannelsen er færdig, kan de unge vælge at komme videre til ungdomsbrandkorpset, hvor flere udfordringer venter. Senest er de inviteret med på fællesøvelse hos frømandskorpset til efteråret.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

vedr. flere turister i… 11. juli 2020 kl. 08.51

AF: JOHN WENNERWALD

Gratis tandlæge til alle 05. juli 2020 kl. 21.02

AF: MARTIN WOUTERS

hvordan bliver der smidt… 01. juli 2020 kl. 16.46

AF: MARTIN WOUTERS

have bad ved slotsbrygge 01. juli 2020 kl. 10.01

AF: PER HØYEM

VINDMØLLER 29. juni 2020 kl. 12.36

AF: MARTIN WOUTERS

måske masse af… 29. juni 2020 kl. 10.23

Annonce