cookie-og-privatlivspolitik
Nakskov Handel og Erhverv vil tale med kommunen om at få vasket "Bølgen", fortæller tidligere formand Klaus Møller, der var med til at få skulpturen til byen.

2

Billeder

Nakskov Handel og Erhverv vil tale med kommunen om at få vasket "Bølgen", fortæller tidligere formand Klaus Møller, der var med til at få skulpturen til byen.
Foto: Jan Knudsen

Lolland

"Bølgen" er blevet snavset

Det ville klæde den meget at blive vasket, mener kunstner John Kørner.
21. marts 2020 kl. 14:45 Af David Arnholm

Annonce
FAKTA
Nakskov Handel & Erhverv har bidraget til at finansiere flere skulpturer i Nakskov. Manufakturhandleren Martin Ovesen tog således initiativ til opstillingen af både Nakskov-drengen og rytterstatuen af Christian X på Torvet.
Det er også Nakskov Handel & Erhverv, der står bag opstillingen af Per Kirkebys mur og senest i forbindelse med Nakskovs 750-årsjubilæum John Kørners serie af skulpturer "Bølgen" i Perlestikkergade, bronceskulpturerne af Victor Cornelins ved banegården og Peter Freuchen på Enehøje samt en egetræsbænk i stationens ventesal.
John Kørner-skulpturerne kostede 1,8 millioner kroner, hvoraf Statens Kunstfond betalte 1.350.000 kroner og Lolland Kommune 450.000 kroner.

NAKSKOV Den var ren og lys, da den blev sat op, den gang i 2017. Men i dag er skulpturen "Bølgen", der står i Perlestikkergade, blevet helt mørk af snavs. Formentlig sodet til af vind, vejr og bilos.

"Bølgen" er skabt af kunstneren John Kørner, og han er enig i, at den fremstår noget lurvet, da Folketidende gør ham opmærksom på værkets nuværende fremtoning.

- Den er godt nok blevet meget snusket gennem tiden! Da bølgen er lavet i beton, vil den med tid optage vind og vejr og trafikos, men det ville klæde den meget at blive vasket, skriver John Kørners assistent, Fanny Lundgren Jensen, efter at have talt med ham.


Ejerens ansvar

I kontrakten mellem John Kørner, Statens Kunstfond (der gav et tilskud til skulpturen), Lolland Kommune (der var bygherre) og Nakskov Handel og Erhverv (der er ejer af skulpturen), står der i paragraf 7.b:

"Værket skal fremstå for offentligheden i en kunstnerisk forsvarlig stand. Det er ejerens ansvar at sørge for drift og vedligehold af det afleverede kunstværk på grundlag af den endelige drift- og vedligeholdelsesplan."


Vedligeholdelsesplan

Fanny Lundgren Jensen fortæller, at der er lavet en vedligeholdelsesplan for skulpturen. I den står der blot:

"Værket kræver ingen vedligeholdelse. Det skal overvåges hver sjette måned, i tilfælde af hærværk. Overvågningen varetages af Nakskov Kommune."

- Der er derfor ikke lavet en plan om at bruge midler på rengøring af bølgen, konstaterer Fanny Lundgren Jensen.

Men som ejer har Nakskov Handel og Erhverv altså ansvaret for at sørge for drift og vedligehold af "Bølgen".

Da Folketidende kontakter formand Ronni Hansen, har han dog svært ved at tro, at Nakskov Handel og Erhverv skulle være ejer.

- Jeg har ikke set nogen dokumenter for noget, men det nægter jeg at tro på, siger han og afviser, at det skulle være hans opgave at rykke ud med kost og spand for at vaske "Bølgen".


Kan ikke løbe fra det

Den tidligere formand Klaus Møller kan dog bekræfte, at den er god nok: Det ér Nakskov Handel og Erhverv, der ejer skulpturen.

- Det står i kontrakten, at det er vores ansvar, så det kan vi ikke løbe fra. Så vi skal nok sørge for, at den bliver holdt. Det har bare ikke været aktuelt før nu, siger han.

Klaus Møller forklarer, at Nakskov Handel og Erhverv har en fond, som skal bidrage til kunstnerisk udsmykning i Nakskov. Det er den fond, der har været med til at finansiere John Kørners værker, ligesom den tidligere har betalt for blandt andet skulpturen ved Nakskov Uddannelsescenter.

- En del af afkastet fra fonden skal gå til Nakskovs kunstneriske udsmykning, og det kan jo ligeså godt være vedligehold, siger Klaus Møller.

Han tilføjer, at han dog vil tage en snak med kommunaldirektøren og borgmesteren om den praktiske udførelse af skulptur-vaskningen. Kommunen plejer nemlig at tage sig af vedligeholdelsen af de øvrige skulpturer, som Nakskov Handel og Erhverv har været med til at få stillet op i Nakskov.

- Det er ikke fordi, vi vil løbe fra det, vi har skrevet under på i kontrakten. Det er bare ikke noget, vi har drøftet med kommunen, men jeg vil tro, vi kan finde en løsning på det, siger han og tilføjer, at de andre skulpturer bare ikke kræver vedligeholdelse særligt ofte.

- Der går måske 15 år imellem, at de andre skulpturer skal vedligeholdes, for de står jo på granitsøjler. Men lige netop "Bølgen" står udsat lige i vejen, så det er klart, den vil kræve mere vedligeholdelse og rengøring, bemærker han.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

rottebekæmpelse og… 22. september 2020 kl. 19.34

AF: DTL - DANSKE VOGNMÆND

Politiet sinker særtransporter 22. september 2020 kl. 11.24

AF: HENNING ABILDGAARD

Liste G 21. september 2020 kl. 21.23

AF: MARTIN WOUTERS

ekstra betalingsiger poul henrik 21. september 2020 kl. 15.13

AF: JOHN WENNERWALD

Kampen om velfærden 20. september 2020 kl. 21.39

AF: MARTIN WOUTERS

er dette rigtigt at man vil… 18. september 2020 kl. 17.07

Annonce