Annonce
Lolland

Fibernet er godt på vej

Kortet her gør status over Fibias arbejde med at tilbyde fibernet til andelshaverne på Lolland-Falster. I øjeblikket har man nået 80 procent af det planlagte gravearbejde på Nordvestlolland. Foto: Fibia

- Vi forventer, at alle er tilsluttet ved udgangen af juni, fortæller afdelingsleder Martin C. Ladefoged fra Fibias afdeling for kapacitet & planlægning.

VESTLOLLAND Gravemaskiner og tromler med kabler har længe været det synlige tegn på, at fibernettet bliver udbredt på Lolland-Falster. Alene i løbet af de seneste to år er 12.000 husstande og virksomheder på Lolland-Falster blevet koblet på.

I øjeblikket er Fibia i gang med projektet "Tårs og omegn", som dækker en stor del af det nordvestlige Lolland med omkring 5.000 kunder i byer som Sandby, Utterslev, Horslunde og Birket.

I disse dage er det i området omkring Bønnet og Magletving, der bliver gravet, og status for det samlede "Tårs og omegn"-projekt er, at 80 procent af gravearbejdet er gennemført, og at de kunder, der har tilmeldt sig, løbende kobles på.

- Vi forventer, at alle er tilsluttet ved udgangen af juni, fortæller afdelingsleder Martin C. Ladefoged fra Fibias afdeling for kapacitet & planlægning.

Samme melding gælder i øvrigt for området "Maribo", hvor udrulningen også er i gang i øjeblikket. Og det er ikke nogen lille sag af grave de mange kabler ned.

- I 2020 gravede vi fibernet i jorden svarende til distancen mellem Lolland og Paris - altså mere end 1.200 kilometer jord, der blev gravet op og lagt tilbage igen. Hvis man har prøvet at grave op til en ny hæk eller nedgrave en trampolin, så har man en idé om, hvor ambitiøs vores fiberudrulning er, siger Martin C. Ladefoged.

Frist om tre uger

Et af de næste store områder, Fibia har kig på, kaldes for "Søllested". Det dækker i grove træk den resterende del af Vestlolland med byer som Langø, Vestenskov, Tillitze, Dannemare og Søllested - men ikke Nakskov. Den vestollandske hovedby er ikke omfattet af Fibias planer, da Nakskov ikke får elektricitet fra Andel, men fra Nakskov Elnet.

På hjemmesiden fibia.dk/midtlolland, hvor man kan melde sig til, kan man se et detaljeret kort over de husstande, der er omfattet af tilbuddet. Og i øjeblikket er interessen blandt borgerne ved at blive undersøgt.

Fibia har sat som mål, at mindst 20 procent af husstandene - det svarer til 1.090 - skal takke ja til at få fibernet. Fristen for at melde sig til er 14. februar, og fredag eftermiddag var der med 592 tilmeldte et godt stykke vej endnu.

Som det fremgår af kortet her på siden, er Fibia på lignende vis ved at undersøge interessen på Nordvestfalster, og her er det netop konstateret, at interessen er stor nok til, at projektet vil blive sat i gang.

- Coronaen har skubbet på en i forvejen høj efterspørgsel, vurderer Martin C. Ladefoged med henvisning til, at mange i øjeblikket arbejder hjemmefra og derfor har fået et større behov for god adgang til internettet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Inden 2023

Arbejdet med at udbrede fibernetforbindelserne udspringer af, at Andel, der ejer Fibia og tidligere hed Seas-NVE, har besluttet, at alle andelshavere i Andel inden udgangen af 2023 skal tilbydes en stabil og hurtig bredbåndsforbindelse.

- Det hedder sig nogle gange, at det kun er byerne, vi forkæler med den gode infrastruktur, men jeg synes virkelig, vi har gjort en indsats for at få bragt de digitale muligheder uden for byerne. Vi udruller det både i by og på land, fastslår Martin C. Ladefoged.

  • Kortet her gør status over Fibias arbejde med at tilbyde fibernet til andelshaverne på Lolland-Falster. I øjeblikket har man nået 80 procent af det planlagte gravearbejde på Nordvestlolland. Foto: Fibia
Annonce
Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

112

Stoppet med slagvåben og pistoler i bilen

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Camillas umulige kamp: 300 har takket nej

Guldborgsund

Brand i ejendom: - Den var godt udviklet, da vi ankom

Sport

Jakob Larsen efter afklapsning: - Det blev mere grimt end nødvendigt

Indland

Forventer flere kraftige brag omkring udbrændt Børsen

Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Nykøbing

Imponeret over kulissen: Se, hvad der er skabt på 13 år

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Annonce
Annonce
Nykøbing

Den største nogensinde: Elektrisk stemning og bølge i Boxen

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

Nykøbing

Grillede 12 pattegrise før kæmpe-kamp

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken

Lolland

Kommune fik kritik for ventetid: Handleplan skal rette op