Annonce
Lolland

En sejr for sammenholdet på Fejø

Borgermødet på Fejø var velbesøgt i så stor udstrækning, som coronareglerne tillod. Foto: Jan Knudsen

En læge går på pension, og to erstatter ham - og det skyldes folk på Fejø

FEJØ Fejø Skole, eller Fejø Børne- og Kulturhus, som det rettelig hedder, var i går fyldt med alle de mennesker, corona-restriktionerne tillod.

De fleste var lokale, men presse fra Danmarks Radio og TV2 havde også taget opstilling på skolen tirsdag aften. Og det var der en grund til.

Fejø har nemlig haft succes med at lokke flere kompetente læger til øen, efter Jan Kofod Larsen efter sit 18 år lange engagement som praktiserende læge på øen vælger at trække stikket - i hvert fald i nogen grad - 1. oktober. Lægeparret Katrine Rose Larsen og Christian Lund Hansen overtager lægepraksissen.

Det vækker begejstring, ikke bare blandt øens beboere, men hos regionsrådsformand Heino Knudsen (S), der lægger vægt på samarbejdet mellem regionen og øens beboere som grund til, at det lykkedes at lokke ikke bare to yngre læger til øen, men at skabe så megen opmærksomhed, at adskillige kompetente kandidater endte med at søge stillingen.

- Vi har grebet tingene anderledes an, end vi plejer at gøre det. De (Katrine Rose Larsen og Christian Lund Hansen, red.) sagde jo selv, at de ikke havde set opslaget, hvis det var blevet skrevet på traditionel vis, så vi lavede noget anderledes. Jan, der har haft jobbet i 18 år, kaldte det selv for verdens bedste lægejob, fortæller Heino Knudsen.

Han mener, at man i hele Region Sjælland kan lære noget af, hvordan man på Fejø har grebet rekrutteringsprocessen an.

- Jeg tror, vi som region skal gå mere ind og arbejde sammen med de lokale ude i kommunen, som vi har gjort her, for at få tiltrukket de allerbedste kandidater til de ledige stillinger. Havde beboerne på Fejø ikke spillet med og været stjernerne i den film, vi lavede, så havde det ikke virket, siger Heino Knudsen.

Der er ingen tvivl om, at det er en stor sejr for en ø med knap 500 beboere, at den kan tiltrække ikke bare to læger, men også to børn til øens skole.

Anne Grethe Laursen, der er formand for Fejøforeningen, er stolt over, at det lykkedes.

- Regionen har gjort det rigtig fornuftigt. Vi var da bekymrede over, at vores læge skulle til at stoppe, men vi vidste, at den energi og de ressoucer, vi gik ind i projektet med, ville få videoen langt omkring.

- Jeg tror, regionen måske kan bruge det her som eksempel på, hvordan man med en ekstraordinær indsats kan tiltrække nogle mennesker, selv om man ikke bor i en storby. Vi lægger megen vægt på, vi er et helårssamfund for alle aldersgrupper, og det er med til at styrke os som et sted, man måske kunne have lyst til at bo, siger Anne Grethe Laursen.

Læge Jan Kofod Larsen kaldte det selv for verdens bedste lægejob i den rekrutteringsvideo, der er endt så mange forskellige steder på internettet. Han slutter officielt sin lægegerning 1. oktober. Men da der er en overgangsperiode, inden Katrine Rose Larsen og Christian Lund Hansen starter deres lægegerning i januar, er han ikke helt færdig som øens læge endnu.

- De er både heldige og dygtige, de unge læger. Men jeg vinker jo heldigvis ikke farvel. Jeg bliver på øen, så afsavnet bliver forhåbentlig ikke alt for stort. Jeg blev ikke overrasket over, at der var flere gode ansøgere, for det er et dejligt job, jeg har været rigtig glad for, sagde Jan Kofod Larsen.

Under spørgerunden, hvor panelet bestod af politikere og fagpersonale fra regionen, blev der stillet adskillige kvalificerede spørgsmål om lægegerningen på øen.

Essensen af det hele blev, at øens nye læger kommer til at indgå i en ordning, der minder meget om den nuværende ordning, dog med et par ændringer. Der skal for fremtiden ringes til lægevagten hos Region Sjælland, hvis man søger læge udenfor almindelig åbningstid, og så får Nakskov også en tiltrængt hjælpende hånd fra lægeparret på Fejø.

- Det er en rigtig god historie. Jeg var bekymret for, om de her tryghedsskabende mennesker, alle samfund skal bruge, kunne tiltrækkes - og det viser Fejø jo her, at de kan. Det er ikke sådan, at alle vil bo midt på Rådhuspladsen, og vi kan se, folk kommer, hvis vi gør dem opmærksomme på det. Fejø ligger fantastisk. Der er kun en lille sejltur til fastlandet, og folk vil helst pendle under en time, og du kan jo næsten nå hele Lolland-Falster fra Fejø indenfor en time, siger borgmesteren i Lolland Kommune, Holger Schou Rasmussen (S).

Panelet svarede på de mange spørgsmål fra de fremmødte. Foto: Jan Knudsen
Katrine Rose Larsen og Christian Lund Hansen var på storskærm fra Norge - de kunne ikke være med på Fejø tirsdag aften. Foto: Jan Knudsen
. Foto: Jan Knudsen
. Foto: Jan Knudsen
. Foto: Jan Knudsen
. Foto: Jan Knudsen
. Foto: Jan Knudsen
. Foto: Jan Knudsen
. Foto: Jan Knudsen
. Foto: Jan Knudsen
  • Borgermødet på Fejø var velbesøgt i så stor udstrækning, som coronareglerne tillod. Foto: Jan Knudsen
  • Panelet svarede på de mange spørgsmål fra de fremmødte. Foto: Jan Knudsen
  • Katrine Rose Larsen og Christian Lund Hansen var på storskærm fra Norge - de kunne ikke være med på Fejø tirsdag aften. Foto: Jan Knudsen
  • . Foto: Jan Knudsen
  • . Foto: Jan Knudsen
  • . Foto: Jan Knudsen
  • . Foto: Jan Knudsen
  • . Foto: Jan Knudsen
  • . Foto: Jan Knudsen
  • . Foto: Jan Knudsen
  • . Foto: Jan Knudsen
Annonce
Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Lolland

Efter voldsom brand: Militærmuseum genopstår

Annonce
Annonce
112

14-årig dreng meldt savnet

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

112

Bil i brand på motorvejen

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Annonce
Annonce
Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Efter voldsom brand: Militærmuseum genopstår

Lolland

Engang var den Danmarks bedste Aldi: Nu åbner den snart som Rema 1000

Guldborgsund

Revyen solgte ud: - Nu skal vi lige komme os over chokket