cookie-og-privatlivspolitik
Det er nu visualiseret, hvordan skydeporten i indsejlingen til Nakskov Havn vil tage sig ud, når den trækkes ud og er i lukket stilling ved højvande.

2

Billeder

Det er nu visualiseret, hvordan skydeporten i indsejlingen til Nakskov Havn vil tage sig ud, når den trækkes ud og er i lukket stilling ved højvande.
Foto: Visualisering: Hasløv og Kjærsgaard

Lolland

DMI-varsel 70 gange om året

Barske fremtidsudsigter for Lolland fra klimaforskere og meteorologer.
13. januar 2022 kl. 18:30 Af Marianne Knudsen

LOLLAND Ved slutningen af dette århundrede vil havvandet mere end 70 gange om året true ved kysten langs Femern Bælt, som er defineret til at strække sig langs hele Lollands sydkyst og forbi Nakskov Fjord til Tårs.

Den barske, mulige realitet kan ses i DMI's Klimaatlas, der netop er opdateret med nye tal for, hvor ofte det nuværende varslingsniveau for højvande vil blive overskredet frem mod slutningen af dette århundrede.

- Hvor der i dag typisk varsles højvande nul til to gange om året steder langs kysten, vil det altså om 60 til 80 år blive 70 gange om året, oplyser Lolland Kommunes klimakoordinator, Regitze Lassen.

DMI's forudsætning for, at vi - eller vores børn og børnebørn - i fremtiden langt oftere vil se, at vandet nærmer sig et faretruende niveau, er dog, at den globale udledning af drivhusgasser fortsat er høj.

I Nakskov varsler DMI, hvis vandet ventes at nå en højde på 1,50 meter - eller over.

Annonce

Det stigende havniveau er en af fremtidens store trusler. Havvandet kan ændre kystområder, trænge ind i bygninger, gøre veje svært fremkommelige, true forsyningssikkerheden og i værste fald koste menneskeliv og medføre store værditab.

Med mere end 8.000 kilometer kystlinje og mange lavtliggende områder er Danmark særligt udsat, når havet stiger, og Nakskov by er af Kystdirektoratet udpeget som en af de mest udsatte byer i Danmark med høj risiko for oversvømmelse fra stormfloder. Både nu og i fremtiden.

Og det vil altså i slutningen af århundredet være hver femte til sjette dag året rundt, at beredskab, virksomheder og boligejere vil blive varslet.

Ifølge DMI's Klimaatlas forventes det, at middelvandstanden vil stige med cirka en halv meter frem mod slutningen af dette århundrede sammenlignet med i dag, hvis vi fortsætter med en høj udledning af drivhusgasser. Hvis de nuværende politiske ambitioner om udledningsreduktioner opnås på globalt plan, kan havniveau-stigningen begrænses til cirka 35 centimeter.

Fremtidens stormfloder vil derfor ramme langt voldsommere end i dag. Det skyldes, at en storm i et fremtidigt klima med en middelvandstand, der i forvejen er hævet, kan presse vandet endnu højere op over terrænet.

Annonce

For Nakskov er det politisk besluttet, at der skal placeres en skydeport i indsejlingen til Nakskov Havn for at lukke for vand-gennemstrømningen, når der er stormflodsvarsel.

En opstuvning af vand fra åerne og Nakskov Indrefjord vil forekomme, men det er vurderet, at det vand kan håndteres under en stormflod - uden at gøre skade på baglandet.

Interesserede kan se DMIs Klimaatlas på https://www.dmi.dk/klimaatlas/KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: PER HØYEM

Vindmøller og Power-to-x anlæg 14. januar 2022 kl. 00.23

AF: PER HØYEM

Leo Christensen og Vindmøller 09. januar 2022 kl. 11.48

AF: PER THOMSEN

Aotocampere Stubbekøbing 23. december 2021 kl. 18.41

AF: PER HØYEM

Power-to-x- anlæg og Vindmøller 23. december 2021 kl. 15.16

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen 21. december 2021 kl. 19.39

AF: MARIA SCHOUW NIELSEN

Specialskolen Lolland - er… 18. december 2021 kl. 19.56

Annonce

ANNONCE