cookie-og-privatlivspolitik
Udviklingen i antallet af tilflyttere med sociale problemer ser ud til at være vendt i Lolland Kommune. Men der kommer stadig alt for mange til kommunen udefra.
Foto: Ingrid Riis

Lolland

Færre socialt udsatte tilflyttere

Lolland Kommune fik i 2019 færre tilflyttere med sociale problemer. Til gengæld kom flere beskæftigede til kommunen.
29. februar 2020 kl. 11:05 Af Birgitta Andersen

LOLLAND Lolland Kommune fik i 2019 færre tilflyttere på offentlig forsørgelse til kommunen end året før. Det fremgår af en opgørelse, social- og arbejdsmarkedsudvalget netop har gennemgået.

- Det er klart, at vi har været en del i medierne landspolitisk omkring social eksport. Jeg tror, den indsats er med til at give de her tal. Det har vækket opmærksomhed i sjællandske kommuner, at de ikke bare kan sende socialt udsatte til Lolland, uden at der kommer fokus på dem, siger formand for udvalget Vibeke Grave (S).

Kommunen kan nu se en tendens til, at færre socialt udsatte bliver gelejdet til en bolig på Lolland af kommuner i og omkring hovedstaden. Problemet er dog ikke væk, blot blevet mindre.

I 2018 oplevede Lolland Kommune en nettotilflytning (De tilflyttede på offentlig forsørgelse fratrukket de fraflyttede på offentlig forsørgelse, red.) på 157 borgere på offentlig forsørgelse. Tallet var i 2019 faldet til 76.

Nettotilflytningen af kontanthjælpsmodtagere var samlet på 53 i 2018, mens tallet var på 7 i 2019 - alle aktiveringsparate. Også på sygedagpenge-området og på ledighedsydelsen ser det rigtig godt ud.

Annonce

Men træerne vokser ikke ind i himlen - og slet ikke på Lolland. Nettotilflytningen af førtidspensionister er mere end fordoblet fra 23 i 2018 til 53 i 2019.

- Det er ikke en god udvikling. Er de på kontanthjælp, er der noget, vi kan arbejde med. Men med førtidspension er der ikke nogen indsatsmulighed, for man kan ikke tage førtidspensionen fra folk. Her er ikke nogen løsning på problemet, siger Vibeke Grave.

Lolland Kommune er klokkeklart den kommune, der har flest førtidspensionister pr. indbygger.

- Det kan mærkes på vores budgetter. For med førtidspension skal kommunen betale 80%, og staten betaler 20%. Man må kunne gøre noget på landsplan, der letter den situation. Vi går ikke efter den enkelte førtidspensionist, som har fået førtidspension, fordi de er berettiget. Men fordi en kommune tilfældigvis har en stor andel førtidspensionister boende, skal de så bøde for det, spørger hun.

Hun tror ikke, at Lolland slipper helt af med problemet med socialt udsatte tilflyttere.

Annonce

- Jeg tror ikke, det forsvinder helt. Og jeg synes, at man kunne gøre noget mere lovgivningsmæssigt for at forhindre det. Lad os sige det som det er: Det københavnske boligmarked får det ikke bedre, siger Grave.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJARKE ROSENKILDE

Er Det Konservative… 13. maj 2021 kl. 16.24

AF: JOHN WENNERWALD

Paradigmeskifte version 2.0 09. maj 2021 kl. 22.09

AF: PAW HALLANDSON

Det skriger til himlen! 09. maj 2021 kl. 20.40

AF: LEIF A. JENSEN

Demokrat i Danmark! Hvor? 05. maj 2021 kl. 09.29

AF: JOHN WENNERWALD

Den 1. maj 02. maj 2021 kl. 22.18

AF: LARS RASMUSSEN

Solcellepark Grænge Åbent… 01. maj 2021 kl. 09.17

Annonce

ANNONCE