cookie-og-privatlivspolitik
Håndværker Karsten Jensen, kommunikationsmedarbejder Astrid Klingenberg Weiss og arkitekt Anders Brüel drøfter byggeriet i et sjældent solstrejf i denne våde vinter.

3

Billeder

Håndværker Karsten Jensen, kommunikationsmedarbejder Astrid Klingenberg Weiss og arkitekt Anders Brüel drøfter byggeriet i et sjældent solstrejf i denne våde vinter.
Foto: Flemming Keith Karlsen

Lolland

Der kæles om Stine Daths hus

Arbejdet med at renovere det fredede husmandssted er i fuld gang.
08. marts 2020 kl. 15:30 Af Peter Gade

Annonce

PEDERSTRUP Det er ikke nogen helt enkel opgave at gå i gang med at renovere et fredet husmandssted fra 1700-tallet.

Det har den alsidige håndværker, Karsten Nielsen, måttet sande, efter at han er blevet hyret af Realdania By & Byg til at istandsætte Stine Daths hus på Magletving Møllevej ved Pederstrup.

Karsten Nielsen har erfaring med både murer- og tømrerfaget og har arbejdet med fredede bygninger fra Frilandsmuseet i Maribo. Så han er i allerhøjeste grad kvalificeret til at istandsætte den fredede bygning, som Realdania By & Byg købte i september sidste år.

Arbejdet med de gamle bindingsværksvægge med lersten, der ikke er brændt, kræver kendskab til både murer- og tømrerfaget, og Karsten Jensen er nået langt med udskiftning af de mørnede dele af bindingsværket.

Man er nu nået så langt, at man også indendørs er i færd med at få sat de rigtige farver på de små bitte rum, der bliver bevaret i det gamle husmandssted. Planen er, at når arbejdet er færdigt til sommer, skal huset lejes ud, så der skal være en vis form for bekvemmeligheder.

Således er der lagt varme ind i huset, og det får også et moderne køkken ind.

- Det er helt enestående, at vi har bevaret et så gammelt husmandssted i en sådan stand, siger arkitekt og konsulent på bryggeriet, Anders Brüel, der i går var på en af flere besigtigelser på Magletving Møllevej.

Det er særdeles heldigt, at det er lykkedes at bevare huset som et minde om den tidligere byggeskik med tækning af de lodrette gavle. Det er specielt lollandsk, og i dag kan det tælles på en hånd, hvad der er tilbage i landsdelen af denne byggeskik, som tidligere kunne ses overalt.

- Det er meget heldigt, at huset her har været beboet uafbrudt, siden Stine Dath døde, fortæller Anders Brüel, der kan glæde sig over, at ejerne siden da, der har brugt huset som fritidshus, har været nidkære med at bevare bygningen i sin oprindelige form.

Det gælder ægteparret Margaretha og Poul Balle-Petersen, der sikrede, at huset blev fredet i sin tid.

Senere har det været ejet af Leif Topsøe-Jensen, der var landskabsarkitekt og også havde interesse for gamle bevaringsværdige huse.

Kommunikationsmedarbejder i Realdania, Astrid Klingenberg Weiss, oplyser, at man i samarbejde med Museum Lolland-Falster vil udgive en bog om huset.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJØRN BOESKOV

Svaret blæser i vinden 27. maj 2020 kl. 19.04

AF: JOHN WENNERWALD

Snot for sig og skæg for sig 24. maj 2020 kl. 22.47

AF: JOAN GERTI KRAGH

Grøn Genstart,… 18. maj 2020 kl. 12.53

AF: JOHN WENNERWALD

Skeletterne vælter ud af skabet 17. maj 2020 kl. 20.59

AF: FREDDI HANSEN

Det Falsterske dige 16. maj 2020 kl. 01.09

AF: MARTIN WOUTERS

brædder ønsker hurtigt… 15. maj 2020 kl. 16.47

Annonce