cookie-og-privatlivspolitik
For fem år siden blev pilgrimshuset indviet. Nu køber Maribo Domsogn huset.

2

Billeder

For fem år siden blev pilgrimshuset indviet. Nu køber Maribo Domsogn huset.
Foto: Jan Knudsen

Lolland

Domsogn køber pilgrimshuset

Nyt menighedsråd har omgjort domsognets beslutning om ikke at stå som ejer af pilgrimshuset.
17. april 2021 kl. 12:35 Af Birgitta Andersen

MARIBO I 2016 blev det nye pilgrimshus i Maribo indviet under pomp og pragt og snoreklip af selveste dronning Margrethe.

Nu starter et nyt kapitel i husets historie, da Maribo Domsogn har besluttet at købe stedet.

Siden indvielsen har huset levet en lidt omskiftelig tilværelse med forskellige formål og organiseringer.

I starten var pilgrimshuset ejet af erhvervsfonden Refugiet Lolland-Falster, der med biskoppen i spidsen stod for opførelsen og siden kørte driften af huset.

Men i oktober 2019 overtog Errindlev Sogn ejerskabet af pilgrimshuset, og det greb undrede mange sig over. Hvorfor skulle Errindlev Sogn nu pludselig eje et pilgrimshus i Maribo.

Annonce

Maribo Domsogns menighedsråd havde drøftet sagen, og her var der ikke stemning for at stå som ejere af pilgrimshuset. Derfor måtte Errindlev Sogn træde til.

- Det er en ren praktisk foranstaltning, og det er ikke noget, der kommer til at betyde, at medlemmerne af folkekirken i Errindlev skal betale mere i kirkeskat, sagde kasserer i Errindlev Olstrup og Tågerup sognes menighedsråd, Susanne Nielsen, dengang.

Første søndag i advent tiltrådte dog et nyt menighedsråd i Maribo Domsogn, og så fik piben en anden lyd i det midtlollandske. Det nye menighedsråd har nu, med menighedsrådsformand Susanne Hviid i spidsen, besluttet sig for at købe huset.

- Det var fuldstændig vanvittigt, at Errindlev skulle stå for et pilgrimshus i Maribo. Ovenikøbet så deler vi en præst med pilgrimshuset, siger Susanne Hviid med henvisning til pilgrimspræsten, der ud over at være i pilgrimshuset også er sognepræst i domkirken 25 procent af tiden.

Hun pointerer, at Errindlev, Olstrup og Tågerup sogne kun har lejet pilgrimshuset frem til nu. Men at domsognet nu altså køber det.

Annonce

- Fonden Refugiet vil gerne nedlægge sig selv. Det var ikke meningen, at den skulle blive ved med at køre, når pilgrimshuset var bygget. For os giver det rigtig god mening at købe huset. Det bruges også af vores menighed, og omvendt bruger huset også kirken. Vi samarbejder om middagsbøn og meget andet. Så selvfølgelig skal det hænge sammen, siger menighedsrådsformanden.

Hun forklarer den tidligere beslutning om ikke at købe huset som grundet i misforståelser.

- Vi har haft forhandlinger og snakket med biskoppen om det. Her har jeg fået udredet nogle af de misforståelser, der var opstået.

Bekymringen var, ifølge Susanne Hviid, at domsognets økonomi og arbejdskraft blev bundet i huset.

- Økonomien er adskilt med vandtætte skodder. De betragtes som en menighed uden kirke. Derfor søger de særskilt penge fra provstiudvalget og har et vist beløb. Vi har så vores penge i domsognet, og der sker ingen sammenblanding af de to, forklarer Susanne Hviid.

Annonce

Det er heller ikke domsognet, der betaler for købet, men stiftet.

- De løbende udgifter betales af samme vej. Købet koster ikke noget ... Driften koster ikke noget. Så jeg kan ikke se nogen grund til ikke at gøre det, siger Hviid.

Hun forklarer, at købet sker, fordi pilgrimshuset rent juridisk skal have en ejer. Fremover vil domsognets menighedsråd således også få en plads i bestyrelsen for pilgrimshuset.

- Nu mødes vi med hinanden, og så tager vi den helt stille og roligt fremad herfra, siger Hviid.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJARKE ROSENKILDE

Er Det Konservative… 13. maj 2021 kl. 16.24

AF: JOHN WENNERWALD

Paradigmeskifte version 2.0 09. maj 2021 kl. 22.09

AF: PAW HALLANDSON

Det skriger til himlen! 09. maj 2021 kl. 20.40

AF: LEIF A. JENSEN

Demokrat i Danmark! Hvor? 05. maj 2021 kl. 09.29

AF: JOHN WENNERWALD

Den 1. maj 02. maj 2021 kl. 22.18

AF: LARS RASMUSSEN

Solcellepark Grænge Åbent… 01. maj 2021 kl. 09.17

Annonce

ANNONCE