Annonce
Lolland

Elevers færdigheder i skrivning får et boost

Dansklærer for 5. B på Byskolen, Sabrine Walker, kan allerede se, at flere elever deltager og bliver aktive i undervisningen, og at alle har noget at tale med om, når de har skrevet om det først. Foto: Rikke Folm Berg

Lolland Kommune er kommet godt i gang med det fireårige projekt "Lolland Skriver", som er bevilliget af A.P. Møller Fonden.

LOLLAND Da mange folkeskoleelever i Lolland Kommune har svært ved at leve op til de faglige forventninger i skolen, søgte kommunens folkeskoler i 2020 A.P. Møller Fonden om 6,3 millioner kroner til projektet "Lolland Skriver", som har fokus på at styrke arbejdet med sprog og tekster i alle fag.

"Lolland Skriver" involverer cirka 40 undervisere om året fra alle kommunens folkeskoler. Projektet retter sig i dette skoleår mod lærere på femte årgang i hele kommunen, men følger elevernes udvikling frem til og med 8. klasse. Det er desuden ambitionen, at udviklingsarbejdet skal sprede sig fra de deltagende lærere og ud til alle kolleger på alle årgange.

Fin første status

Projektet, der er udviklet i en dialog mellem Nationalt Videncenter for Læsning og skolerne, har været i gang siden 1. august, og de umiddelbare tilbagemeldinger er positive. Det fremgår af en status, som børne- og skoleudvalget fik på et udvalgsmøde i torsdags. Ifølge den er både medarbejdere og elever engagerede i projektet, som indebærer nye greb i undervisningen. Det gælder for eksempel: stop og skriv, hvor der arbejdes med film i undervisningen, som lærere så stopper undervejs for at bede eleverne skrive en tekst om, hvad de ser. Men grebene er mange.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fra skole til skole

De enkelte skoler arbejder desuden med initiativer, der passer til den enkelte skoles behov. På Byskolen er ønsket for eksempel at få mere sproglig aktivitet i dagligdagen.

- Vi er særligt optaget af at gøre alle elever sprogligt aktive i timerne, fortæller dansklærer for 5. B på Byskolen, Sabrine Walker, i en pressemeddelelse fra Lolland Kommune.

Det betyder, at lærerne i teamet for femte årgang er særligt fokuseret på at indlægge flere små skriftlige aktiviteter i fagene, oplyser hun.

- Vi kan allerede nu se, at flere elever deltager og bliver aktive i undervisningen, at alle har noget at tale med om, når de har skrevet om det først, og at de husker nye ord bedre, fortæller hun.

På Rødby Skole er fokus på skriftlighed gennem brug af skrivehæfter i alle fag.

- Vi blev optaget af at systematisere elevernes skrivning, og vi har derfor valgt at give alle elever på årgangen et skrivehæfte, som vi er begyndt at bruge i alle fag, fortæller lærer på Rødby Skole Katja Asbech.

- Vi kan mærke på eleverne, at det var nyt for dem at skulle skrive så meget, men vi kan også se, at stort set alle sagtens kan. Vi støtter og hjælper naturligvis, for det handler jo om at give alle en succesoplevelse.

En lidt overraskende effekt er desuden, ifølge Katja Asbech, at flere forældre har sagt, at de nu kan se, hvad deres børn arbejder med rent fagligt.

- Fordi de har hæfterne med hjem, og fordi de skriver i næsten alle fag, er det nu mere synligt for forældrene at se det og at tale med børnene om det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Styrkede færdigheder

For sektorchefen for Skole og Dagtilbud i Lolland Kommune vidner de foreløbige erfaringer om, at lærere og elever har stor gavn af det kvalitetsløft, som projektet giver.

- Projektet er fint i tråd med Lolland Kommunes overordnede strategi om at styrke elevernes færdigheder i løbet af hele deres børne- og skoleliv. Så står de godt rustet til enten videre uddannelse eller et erhvervsrettet tilbud efter afgang fra folkeskolen, siger sektorchef Espen Fossar Andersen.

At beherske skriftsproget er nemlig forudsætningen for faglig læring og udvikling i alle skolens fag og en helt afgørende kompetence i det videre uddannelses- og arbejdsliv. Men skrivning tager også tid og er en udfordring for mange elever.

Projektet løber til og med september 2025.

  • Dansklærer for 5. B på Byskolen, Sabrine Walker, kan allerede se, at flere elever deltager og bliver aktive i undervisningen, og at alle har noget at tale med om, når de har skrevet om det først. Foto: Rikke Folm Berg
Annonce
Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

112

Stoppet med slagvåben og pistoler i bilen

Annonce
Annonce
112

15-årig overfaldet: Fire personer anholdt

112

Stoppet med slagvåben og pistoler i bilen

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Guldborgsund

Jyder tabte i Højesteret: Guldborgsund Kommune vinder strid om millioner

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

112

National politienhed ransager på Falster: Sag af særlig grov karakter

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Lolland

Kommune fik kritik for ventetid: Handleplan skal rette op

Lokal nyt

Kæmpe-lukning får konsekvenser: Fyringer rammer også lokalt

Lolland

Rundt på gulvet over stor donation

Sport

Maribo-dreng skifter til dansk traditionsklub

Lokal nyt

Efter slagteri-lukning: Frygter at lokale svineavlere stopper

Annonce
Annonce
Lolland

Stor åbningsfest: - Jeg skal bare købe toiletpapir

Indland

Afspærringer omkring Børsen opretholdes indtil mandag morgen

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Lolland

Kæmper mod tiden: Snart kan drømmen blive knust

Indland

Boligmarkedet er stadig på lavt blus efter marts-fremgang

112

Blev opdaget: Solgte narko på byens torv midt om dagen