Annonce
Lolland

Byens skjald fortæller om søen

Sidste år fyldte Ove H. Nielsen 80 år og afleverede manuskriptet til "Klosterbyens historie" til Museum Lolland-Falster. Nu er bogen klar til at udkomme. Det er en stor kærlighedserklæring til den by, hvor han selv har betegnet sig som førstegenerationsindvandrer. Foto: Jan Knudsen

Museum Lolland-Falster udgiver Ove H. Nielsens bog om "klostersøens historie".

MARIBO Før der var Maribo, var der Mariebo, og før det Skimminge ... Men før det var der trolde, riddere, jomfruer, borgherrer og vikinger ... Og før, under og efter alt det var der Klostersøen.

Tidligere museumsformidler på Stiftsmuseet Ove H. Nielsen er Maribos historiefortæller. Ofte har maribonitter truffet Ove, når han kom gemytligt gående med sin pibe på sned, et gavtyveglimt i øjnene og en eller flere gode historier om byen oppe i ærmet.

Mange af de historier er kommet med i Oves nye bog "Klostersøens historie", som Museum Lolland-Falster udgiver i dag.

- Vi vil gerne hædre Ove H. Nielsen for hans store og mangeårige indsats for Stiftsmuseet og takke Ove for sin altid veloplagte formidling af Maribos historie. For os er det en stor ære at udgive bogen, siger direktøren for Museum Lolland-Falster, Ulla Schaltz.

I bogen fortæller Ove, som en moderne skjald, Maribos historie med Klostersøen som ramme. Forfatterens glimt i øjet skinner igennem, så de fint illustrerede historiske udredninger garneres med små sjove kommentarer og højspændte røverhistorier.

Eksempelvis kan man læse om den trold, der efter sigende boede i Klostersøen og tog sig af utro personer. Men da en ridder smed en rival ud i søen, tog trolden også ham og spyttede rivalen på land igen.

"Ham var trolden åbenbart ikke interesseret i", skriver Ove skælmsk.

Man kan også læse om en efterladt brud, der efter sigende stadig græder og kærtegner sine brudeklæder ved bredden af søen, som hendes brudgom druknede i. Af andre røverhistorier kan nævnes sagaen om Kong Hun samt sagnet om Kong Bork og Kong Rævs fejlslagne selvmordspagt.

Byens mere sandfærdige historie oprulles også. Ove fortæller om alt fra oprøreren Ahlefeldt, der blev kvast af en dronning, til de gale klosterjomfruers oprør i konventstuen. Der er stridigheder om vandstand, huller i Leonoras tag, en halshugget munk, festlige pavilloner, millitseksercitser, sejladser på søen og Gestapos forelskelse i et klubhus.

Nogle af historierne kender man i en eller anden form. Men selv den mest inkarnerede maribonit vil finde mange nye guldkorn.

Flere lokale har bidraget til bogen, og sammen med dem har Ove skabt et charmerende hovedværk i fortællingen af Maribos historie. Selv opfordrer forfatteren læseren til at tage bogen i hånden og opsøge stederne ved søens bred:

"I vil finde ud af, at der er mange flere historier derude i mands minde".

Ove H. Nielsens bog om Klostersøens historie fortæller også om den nye træbrygge med kontorstolene. Foto: Birgitta Andersen
Ove H. Nielsen er også selv en del af Klostersøens historie. Billedet fra mølledagen 1994 er brugt i bogen. Foto: Lokalhistorisk arkiv
  • Sidste år fyldte Ove H. Nielsen 80 år og afleverede manuskriptet til "Klosterbyens historie" til Museum Lolland-Falster. Nu er bogen klar til at udkomme. Det er en stor kærlighedserklæring til den by, hvor han selv har betegnet sig som førstegenerationsindvandrer. Foto: Jan Knudsen
  • Ove H. Nielsens bog om Klostersøens historie fortæller også om den nye træbrygge med kontorstolene. Foto: Birgitta Andersen
  • Ove H. Nielsen er også selv en del af Klostersøens historie. Billedet fra mølledagen 1994 er brugt i bogen. Foto: Lokalhistorisk arkiv
Annonce
Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

112

Stoppet med slagvåben og pistoler i bilen

Annonce
Annonce
Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Sport

Jakob Larsen efter afklapsning: - Det blev mere grimt end nødvendigt

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Nykøbing

Imponeret over kulissen: Se, hvad der er skabt på 13 år

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Nykøbing

Den største nogensinde: Elektrisk stemning og bølge i Boxen

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Nykøbing

Grillede 12 pattegrise før kæmpe-kamp

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Annonce
Annonce
112

"Vi ved godt, at der engang imellem sker noget ved banegården"

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Guldborgsund

For første gang: Nu kan du gå i dronningens fodspor

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken