cookie-og-privatlivspolitik
Søndergade 10 (til højre) med sprossevinduer, som fremadrettet bliver et diktat, og Søndergade 12 (til venstre) med moderne "lyntogsvinduer," der ikke er tidstypiske for bygningen.
Foto: Jan Knudsen

Lolland

Et farvel til "lyntogsvinduer"

Nyt krav om dannebrogsvinduer eller bondehusvinduer med sprosser.
18. februar 2021 kl. 18:30 Af Marianne Knudsen

Annonce

NAKSKOV Hvis man fremadrettet vil opføre nye bygninger i Nakskovs bymidte eller renovere eksisterende ejendomme, stilles der nu også krav til samtlige ejendomme om, hvilke vinduer og døre der må sættes i.

Det fremgår af det forslag til lokalplan for Nakskov bymidte, der sendes i høring i næste uge.

Ud over at fastholde området til bymidte med centerformål og at skabe et ensartet administrativt grundlag for området, da eksempelvis nordsiden af Søndergade har været uden lokalplan, er formålet også - som før nævnt i avisen - at bevare det historiske kulturmiljø med dets karakter og kvaliteter.

Så butiksvinduer i stueplan i Søndergade, på Axeltorv, i Vejlegade eller Havnegade skal følge ejendommens fag, og i hele lokalplanområdet fastsættes der regler for, hvilke vinduer og døre der må sættes i bygningerne.

I beboelsesejendomme og ovenover butiksvinduer må der fremadrettet kun isættes vinduer med sprosser i form af dannebrogsvinduer eller de lavere bondehusvinduer.

Annonce

Så det bliver på sigt et farvel til "lyntogsvinduerne" med de store flader.


En gadedør et must

I forslaget til lokalplan fastsættes det også, at facaden på den enkelte bygning skal have en gadedør, og at gadedøre til butikslokaler kan udføres med et stort glasparti.

Gadedøre til beboelse eller til erhverv skal derimod udføres som fyldningsdøre eller revledøre.

Plastvinduer og -døre bliver ikke længere en mulighed, da vindueskarme og vinduesrammer og gadedøre skal udføres i træ eller som træ-alu.

Som et eksempel på ønskede dannebrogsvinduer fremhæver byplanlægger Morten Størup første sal på ejendommen Søndergade 10. I naboejendommen i nummer 12 er der derimod de såkaldte "lyntogsvinduer."

Annonce

Morten Størup opfordrer i øvrigt til at lægge mærke til, hvordan fugerne mellem murstenene på Søndergade 10 er trukket ud:

- Det har været et kæmpe stykke arbejde for mureren, og det er meget sjældent, at man ser, at sådan et bekosteligt arbejde overlever senere vedligeholdelser, fortæller han.

En anden ting er så, at Insane nedenunder har klistret sine vinduer til. Det går ikke længere, hvis lokalplanen vedtages.

Der må højst 25 procent af et vindue være tildækket.

Der må i øvrigt heller ikke sættes antenner, paraboler, solenergianlæg som solceller eller tekniske installationer som varmepumper på de bevaringsværdige bygninger.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Vinterferie med familien 22. februar 2021 kl. 09.44

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Billetten til vores verden 21. februar 2021 kl. 12.54

AF: PER HØYEM

Granfeltsgård 18. februar 2021 kl. 14.31

AF: PAW HALLANDSON

Skanlux sommehusene på Marielyst 15. februar 2021 kl. 20.24

AF: JOHN WENNERWALD

Din region er foran 14. februar 2021 kl. 20.59

AF: BENNY BURMEISTER

Gratis transport af el. 10. februar 2021 kl. 09.41

Annonce

ANNONCE