Annonce
Lolland

Den store mave har indtaget Maribo

Lolland Kommune har sat nye intelligente skraldespande op i Maribo. Her viser Eva Westerholt fra områdefornyelsen i Maribo skraldespanden frem, mens Helle Kjørup fra Park & Vej trykker på pedalen. Helles datter Dagmar ser dog lidt betænkelig ud. Foto: Flemming Keith Karlsen

Lolland Kommune har sat nye intelligente skraldespande op i Maribo.

"Big Belly" (stor mave, red.) hedder de amerikanere, der har indtaget Østergade og torvet i Maribo. Og "big" er byens nye skraldespande i høj grad.

- Den kan rumme 570 liter mod de gamle, der kunne rumme 30-40 liter, fortæller Eva Westerholt fra Maribos områdefornyelsesprogram, der har finansieret opstillingen.

Rummeligheden giver naturligvis flere fordele - ikke mindst for Park & Vej, der plejede at tømme skraldespande i centrum to gange om ugen. Nu kan der gå to og en halv uge, før der er behov.

- Maks.-grænsen er 30 dage, og så er der andre grænser for skraldespande i områder, hvor der eksempelvis ofte luftes hunde, fortæller Helle Kjørup fra Park & Vej.

Hun har stået for indkøbet af de amerikanske "Big Bellies", der også har været på prøve flere steder i Lolland Kommune sidste år.

- Det var den absolutte luksusudgave, der også kan tale. Den siger noget til folk, hver gang de smider skrald ud. Jeg har sommerhus ved Brunddragene, hvor der stod en, og det var da til at blive vanvittig af at høre på, griner Eva.

Hun åbner dog op for, at de nyopsatte spande kan tale til maribonitterne, hvis behovet skulle være der. I andre byer, hvor de er opstillet, takker de for skraldet. I Horsens har de fået entertaineren Jacob Haugaard til at indtale vittige beskeder, som skraldespanden kan fyre af.

For lille Dagmar er det blevet lidt af en leg at samle skrald på torvet. Og sådan skal det også gerne være. Skraldespanden kan både bruges af store og små. Foto: Flemming Keith Karlsen

Godt nyt til pantsamlerne

Indtil videre taler spandene i Maribo dog ikke. Men de gør så meget andet.

- Det er luksusudgaven, vi har købt her. Så den kan det meste, fortæller Eva Westerholt.

Den umiddelbare fordel i forhold til de gamle skraldespande er, at måger, råger og andre dyr ikke kan komme og sprede skraldet, når først det er puttet i spanden.

- Vi kan se, at der ligger meget mindre skrald og flyder, når fuglene ikke kan komme til det, siger Helle Kjørup.

Det kan så gå ud over byens pantsamlere. Men de skal ikke ærgre sig alt for længe.

- Vi har bestilt en pantholder hjem, der skal sættes på siden. Så kan man placere sin pantflaske eller dåse der, og så kan pantsamleren tage den. Vi har jo ingen interesse i, at pantflasker ikke genbruges, siger Westerholt.

"Den store mave" har også fodpedal, men det er ikke en speeder, der kan trykkes på.

- Mange synes, at sådan et skraldespandshåndtag er ulækkert at røre ved. Men man kan åbne skraldespanden ved at trykke på pedalen. Så behøver man slet ikke røre den, forklarer Helle Kjørup.

Spanden har også en funktion til cigaretskodder, så rygerne får en chance for at gøre det rette. På toppen af spanden er der solceller, og som en anden robot blinker den med et rødt lys med jævne mellemrum.

- Solcellerne driver en kompressor, der sidder inde i spanden. Så selv de store pizzabakker kan den kværne, fortæller Helle Kjørup.

Det røde lys er et signal om, at skraldespanden kommunikerer.

