cookie-og-privatlivspolitik
Børnehaven Riddersborg har hverken de rette adgangs- eller soveforhold for børn med varig netsat fysisk og psykisk funktionsevne. En løsning har førsteprioritet på listen over anlægsønsker til budget 2020.
Børnehaven Riddersborg har hverken de rette adgangs- eller soveforhold for børn med varig netsat fysisk og psykisk funktionsevne. En løsning har førsteprioritet på listen over anlægsønsker til budget 2020.
Foto: Jan Knudsen

Lolland

Børnehave uegnet til specialbørn

Børne- og skoleudvalget afsøger alternative løsninger.
08. september 2019 kl. 08:00 Af Rikke Folm Berg

Annonce
FAKTA
Et kig i Folketidendes arkiv viser, at dagtilbuddet til børn med fysisk og pyskisk handicap er lavet om mange gange i de sidste 10-11 år. I september 2008 kunne man læse, at specialbørnehaven "Æblehaven" i Langø skulle udbygges. I november 2011 at "Æblehaven" skulle lukkes. I november 2014 at der skulle åbnes en satellit af Børnehaven Skovtrolden i Maribo, i netop Børnehaven Riddersborg i Nakskov. Dengang udtalte den daværende sektorchef Ida Byrge Sørensen, at der skulle meget lidt til for at indrette de venlige og lyse lokaler i Børnehaven Riddersborg, så de kunne rumme handicappede børn.

LOLLAND Dagtilbuddet til børn med varig nedsat fysisk og psykisk funktionsevne i Børnehaven Riddersborg er "udfordret af, at de fysiske rammer ikke tilnærmelsesvis imødekommer de visiterede børns behov".

"Samlet vurderes de nuværende lokaler til den integrerede gruppe i Riddersborg ikke at være egnede til at kunne stimulere de visiterede børn, så de kan udvikle sig".

Det fremgår af en sagsfremstilling til torsdagens møde i børne- og skoleudvalget i Lolland Kommune.

Ifølge sektorchef i Skole- og Dagtilbud, Espen Fossar Andersen, er adgangsforholdene ikke i orden, ej heller soveforholdene.

- Vi synes ikke, at forholdene er på det niveau, vi gerne vil have, siger han og uddyber:

- Adgangsforholdene er ikke gode nok, hvis man er bevægelseshæmmet og sidder i rullestol. Soveforholdene er ikke gode nok, især med tanke på, at målgruppen i udstrakt grad har behov for hvile. Og der er generelt ikke god nok plads at bevæge sig på, siger Espen Fossar Andersen.

Administrationen i Skole og Dagtilbud har derfor undersøgt muligheden for at placere børnene et andet sted.

På den baggrund er der blevet gennemført et for-projekt i et samarbejde mellem Service og Bygninger og et arkitektfirma. Vurderingen er, at der kan bygges til Børnehaven Skovtrolden i Maribo, som så kan rumme hele tilbuddet i Lolland Kommune. Den løsning vil indebære længere befordringstid og -afstand for forældre, der bor i vest. Men ville også give mulighed for et stærkt, socialpædagogisk tilbud, påpeger administrationen. Placeringen ville desuden give adgang til Centerafdelingens mange specialpædagogiske faciliteter - varmtvandsbassin, tekniske hjælpemidler, sansemotorisk rum og så videre.

Der er også foretaget beregninger på at bygge til Børnehaven Trekløveren i Nakskov, hvor institutionens udendørs lege- og læringsrum vurderes at kunne fungere for børn med behov for støtte- og hjælpemidler. Den løsning ville betyde, at der fortsat var et tilbud i både vest og øst.

De to løsninger koster det samme. Seks millioner kroner. Børne- og skoleudvalget har sat anlægsønsket som førsteprioritet op til forhandlingerne om budget 2020.

Administrationen i Skole og Dagtilbud anbefaler en samlet løsning i Maribo, men børne- og skoleudvalget udbad sig på torsdagens møde mere viden, før udvalget tager stilling til de to foreslåede løsninger.

- Vi har bedt om en kapacitetsanalyse. Det vil sige et notat om, hvordan bygningerne i kommunens dagtilbud anvendes, hvordan børnetallet ser ud, og hvad der kunne være af muligheder, siger formand for børne- og skoleudvalget Signe Lund (S).

Notatet regner hun med at have i hånden til udvalgsmødet 31. oktober.

- Det vigtigste er, at løsningen bliver et pædagogisk forsvarligt tilbud, hvor de fysiske rammer er i orden, fastslår hun.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Tak til borgerne 16. februar 2020 kl. 21.15

AF: BJARKE ROSENKILDE

Beåndet eller åndløs 16. februar 2020 kl. 19.58

AF: TOM AHLQVIST

Nok er Nok. 13. februar 2020 kl. 23.06

AF: JOHN WENNERWALD

Landbruget når ikke målet 09. februar 2020 kl. 21.34

AF: BERIT BECH

Foreningshus eller skoleskyderi 05. februar 2020 kl. 15.06

AF: PETER LUNDSGAARD

Skoleskyderi på Madeskovskolen? 05. februar 2020 kl. 14.34

Annonce