cookie-og-privatlivspolitik
Knud Erik Andersen fra European Energy forventer, at selskabet vil etablere et power-to-x-anlæg et sted på Lolland. Men først skal en forundersøgelse lige afklare mulighederne.
Knud Erik Andersen fra European Energy forventer, at selskabet vil etablere et power-to-x-anlæg et sted på Lolland. Men først skal en forundersøgelse lige afklare mulighederne.
Foto: Gregers Tycho/Ritzau/Ritzau Scanpix

Lolland

Energi-koncern ser til Lolland

European Energy er ved at undersøge muligheden for at opføre et power-to-x-anlæg.
06. januar 2022 kl. 15:50 Af David Arnholm

LOLLAND - Vi undersøger mulighederne på Lolland og laver en lille forundersøgelse nu.

Sådan lyder det fra Knud Erik Andersen, der er grundlægger af og administrerende direktør i firmaet European Energy, når man spørger til selskabets power-to-x-planer. Han fortæller, at der er flere grunde til, at European Energy ser til Lolland.

Den første er, at European Energy allerede driver flere solcelleanlæg på Lolland og også har flere på vej - både solceller og vindmøller.

- Så vi har en større produktion, siger han og fortæller, at det særligt er på solcelle-fronten, der er mere på vej.

Den anden grund er, at natur-ressourcerne er gode på Lolland.

Annonce

- Det gælder både vind og sol, så man er i stand til at lave konkurrencedygtig strøm, fastslår han og forklarer, at udgiften til strøm udgør omkring 70 procent af omkostningen, når man vil lave e-brændstoffer ved hjælp af power-to-x.

- Derfor er det vigtigt, at du er i stand til at lave relativt billig strøm, uddyber han.

En tredje grund er, at Lolland som bekendt har udfordringer med at komme af med al den grønne strøm, der produceres lokalt - net-kapaciteten væk fra øen er simpelthen for lille i forhold til behovet, og det vil tage lang tid at øge kapaciteten. Derfor vil det give god mening at bruge mere af strømmen lokalt, for eksempel ved at omdanne den til brint og andre flydende brændstoffer.

Og endelig har European Energy noteret sig, at der er ved at blive anlagt en gasledning til Lolland.

- Der har man også nogle muligheder. Måske kan man føre noget brint ind i sådan en gasledning, siger han og tilføjer, at teknologien dog er så ny, at der mangler lovgivning, som fastsætter rammerne for, hvordan sådan noget kan ske.

Annonce

- Nogle af de ting, der skrives meget om i pressen, er der ikke så mange regelsæt for.


Ser positivt ud

European Energys forundersøgelse af mulighederne på Lolland ventes at være klar i slutningen af marts, men allerede nu ser det lovende ud, vurderer Knud Erik Andersen.

- Det ser relativt positivt ud, så der er ikke så langt, bemærker han.

Knud Erik Andersen forventer derfor, at næste skridt - når forundersøgelsen er færdig - bliver at tage en dialog med Lolland Kommune om, hvor et power-to-x-anlæg vil kunne opføres henne.

- Havnene er oplagt. Det kan for eksempel være Nakskov, Rødbyhavn eller Bandholm. Det bedste er at tage en havn i en by, hvor der også er et vist fjernvarmeforbrug, så den grønne energiproduktion kan forbindes med slutbrugere ved, at spildvarmen føres ind i fjernvarmesystemet, siger han og forklarer, at det vil være oplagt, at produktionen af flydende brændstof sejles væk.

Annonce

Spørger man ham om, hvad der skal til for, at planen om et lokalt power-to-x-anlæg realiseres, lyder svaret:

- Ikke så meget.

Han forklarer, at European Energy - der blandt andet har en aftale om at skulle levere e-methanol til Mærsk - allerede er ved at projektere tre power-to-x-anlæg i Jylland.

- Dem går vi i gang med at bygge i år. Teknologisk ved vi godt, hvordan vindmøller og solceller fungerer, og der laver vi det hele. Men der ligger meget læring i at få det første power-to-x-anlæg op at køre. Der er lige noget med at have alle detaljerne på teknologi-området på plads. Men vi har næsten 20 ingeniører, der arbejder på at designe disse anlæg, siger han.

Umiddelbart er European Energy heller ikke afhængig af, at staten vil støtte projektet.

Annonce

- Det anlæg, vi bygger nu, er der ikke så meget støtte i. Vi plejer ikke at være så støtte-orienterede - vi er mere markedsdrevet. Men det er klart, at hvis der er nogle støtteprogrammer, vil vi søge det.


Vil kommunen være med

Så hvis ellers forundersøgelsen underbygger det, vil European Energys næste skridt blive en dialog med Lolland Kommune.

- Jeg regner med, at forundersøgelsen bliver positiv, og så må vi se, om kommunen vil være med, siger han og forklarer, at kommunen er en vigtig samarbejdspartner af flere grunde.

- Man skal finde en grund, hvor vi kan være, og nogle af de kvadratmeter, der ligger ved havnene, er kommunalt ejet. Så vi skal se, om vi kan finde pladsen, siger han og tilføjer, at kommunen også vil skulle udarbejde en lokalplan.

Derudover venter der en opgave med at lave en aftale med et lokalt fjernvarmeselskab - hvad enten det er et privat eller kommunalt - som kan aftage overskudsvarmen fra produktionen.

Annonce

- Så kommunen vil altid have en stor indflydelse på, om det kan køres igennem. Og mit indtryk er, at Lolland Kommune meget gerne vil den her udvikling.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: PER HØYEM

Vindmøller og Power-to-x anlæg 14. januar 2022 kl. 00.23

AF: PER HØYEM

Leo Christensen og Vindmøller 09. januar 2022 kl. 11.48

AF: PER THOMSEN

Aotocampere Stubbekøbing 23. december 2021 kl. 18.41

AF: PER HØYEM

Power-to-x- anlæg og Vindmøller 23. december 2021 kl. 15.16

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen 21. december 2021 kl. 19.39

AF: MARIA SCHOUW NIELSEN

Specialskolen Lolland - er… 18. december 2021 kl. 19.56

Annonce

ANNONCE