cookie-og-privatlivspolitik
På 20 år er området mellem Tjørnebjerg og Bredfjed blevet en naturperle, som nu får Danmarks Naturfredningsforening til at indlede en fredningssag.

3

Billeder

På 20 år er området mellem Tjørnebjerg og Bredfjed blevet en naturperle, som nu får Danmarks Naturfredningsforening til at indlede en fredningssag.
Foto: Jan Knudsen

Lolland

Bølgerne gik højt på dialogmøde om fredning

Seks lodsejere er berørt af fredningsforslaget - blandt dem digelaget og kommunen
14. juni 2019 kl. 16:00 Af John Karlsen

Annonce

SYDLOLLAND For Danmarks Naturfredningsforening er det en varig sikring af en "sand naturperle", men for den største berørte lodsejer, Anders Henriksen, Lidsø, er det "en kniv i ryggen".

Bølgerne gik højt på et dialogmøde om forslaget om at frede området mellem Tjørnebjerg i vest og Bredfjed i øst på Danhotel i aftes.

På mødet redegjorde fredningsleder Birgitte B. Ingrisch, Danmarks Naturfredningsforening, for det fredningsforslag, man i foreningen forventer at kunne aflevere til fredningsnævnet om et halvt år og dermed indlede en egentlig fredningssag. På baggrund af en indstilling fra naturfredningsforeningens faglige udvalg har foreningens hovedbestyrelse besluttet sig for at søge fredning af godt 210 hektar skove, søer og strandenge. Derved kan områdets unge natur bevares for tid og evighed.

- Et forrygende strandengslandskab, sagde Birgitte B. Ingrisch på dialogmødet. En fredning skal forhindre en genopdyrkning af det område, der over 20 år har udviklet sig til en sand naturperle. Samtidig sikrer en fredning, at der kan gennemføres naturpleje, hvis området gror til, og der sikres mod udstykning til sommerhuse eller eksempelvis tilplantning med juletræer i den østlige del af området, der også med fredningen fortsat vil kunne dyrkes.

- Det her er ikke en dialog, det er en kniv ryggen, mente Anders Henriksen, der med 184 hektar ejer langt den største del af det område, naturfredningsforeningen vil frede.

Anders Henriksen fortalte på mødet, hvordan han ud fra egen interesse i jagt og natur havde arbejdet for at gøre området til det, det er i dag. Der var indgået en 20-årig aftale med et årligt støttebeløb på 5.500 kroner pr. hektar, og nu, hvor den aftale udløber, er han på vej til at indgå en ny fem-årig aftale med nogenlunde samme forpligtelser og med en hektarstøtte på næsten samme niveau.

- Er det fordi, I ikke stoler på, at jeg vil bevare det, ville Anders Henriksen vide om grunden til at søge fredning.

- Vi ved det ikke - og vi ved ikke med dem, der kommer i tredje generation efter dig. En fredning er varig, svarede Birgitte B. Ingrisch. Hun kunne ikke sige noget konkret beløb for den erstatning, der vil falde i forbindelse med en fredning, men nævnte 100.000 kroner pr. hektar - en gang for alle.

Lolland Kommune var ikke repræsenteret på dialogmødet og vil ikke gå ind i fredningssagen - hvilket gør den vanskeligere for DN. Når Fredningsnævnet har modtaget fredningsforslaget, vil der igen blive holdt et dialogmøde, inden sagen afgøres i løbet af typisk to år.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Råstofferne forsvinder 10. november 2019 kl. 21.48

AF: BJARKE ROSENKILDE

Medier og logik 10. november 2019 kl. 10.39

AF: BJARKE ROSENKILDE

I demokratiets og… 08. november 2019 kl. 12.54

AF: BJARKE ROSENKILDE

Massesugesstion for viderekommende. 06. november 2019 kl. 09.40

AF: POUL HANSEN

At tænke sig.... 05. november 2019 kl. 17.08

AF: JOHN WENNERWALD

Lønnen stikker af 03. november 2019 kl. 21.55

Annonce