cookie-og-privatlivspolitik
Der er sket et fald fra 6,4 til 5,9 i karaktergennemsnit.

2

Billeder

Der er sket et fald fra 6,4 til 5,9 i karaktergennemsnit.
Foto: Rikke Folm Berg

Lolland

Elever har fået lavere karakterer

Elevtrivsel og forældretilfredshed er steget, men karaktererne er faldet.
10. juni 2021 kl. 18:40 Af Rikke Folm Berg

LOLLAND Skoleåret 2019-2020 var et helt særligt år, dels fordi det var første år med den nye skolestruktur med ledelser på hver enkelt matrikel, men også fordi corona-pandemien satte et stort aftryk på skoler og dagtilbuds arbejde med børn og unges læring og trivsel i foråret 2020.

Sådan lyder det i indledningen til den årlige afrapportering i "Kvalitetsrapport Skole og dagtilbud 2019-2020", som både viser fremgang og tilbagegang for skolerne i Lolland Kommune.

For mens det, som en gennemsnitsbetragtning, er gået frem med elevtrivslen, forældretilfredsheden og kompetencedækningen - det vil sige undervisning forestået af lærere med kompetence til at undervise i faget, er det gået tilbage med karaktererne, som er faldet til endnu længere under landsgennemsnittet, ligesom elevfraværet endnu engang er steget. Dog med indbyrdes forskelle skolerne imellem.

Resultaterne vækker både glæde og bekymring hos formanden for børne- og skoleudvalget.

- Jeg er glad for, at elevtrivslen og forældretilfredsheden er steget. Jeg er også glad for, at folkeskolen har fået løftet flere elever til at have mindst 2 i dansk og 2 i matematik som påkrævet for at kunne begynde på en ungdomsuddannelse. Men får vi også løftet eleverne i den høje ende? Det kan jeg godt være lidt bekymret for, når jeg ser på karaktergennemsnittet, som er faldet - og så er der elevfraværet, det skal ned, siger formanden, Signe Lund (S).

Annonce

Bedre elevtrivsel

Elevtrivslen bliver målt på de fire kategorier "faglig trivsel", "ro og orden", "social trivsel", og "støtte og inspiration".

Det sker på en skala fra et til fem, hvor fem er det bedste.

Den første kategori "faglig trivsel" ligger - ligesom i de to foregående skoleår - på 3,6, hvilket er under ambitionen, som er at lande på landsgennemsnittet på 3,7.

De øvrige tre kategorier er steget til henholdsvis 3,6, og 4,1 og 3,3, så de ligger på eller over landsgennemsnittet.

Det betyder, at den samlede elevtrivsel lander på landsgennemsnittet, hvilket er et mål i kommunens folkeskolestrategi.

Annonce

Øget forældretilfredshed

Forældretilfredsheden bliver hvert år målt hos forældre til elever i 2., 5. og 8. klasse.

Ifølge rapporten ses en generelt tilfredsstillende udvikling i andelen af tilfredse eller meget tilfredse forældre, den er steget fra 72 procent til 76 procent, mens andelen af utilfredse forældre er faldet fra 11 procent til 3 procent. Der er stadig cirka 15 procent af de adspurgte forældre, der hverken er tilfredse eller utilfredse med deres skole.


Fald i karakterer

Elevernes karaktergennemsnit ved afgangseksamen er faldet ret markant fra 6,4 til 5,9 i Lolland Kommune, mens der på landsplan har været et uforandret gennemsnit på 7,3.

Forklaringerne kan, ifølge rapporten, være mangeartede, men en af dem lyder, at eleverne i skoleåret 2019-2020 grundet corona-nedlukningen ikke gik til eksamen, men fik overført deres standpunktskarakter.

Et forhold, der dog har været gældende for elever på landsplan.

Annonce

Ifølge Signe Lund er det noget, som optager børne- og skolevalget meget.

- Hvorfor er det faglige niveau dalet? Det er vigtigt at finde ud af, så alle børn får mulighed for at blive så dygtige, som de kan, siger hun og tilføjer, at der selvfølgelig er en balance at finde i forhold til at få sat ind overfor de elever, der har ekstra brug for hjælp, og de elever, der har ekstra brug for faglig udfordring.

Sektorchefen for Skole og Dagtilbud, Espen Fossar Andersen, er overordnet tilfreds med resultaterne. Han fremhæver, ligesom formanden, det positive i, at flere elever har opnået karakteren 2 i dansk og 2 i matematik. Men peger på fraværet som en fortsat udfordring.

Læs også artiklen "Elevernes høje fravær er blevet endnu højere" fra torsdagens FolketidendeKOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

EM i skyggen 13. juni 2021 kl. 23.00

AF: JOHN BRILL ENGKEBØLLE

Det frie valg 11. juni 2021 kl. 23.50

AF: TOM AHLQVIST

Venstre,s nedstigning fra… 10. juni 2021 kl. 14.17

AF: PAW HALLANDSON

Skat, hvor skal børnene være? 08. juni 2021 kl. 11.55

AF: JOHN WENNERWALD

Modige beslutninger 06. juni 2021 kl. 21.56

AF: JOHN WENNERWALD

Sorteper 30. maj 2021 kl. 21.04

Annonce

ANNONCE