cookie-og-privatlivspolitik
Sidste år fyldte Ove H. Nielsen 80 år og afleverede manuskriptet til "Klosterbyens historie" til Museum Lolland-Falster. Nu er bogen klar til at udkomme. Det er en stor kærlighedserklæring til den by, hvor han selv har betegnet sig som førstegenerationsindvandrer.

3

Billeder

Sidste år fyldte Ove H. Nielsen 80 år og afleverede manuskriptet til "Klosterbyens historie" til Museum Lolland-Falster. Nu er bogen klar til at udkomme. Det er en stor kærlighedserklæring til den by, hvor han selv har betegnet sig som førstegenerationsindvandrer.
Foto: Jan Knudsen

Lolland

Byens skjald fortæller om søen

Museum Lolland-Falster udgiver Ove H. Nielsens bog om "klostersøens historie".
25. juli 2021 kl. 11:40 Af Birgitta Andersen

MARIBO Før der var Maribo, var der Mariebo, og før det Skimminge ... Men før det var der trolde, riddere, jomfruer, borgherrer og vikinger ... Og før, under og efter alt det var der Klostersøen.

Tidligere museumsformidler på Stiftsmuseet Ove H. Nielsen er Maribos historiefortæller. Ofte har maribonitter truffet Ove, når han kom gemytligt gående med sin pibe på sned, et gavtyveglimt i øjnene og en eller flere gode historier om byen oppe i ærmet.

Mange af de historier er kommet med i Oves nye bog "Klostersøens historie", som Museum Lolland-Falster udgiver i dag.

- Vi vil gerne hædre Ove H. Nielsen for hans store og mangeårige indsats for Stiftsmuseet og takke Ove for sin altid veloplagte formidling af Maribos historie. For os er det en stor ære at udgive bogen, siger direktøren for Museum Lolland-Falster, Ulla Schaltz.

I bogen fortæller Ove, som en moderne skjald, Maribos historie med Klostersøen som ramme. Forfatterens glimt i øjet skinner igennem, så de fint illustrerede historiske udredninger garneres med små sjove kommentarer og højspændte røverhistorier.

Annonce

Eksempelvis kan man læse om den trold, der efter sigende boede i Klostersøen og tog sig af utro personer. Men da en ridder smed en rival ud i søen, tog trolden også ham og spyttede rivalen på land igen.

"Ham var trolden åbenbart ikke interesseret i", skriver Ove skælmsk.

Man kan også læse om en efterladt brud, der efter sigende stadig græder og kærtegner sine brudeklæder ved bredden af søen, som hendes brudgom druknede i. Af andre røverhistorier kan nævnes sagaen om Kong Hun samt sagnet om Kong Bork og Kong Rævs fejlslagne selvmordspagt.

Byens mere sandfærdige historie oprulles også. Ove fortæller om alt fra oprøreren Ahlefeldt, der blev kvast af en dronning, til de gale klosterjomfruers oprør i konventstuen. Der er stridigheder om vandstand, huller i Leonoras tag, en halshugget munk, festlige pavilloner, millitseksercitser, sejladser på søen og Gestapos forelskelse i et klubhus.

Nogle af historierne kender man i en eller anden form. Men selv den mest inkarnerede maribonit vil finde mange nye guldkorn.

Annonce

Flere lokale har bidraget til bogen, og sammen med dem har Ove skabt et charmerende hovedværk i fortællingen af Maribos historie. Selv opfordrer forfatteren læseren til at tage bogen i hånden og opsøge stederne ved søens bred:

"I vil finde ud af, at der er mange flere historier derude i mands minde".KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MOGENS H CHRISTENSEN

Borgmesteren er nede 24. september 2021 kl. 13.46

AF: TOM AHLQVIST

Vi skal værne om vores kulturarv: 21. september 2021 kl. 22.13

AF: DITTE RUST

Spoiler: Poolhusene i… 21. september 2021 kl. 12.35

AF: JOHN WENNERWALD

Klar til valget 19. september 2021 kl. 22.41

AF: LINDA SOMMER

Alle kan noget 18. september 2021 kl. 16.47

AF: JOHN WENNERWALD

Anonym og fortrolighed 14. september 2021 kl. 22.36

Annonce

ANNONCE