Annonce
Lolland

"Bølgen" er blevet snavset

Nakskov Handel og Erhverv vil tale med kommunen om at få vasket "Bølgen", fortæller tidligere formand Klaus Møller, der var med til at få skulpturen til byen. Foto: Jan Knudsen

Det ville klæde den meget at blive vasket, mener kunstner John Kørner.

NAKSKOV Den var ren og lys, da den blev sat op, den gang i 2017. Men i dag er skulpturen "Bølgen", der står i Perlestikkergade, blevet helt mørk af snavs. Formentlig sodet til af vind, vejr og bilos.

"Bølgen" er skabt af kunstneren John Kørner, og han er enig i, at den fremstår noget lurvet, da Folketidende gør ham opmærksom på værkets nuværende fremtoning.

- Den er godt nok blevet meget snusket gennem tiden! Da bølgen er lavet i beton, vil den med tid optage vind og vejr og trafikos, men det ville klæde den meget at blive vasket, skriver John Kørners assistent, Fanny Lundgren Jensen, efter at have talt med ham.

En gang var "Bølgen" lys, nu er den blevet helt mørk af snavs. Foto: Jan Knudsen

Ejerens ansvar

I kontrakten mellem John Kørner, Statens Kunstfond (der gav et tilskud til skulpturen), Lolland Kommune (der var bygherre) og Nakskov Handel og Erhverv (der er ejer af skulpturen), står der i paragraf 7.b:

"Værket skal fremstå for offentligheden i en kunstnerisk forsvarlig stand. Det er ejerens ansvar at sørge for drift og vedligehold af det afleverede kunstværk på grundlag af den endelige drift- og vedligeholdelsesplan."

Nakskov Handel & Erhverv har bidraget til at finansiere flere skulpturer i Nakskov. Manufakturhandleren Martin Ovesen tog således initiativ til opstillingen af både Nakskov-drengen og rytterstatuen af Christian X på Torvet.
Det er også Nakskov Handel & Erhverv, der står bag opstillingen af Per Kirkebys mur og senest i forbindelse med Nakskovs 750-årsjubilæum John Kørners serie af skulpturer "Bølgen" i Perlestikkergade, bronceskulpturerne af Victor Cornelins ved banegården og Peter Freuchen på Enehøje samt en egetræsbænk i stationens ventesal.
John Kørner-skulpturerne kostede 1,8 millioner kroner, hvoraf Statens Kunstfond betalte 1.350.000 kroner og Lolland Kommune 450.000 kroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vedligeholdelsesplan

Fanny Lundgren Jensen fortæller, at der er lavet en vedligeholdelsesplan for skulpturen. I den står der blot:

"Værket kræver ingen vedligeholdelse. Det skal overvåges hver sjette måned, i tilfælde af hærværk. Overvågningen varetages af Nakskov Kommune."

- Der er derfor ikke lavet en plan om at bruge midler på rengøring af bølgen, konstaterer Fanny Lundgren Jensen.

Men som ejer har Nakskov Handel og Erhverv altså ansvaret for at sørge for drift og vedligehold af "Bølgen".

Da Folketidende kontakter formand Ronni Hansen, har han dog svært ved at tro, at Nakskov Handel og Erhverv skulle være ejer.

- Jeg har ikke set nogen dokumenter for noget, men det nægter jeg at tro på, siger han og afviser, at det skulle være hans opgave at rykke ud med kost og spand for at vaske "Bølgen".

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kan ikke løbe fra det

Den tidligere formand Klaus Møller kan dog bekræfte, at den er god nok: Det ér Nakskov Handel og Erhverv, der ejer skulpturen.

- Det står i kontrakten, at det er vores ansvar, så det kan vi ikke løbe fra. Så vi skal nok sørge for, at den bliver holdt. Det har bare ikke været aktuelt før nu, siger han.

Klaus Møller forklarer, at Nakskov Handel og Erhverv har en fond, som skal bidrage til kunstnerisk udsmykning i Nakskov. Det er den fond, der har været med til at finansiere John Kørners værker, ligesom den tidligere har betalt for blandt andet skulpturen ved Nakskov Uddannelsescenter.

- En del af afkastet fra fonden skal gå til Nakskovs kunstneriske udsmykning, og det kan jo ligeså godt være vedligehold, siger Klaus Møller.

Han tilføjer, at han dog vil tage en snak med kommunaldirektøren og borgmesteren om den praktiske udførelse af skulptur-vaskningen. Kommunen plejer nemlig at tage sig af vedligeholdelsen af de øvrige skulpturer, som Nakskov Handel og Erhverv har været med til at få stillet op i Nakskov.

- Det er ikke fordi, vi vil løbe fra det, vi har skrevet under på i kontrakten. Det er bare ikke noget, vi har drøftet med kommunen, men jeg vil tro, vi kan finde en løsning på det, siger han og tilføjer, at de andre skulpturer bare ikke kræver vedligeholdelse særligt ofte.

- Der går måske 15 år imellem, at de andre skulpturer skal vedligeholdes, for de står jo på granitsøjler. Men lige netop "Bølgen" står udsat lige i vejen, så det er klart, den vil kræve mere vedligeholdelse og rengøring, bemærker han.

  • Nakskov Handel og Erhverv vil tale med kommunen om at få vasket "Bølgen", fortæller tidligere formand Klaus Møller, der var med til at få skulpturen til byen. Foto: Jan Knudsen
  • En gang var "Bølgen" lys, nu er den blevet helt mørk af snavs. Foto: Jan Knudsen
Annonce
Lolland

Store Lalandia-planer: Udvider for at udnytte potentialet

Lolland

Aldi sælger ud: Nu kan du købe hele pivtøjet

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof

Lolland

Store Lalandia-planer: Udvider for at udnytte potentialet

112

Stoppet på trehjulet knallert på motorvejstilkørsel

Guldborgsund

Nyt udvalg: Færre skal være afhængig af pendling

112

105 taget i fartkontroller

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Guldborgsund

Se billederne: Hundredvis dukkede op til 125-års jubilæum

Guldborgsund

Kvinde dræbt af tog på Falster: Advarsel kom for sent

Sport

NFH-profil ånder lettet op: Fjernet knude var godartet

Lokal nyt

Uro i lokalt sygeplejeråd: Vil af med forkvinde

Udland

Fragmenter af fugleinfluenza fundet i amerikansk komælk

Falster

Koster 30 millioner: Enormt million-projekt går ind i ny fase

Udland

Flere er kommet til skade under indspilning af ny Hollywoodfilm

Guldborgsund

Lukker i protest: Ingen dialog, forståelse eller anerkendelse

Indland

Over 100.000 danskere vil gøre noget godt for klimaet torsdag

Indland

Vanvid: Seks syrebomber er kastet ind i skolegård i Esbjerg

Annonce
Annonce
Lolland

Aldi sælger ud: Nu kan du købe hele pivtøjet

Guldborgsund

DSB udbetaler kompensation: Så meget er der til lokale pendlere

Politik

Løsgængeren Lars Boje stifter nyt parti

112

Klip og bøder på Vestlolland

Rødby

Lalandia lander rekord-overskud: Overvejer udbygning

Sport

Landsholdsstjerner kommer til Falster

Guldborgsund

Jubler over Marys besøg: En kæmpe fornøjelse