cookie-og-privatlivspolitik
Stiftsmuseets skumle, gamle loft er blevet brugt som magasin. Men det er ikke tidssvarende og bliver nu tømt. Til sommer bliver der nok rundvisninger heroppe - hvis man tør.

20

Billeder

Stiftsmuseets skumle, gamle loft er blevet brugt som magasin. Men det er ikke tidssvarende og bliver nu tømt. Til sommer bliver der nok rundvisninger heroppe - hvis man tør.
Foto: Anders Knudsen

Lolland

Det gamle stiftsmuseum skal have en makeover

Museum Lolland-Falster lukker første og anden sal for at forny udstilingerne.
01. maj 2021 kl. 13:29 Af Birgitta Andersen

MARIBO På Stiftsmuseet har Lola-udstillingen i stueetagen lokket mange gæster ind det seneste år.

Men når gæsterne bevæger sig op på første eller anden sal i museet fra 1890, bevæger de sig ind i en helt anden historie - en gammel, støvet en af slagsen. De lange, mørke gange med sænkede lofter danner dystert rammen for tunge almuemøbler og falmede genstande, som blot forklares på små, ordknappe papirlapper fra 1960'erne og 1970'erne.

Mange af udstillingerne her er lavet, længe før moderne formidling med publikumsaktivering, film, lyde, iPads og telefoner kom på tale. Det skal der laves om på nu.


Kaster lys i mørket

Under coronanedlukningen er rummene på første og anden sal forvandlet til arbejdskontorer for museets ansatte. Skriveborde er stillet op, og arbejdsspots kaster lys over genstandene, der støves af, registreres, konserveres og pakkes ned.

- Vi pakker de gamle udstillinger ned, så vi kan få renoveret bygningen. Der skal males og repareres. Og så skal vi have fjernet de sænkede lofter og de orange lamper, der var moderne engang i 1980'erne, smiler museumsinspektør Lene Tønder Buur.

Annonce

Det er dog ikke lige gjort i en håndevending. Så de to etager vil være lukket for publikum i en årrække. Meget af det udstillede er ekstremt skrøbeligt og sjældent.

- Der er tale om helt unikke genstande. Her har vi for eksempel udstillingen om "at ride sommer til lands". Vi har også brugt majstænger her i landet, men vi er et af de få museer i Danmark, der har så velbevarede eksemplarer, siger Lene Tønder Buur ved en glasmontre med farverige majstænger og stave, som blev brugt til at fejre sommerens komme i de lollandske landsbyer.

Nogle af materialerne er sytråd, papir og stof - i gamle dage kaldet flitterstads. Det falder fra hinanden, bare man ser på det. Så det skal nænsomt fjernes fra de montrer, hvor det har stået i årtier, og konserveres.


Maribo biblioteket flyttes

Der, hvor der bliver ryddet op, er der allerede planer om nye udstillinger, der bliver lysere, bedre formidlet og udskiftelige. På Stiftsmuseets første sal skal Lola-fortælllingen udvides med en udstilling, der tager udgangspunkt i de fundne fiskegærder fra stenalderen. Og så er der planer om at lave vandreudstillingen "Mig og min by" om Maribo gennem tre generationer. Denne etage bliver genåbnet i 2023.

Det betyder, at Maribos gamle bibliotek fra 1776, der er et af de ældste i landet, også pakkes ned og skal finde en anden placering - udenbys.

Annonce

- Enten på det nye museum i Nykøbing, eller måske nogle af bøgerne skal ud på Reventlowmuseet. Det ville give god mening at stille nogle, da Reventlow samlede på bøger, siger museumsinspektør Alexandra Damgaard.

Selv om de to etager er lukket, vil der dog stadig være masser at kigge på i museets stueetage. Lola underholder publikum resten af året, og OMG-udstillingen med krucifikser og døbefonde fra middelalderen får nyt liv og bedre formidling.

Her opstilles et stort stillads, hvor kalkmalermesteren og hans svend lige er gået til frokost, så publikum kan se eksempler på kalkmalerier i de forskellige tidsperioder.

- Den udstilling regner vi med at genåbne til juli. Resten er, hvad vi vist roligt kan kalde et langtidsprojekt, smiler Alexander Damgaard.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LEIF A. JENSEN

Demokrat i Danmark! Hvor? 05. maj 2021 kl. 09.29

AF: JOHN WENNERWALD

Den 1. maj 02. maj 2021 kl. 22.18

AF: LARS RASMUSSEN

Solcellepark Grænge Åbent… 01. maj 2021 kl. 09.17

AF: JOHN WENNERWALD

Coronakuller 25. april 2021 kl. 22.26

AF: PAW HALLANDSON

Tør de sige sandheden? 22. april 2021 kl. 08.33

AF: JOHN WENNERWALD

Stressramte i Folketinget 18. april 2021 kl. 22.01

Annonce

ANNONCE