cookie-og-privatlivspolitik
Dronning Sophies Hus er den røde bygning. Desuden ses den nuværende, hvide hovedbygning og Halsted Kirke.

2

Billeder

Dronning Sophies Hus er den røde bygning. Desuden ses den nuværende, hvide hovedbygning og Halsted Kirke.
Foto: Jan Knudsen/ Arkiv

Lolland

Får tilladelse til overnatning og mødesal

Lolland Kommune er positiv overfor de store planer i Halsted Klosters Dronning Sophies Hus.
22. marts 2020 kl. 11:40 Af Marianne Knudsen

Annonce
FAKTA
På Halsted Kloster har Dronning Sophies Hus stået tomt i omkring 170 år, og greveparret Jytte og Mogens Krag-Juel-Vind-Frijs, der bor ved siden af i den hvide hovedbygning, har i mere end 10 år arbejdet for at kunne restaurere bygningen til ny brug.
Huset stod færdigt i 1591 og er dermed blandt landets ældste bygninger, når der ses bort fra kirker og andre religiøse bygninger, og er fredet. Jytte Frijs har brugt megen tid på at få Slots - og Kulturstyrelsens accept til, at bygningen kan nyindrettes til nyt formål - og dermed komme ud af sin eventyrdvale og i brug igen.
Det er nu lykkedes. Berings Tegnestue har udarbejdet et renoveringsprojekt til 10,5 millioner kroner for første fase, stueetagen, og 8,5 millioner kroner for en næste fase, førstesalen.

HALSTED Det er meget positivt, at den gamle, bevaringsværdige bygningsmasse på Lolland bliver vedligeholdt og anvendt.

Sådan skriver Lolland Kommune i en ny landzonetilladelse, der er givet til Halsted Kloster, så en af fløjene - Dronning Sophies Hus - kan anvendes til overnatning og forsamlingslokale.

Huset, der er 42,5 meter langt og 10 meter bredt, stod færdigt i 1591. Da det ligger i landzone, kræver en ændret anvendelse en landzonetilladelse.

Kommunen har vurderet, at tilladelsen er af underordnet betydning for naboerne, da de ligger langt fra ejendommen - og de er derfor ikke orienteret, før kommunen traf afgørelse. Der er dog en klagefrist frem til 20. marts.

Der er søgt om tilladelse til at restaurere ejendommen og fremover anvende bygningen til overnatning og forsamlingslokale."Dronningens sal" skal genetableres i den østlige ende af bygningen i stueplanet.

Salen/forsamlingslokalet skal kunne huse arrangementer på op til 150 personer. I resten af stueplanet indrettes køkken, personalerum og toiletrum.

På førstesalen indrettes seks værelser, tekøkken og seks baderum.

Da bygningen er fredet, er der fra Slots- og Kulturstyrelsen meddelt tilladelse til restaureringen. Lolland Kommune har i sin behandling af sagen lagt vægt på, at et forsamlingslokale samt værelsesudlejning har en god geografisk placering i overensstemmelse med retningslinjerne i kommuneplanen om ferie- og fritidsanlæg.

Bygningen er en del af de udpegede, værdifulde kulturmiljøer i kommunen.


Sikrer kulturmiljø

Det vurderes, at renoveringen og ændringen af anvendelsen af Dronning Sophies Hus kan realiseres uden at forringe det værdifulde kulturmiljø, men derimod sikre bevaring af et af kulturmiljøets mest essentielle elementer.

Det skal dog sikres, at der er parkeringsområder til gæsterne, og omkring spildevand præciserer kommunen også.

Hvis tilladelsen til projektet ikke er udnyttet inden fem år, bortfalder den.

I 1300-tallet blev der oprettet et benediktinerkloster på stedet, men reformationen i 1536 betød, at Halsted Kloster blev nedlagt og underlagt den danske konge og blev herregård.

Fra 1588 til 1631 var Halsted Kloster med tilhørende jorde enkepensionskasse for enkedronning Sophie - Christian IV's mor.

Hun boede på slottet i Nykøbing.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

rottebekæmpelse og… 22. september 2020 kl. 19.34

AF: DTL - DANSKE VOGNMÆND

Politiet sinker særtransporter 22. september 2020 kl. 11.24

AF: HENNING ABILDGAARD

Liste G 21. september 2020 kl. 21.23

AF: MARTIN WOUTERS

ekstra betalingsiger poul henrik 21. september 2020 kl. 15.13

AF: JOHN WENNERWALD

Kampen om velfærden 20. september 2020 kl. 21.39

AF: MARTIN WOUTERS

er dette rigtigt at man vil… 18. september 2020 kl. 17.07

Annonce