- Den sender et signal tilbage til os i Park & Vej, når den er ved at være fyldt. På den måde skal vi ikke ud og tjekke hele tiden. Når den er 60 procent fyldt, tager vi ud og tømmer den, fortæller Helle Kjørup.

Indtil videre står der otte af de "store maver" i Maribo: en ved det gamle Fakta, tre på torvet og fire op igennem Østergade.

- Vi har placeret dem, så man hele tiden kan se en skraldespand. Så de burde være til at få øje på, selv om der er blevet længere imellem dem end mellem de små gamle, siger Eva Westerholt.

Om der kommer flere af de store maver rundt om i kommunen, ved de endnu ikke.

- Sådan en skraldespand i luksusudgaven med solceller, cigarethul og pantholder koster 38.000 kroner stykket. Så der er en naturlig økonomisk begrænsning, siger Eva Westerholt.

Men med i regnestykket hører altså, at der hos Park & Vej frigøres mandetimer, der før blev brugt på at tjekke og tømme skraldespande, som nu kan bruges på andre gøremål.

Imens vil de store maver spise sig stopfulde af skrald fra sommerens jazzgæster, markedsgæster, turister og andet godtfolk.

Den nye skraldespand udsender en parfumeret duft, der minder lidt om wunderbaum fra dens indbyggede duftmodul. Foto: Flemming Keith Karlsen
  • Lolland Kommune har sat nye intelligente skraldespande op i Maribo. Her viser Eva Westerholt fra områdefornyelsen i Maribo skraldespanden frem, mens Helle Kjørup fra Park & Vej trykker på pedalen. Helles datter Dagmar ser dog lidt betænkelig ud. Foto: Flemming Keith Karlsen
  • For lille Dagmar er det blevet lidt af en leg at samle skrald på torvet. Og sådan skal det også gerne være. Skraldespanden kan både bruges af store og små. Foto: Flemming Keith Karlsen
  • Den nye skraldespand udsender en parfumeret duft, der minder lidt om wunderbaum fra dens indbyggede duftmodul. Foto: Flemming Keith Karlsen
Annonce
Lolland

Aldi sælger ud: Nu kan du købe hele pivtøjet

Rødby

Lalandia lander rekord-overskud: Overvejer udbygning

Annonce
Annonce
112

105 taget i fartkontroller

Guldborgsund

Kvinde dræbt af tog på Falster: Advarsel kom for sent

Guldborgsund

Se billederne: Hundredvis dukkede op til 125-års jubilæum

Guldborgsund

Nyt udvalg: Færre skal være afhængig af pendling

Guldborgsund

Lukker i protest: Ingen dialog, forståelse eller anerkendelse

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Sport

NFH-profil ånder lettet op: Fjernet knude var godartet

Lolland

Aldi sælger ud: Nu kan du købe hele pivtøjet

Lokal nyt

Uro i lokalt sygeplejeråd: Vil af med forkvinde

Falster

Koster 30 millioner: Enormt million-projekt går ind i ny fase

Udland

Fragmenter af fugleinfluenza fundet i amerikansk komælk

Guldborgsund

DSB udbetaler kompensation: Så meget er der til lokale pendlere

Udland

Flere er kommet til skade under indspilning af ny Hollywoodfilm

Rødby

Lalandia lander rekord-overskud: Overvejer udbygning

Indland

Over 100.000 danskere vil gøre noget godt for klimaet torsdag

Indland

Vanvid: Seks syrebomber er kastet ind i skolegård i Esbjerg

Annonce
Annonce
Lolland

Trækker stikket: Vil opløse sig selv midt i jubilæumsåret

112

Klip og bøder på Vestlolland

Politik

Løsgængeren Lars Boje stifter nyt parti

Sport

Landsholdsstjerner kommer til Falster

Erhverv

Lokal bilforhandler i opkøb på Sjælland

Guldborgsund

Jubler over Marys besøg: En kæmpe fornøjelse

Erhverv

Lokal hæder til danmarksmesterskaberne