cookie-og-privatlivspolitik
På speeddagene vil flere børn blive indkaldt til den samme tid. Det sker for at sikre, at der ikke opstår pauser, hvor der ikke pågår undersøgelser, hvis nogle af børnene bliver væk, fortæller Lotte Christensen.
På speeddagene vil flere børn blive indkaldt til den samme tid. Det sker for at sikre, at der ikke opstår pauser, hvor der ikke pågår undersøgelser, hvis nogle af børnene bliver væk, fortæller Lotte Christensen.
Foto: Jan Knudsen/arkiv

Lolland

Efterslæb får tandpleje til at indføre speeddage

- For nogle børn og unge er det nu op til to og et halvt år siden, de sidst var til tandlæge, oplyser sektorchef for Børn, Unge og Familie.
25. november 2020 kl. 15:05 Af Rikke Folm Berg

Annonce

LOLLAND Der er opstået et efterslæb i den kommunale børnetandpleje, som kan ende med at få alvorlige konsekvenser for tandsundheden for kommunens 0-18-årige. For nogle børn og unge er det nemlig nu op til to og et halvt år siden, de sidst var indkaldt til undersøgelse hos børnetandlægen - og det uanset at det maksimale tidsinterval mellem kontroller i Lolland Kommune skal være halvandet år.

Det får nu børnetandplejen til at indføre såkaldte speeddage for at komme puklen til livs, oplyser sektorchefen for Børn, Unge og Familie i Lolland Kommune.

- Vi laver nu nogle speeddage, hvor vi indkalder så mange som muligt til undersøgelse for at se, hvordan det går med børnenes tænder, siger sektorchef Lotte Christensen.


To pukler

Lotte Christensen forklarer, at efterslæbet er opstået ad to omgange. Første gang var, da de to tandklinikker i Nakskov og Maribo på grund af corono-restriktioner i foråret lukkede ned i syv uger for alt andet end det akutte. Det vil sige lukkede ned for kontrolundersøgelser og behandlinger.

- Det har vi faktisk fået indhentet, siger hun.

Anden gang var, da tandklinikkerne efter sommerferien startede på fuld drift, men med påbud om at hjemsende medarbejdere ved sygdom. Der måtte der prioriteres, så det akutte igen kom forud for det planlagte.

- Det er derfor de udskudte undersøgelser og behandlinger fra efteråret, vi nu skal have indhentet, siger hun.

Uanset om puklen kommer fra forårets eller efterårets coronaudfordringer, ændrer det ikke ved, at efterslæbet er et faktum. Det fremgår også af kommunens hjemmeside, hvor der står: "I øjeblikket kan der forekomme ventetid på grund af covid-19".

Eller af sedlen på væggen i venteværelset i tandklinikken i Sundhedscenter Nakskov, hvor der står: "Som alle ved, er der lang ventetid hos tandlægerne. Så vær sød at hjælpe os. Ring afbud hvis I ikke kan komme. Tak".


Indebærer risiko

For kommunens børn og unge indebærer overskridelsen af det maksimale tidsinterval på halvandet år en risiko for tandsundheden. Det fremgik allerede af sagsfremstillingen i 2019, hvor børne- og skoleudvalget blev forelagt et spareforslag til budget 2020, som gik ud på at øge tidsintervallet mellem indkaldelser fra halvandet til to år. Det vil sige strække intervallet til det yderste af anbefalingerne i "Nationale kliniske retningslinjer for fastlæggelse af intervaller mellem diagnostiske undersøgelser i tandplejen".

Det blev stærkt frarådet og fravalgt. Ikke mindst fordi tandsundheden i forvejen er dårligere end i resten af landet.

Nu er nogle af kommunens børn og unge så alligevel endt med noget, der er endda værre. Præcis hvor mange børn og unge det drejer sig om, kan sektorchefen ikke oplyse. Kun at det for nogle børn og unge nu er op til to og et halvt år siden, de sidst var til tandlæge.

- Heldigvis har vores tandlæger hovedet med på arbejde, så de ved godt, hvilke patienter der har mest behov, siger Lotte Christensen.

Med det mener hun, at indsatsen er blevet prioriteret efter behov. Men pointen med maksimale tidsintervaller i tandplejen er netop, at meget kan nå at ske i en lille barnemund over tid. Med et efterslæb på kontrolundersøgelser vil tandlægerne derfor få tiltagende svært ved at vide, hvor behovet er størst.

Sektorchefen sætter ikke desto mindre sin lid til, at den akutte indsats har taget fra - og til håbet.

- Jeg håber, at vi er status quo på tandsundheden, men der vil altid være en risiko, når der går længere tid mellem undersøgelserne.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Varme i en kold tid 17. januar 2021 kl. 20.42

AF: JOHN WENNERWALD

Rigsret? Selvfølgelig 17. januar 2021 kl. 20.16

AF: JENS E NIELSEN

varme i sakskøbing 16. januar 2021 kl. 20.36

AF: LINDA SOMMER

Moralsk støtte til Rødby og… 14. januar 2021 kl. 20.44

AF: LINDA SOMMER

Kapacitetstilpasning i dagtilbud 12. januar 2021 kl. 20.39

AF: JOHN WENNERWALD

Fire skræmmende år 10. januar 2021 kl. 21.38

Annonce