cookie-og-privatlivspolitik
Så er L'dis endelig ved at blive løftet på plads af NKU's 130 og 250-tons kraner. Der er nu tre færdighuggede mænd i cirklen og tre kvinder. "Den grå dame" er dog ikke helt færdig.

16

Billeder

Så er L'dis endelig ved at blive løftet på plads af NKU's 130 og 250-tons kraner. Der er nu tre færdighuggede mænd i cirklen og tre kvinder. "Den grå dame" er dog ikke helt færdig.
Foto: Jan Knudsen

Lolland

Et eftertænksomt smil på L'dis

BILLEDSERIE: Baldur, Lodir, Ydis, L'nir og den ikke helt færdighuggede, udøbte "Den grå dame" fik nyt selskab i Dodekalitten.
29. maj 2020 kl. 12:40 Af Marianne Knudsen

Annonce

RAVNSBY BAKKER Det var ikke stenstøtte nummer seks, der strittede imod, da hun i går skulle rejses i kunstværket Dodekalitten i Ravnsby Bakker, men derimod en genstridig, ansigstløs stenblok.

Den ville ikke sådan vige pladsen for den nye pige i selskabet, så det kom til at tage næsten 12 timer, fra L'dis forlod billedhugger Thomas Kadziolas hjem i Herritslev liggende på en blokvogn, før hun kunne indtage og så sandelig udfylde sin plads ved siden af de fem andre færdighuggede stenfigurer og de stenblokke, der fortsat venter på, at det bliver deres tur til at blive gjort til repræsentant for en af vores fiktive forfædre.

Den smukke, yngre kvinde med furer i ansigtet, åbne og meget insisterende øjne, et reserveret, eftertænksomt smil, pæne ører og lækkert hår, samlet i en lille hestehale i nakken, var først helt på plads kort før klokken 19.


Blok skulle vige

En ufærdig larvikit-blok skulle vige sin plads på fundamentet for L'dis - som hun er døbt - men de fem kranfolk fra NKU måtte kæmpe for at få trukket de 600 kilo tunge jernkæder om blokken "det rigtige sted," så den kun løftes.

Den køres nu hjem til Thomas Kadziola, der i løbet af det næste år også skal give den store stenkolos på 51 tons ansigt og udtryk. Granitblokken fra Bohuslen, som 38 tons smækre L'dis nu er trådt ud af, vejede oprindeligt 75 tons.

Som de fleste andre kunstnere var Thomas Kadziola usikker på sit værk til det sidste, og det var først i weekenden, at han valgte at åbne L'dis' ellers lukkede øjne og polere iris i hvert øje, så de virkningsfuldt giver mørkere modspil til den lyse, grå granit.

Efter massiv ros i går - og efter at have set værket på stedet - blev Thomas Kadziola også selv glad for resultatet.


Virtuel indvielse

På grund af restriktionen om forsamlingsforbud bliver der kun en senere, virtuel indvielse. Solhvervsfest, koncert med Athelas Sinfonietta og et stort spinningarrangement er også aflyst, oplyser formanden for Fonden Dodekalitten, Michael Schelde.

Og mange vil se Dodekalitten. Fra 1. januar til 26. maj har der været cirka 11.000 besøgende, og den fantastiske koncert sidste sommer med The Minds of 99 blev en icebreaker, fortæller Michael Schelde.

Fonden har også fået en henvendelse fra dj Martin Jensen, der i dj-miljøet er blandt de største med over en milliard streaminger på musiktjenesten Spotify. Han har netop spillet direkte fra Skovtårnet på Sjælland.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Varme i en kold tid 17. januar 2021 kl. 20.42

AF: JOHN WENNERWALD

Rigsret? Selvfølgelig 17. januar 2021 kl. 20.16

AF: JENS E NIELSEN

varme i sakskøbing 16. januar 2021 kl. 20.36

AF: LINDA SOMMER

Moralsk støtte til Rødby og… 14. januar 2021 kl. 20.44

AF: LINDA SOMMER

Kapacitetstilpasning i dagtilbud 12. januar 2021 kl. 20.39

AF: JOHN WENNERWALD

Fire skræmmende år 10. januar 2021 kl. 21.38

Annonce