cookie-og-privatlivspolitik
En psykisk syg mand var i marts så sur på sin nabo, at han skød efter en traktor. Billedet stammer ikke fra omtalte episode.
En psykisk syg mand var i marts så sur på sin nabo, at han skød efter en traktor. Billedet stammer ikke fra omtalte episode.
Foto: Genrefoto: Anders Knudsen

Lolland

Fik nok af roekørsel: Skød efter traktor

Skydende mand, der bekrigede sin nabo og klagede over gyllestank og tung kørsel, er idømt psykiatrisk behandling.
16. november 2020 kl. 06:25 Af David Arnholm

Annonce

NORDLUNDE 28. marts kort før midnat skød en nu 50-årig mand efter naboens traktor nær Nordlunde.

Det gjorde han med et luftgevær eller et lignende våben, og skuddet knuste den højre siderude i traktoren. Dermed blev traktorførerens liv eller førlighed bragt i fare.

Ved halvettiden om natten var den skydende mand blevet anholdt, og for nylig kom sagen for retten.

Her stod det hurtigt klart, at der var tale om længere tids utilfredshed med naboen. Manden forklarede således, at han mente, traktoren, der kørte med roer, kørte for stærkt.

Det har han oplevet flere gange, og han har anmeldt det til politiet, da han mener, kørslen har fået hans hus til at slå revner. Men politiet gider ikke komme ud at lave fartmåling, fortalte han.

Manden fortalte også, at han flere gange har henvendt sig til naboens folk, når de arbejdede i marken, for at fortælle dem, at han var utilfreds. De er nogle fartbøller, mener han, og han har skældt dem ud for, at de laver bremsespor og hjulspin, og at børn skal springe i grøften, når de ser en traktor.

Han mener også, at naboen laver miljøsvineri og får ulovlig statsstøtte, og han var irriteret over stank af gylle, der gjorde det umuligt for ham at være i sin have.


Vækket om morgenen

28. marts var han blevet vækket klokken fem om morgenen, fordi naboen kørte forbi med halmballer, så hans hus hoppede og dansede. Det klagede han over, og om aftenen stod han og murede husets facade.

Videre fortalte han i retten, at han nok havde drukket nogle øl og taget en hovedpinepille, fordi han skal gå rundt i konstant gyllestank.

Han havde også været en tur i marken og skældt en af dem fra naboen ud.

Men han nægtede at have skudt mod traktoren. Ved anholdelsen ransagede politiet dog hans hus og tog et luftgevær, og han erkendte også at have en hardballpistol og en legetøjspistol, der kan skyde med gummikugler.

Han skydetræner også en gang om ugen i sin have, hvor han har en skydeskive.

Han afviste, at han havde set nogen traktor om aftenen. På gerningstidspunktet havde han lige pakket sit murerværktøj sammen og var gået indenfor, hvor han havde hørt høj musik for at overdøve katten, der var i løbetid - den gad han ikke høre på.

Det med, at der var blevet skudt mod traktoren, må være noget, traktorføreren selv har fundet på, mente han. Ja, måske har han endda fået en ansat til at skyde mod traktoren eller knuse ruden med en bushammer, foreslog han.

Videre mente han, at naboen havde stået bag et indbrud, der var sket i hans hus, hvor der var blevet stjålet en brændeovn og en vaskemaskine. Og at naboen nu bare ville have ham dømt, så han kunne gå ind at plyndre huset igen.


Truede med jernrør

Traktorføreren vidnede også i retten og fortalte, at han den pågældende dag havde kørt forbi huset flere gange, og den sidste gang havde den vrede nabo stået ude på vejen og truet med et jernrør. Naboen havde også for vane, fortalte traktorføreren, at stå ude på vejen med en lygte for at prøve at blænde dem. Den lygte havde manden tidligere på aftenen stået og blinket med.

Og klokken 23.30 var han så på vej hjem i traktoren, da der lød et kæmpe knald. Den ene glasdør i traktoren væltede ned over ham og ud på vejen. Og han kunne se, at naboen stod i sin dør og pegede på ham med et gevær. Der var mørkt, men der var lys i mandens hus, så det var ikke svært at se, at det var ham, og at han havde et gevær.

Traktorføreren fortalte også, at det var umuligt at føre en samtale med naboen, der altid råbte og skreg og var utilfreds med alting og har truet med at slå ham ihjel. Naboen har også flere gange smidt glas og kramper på vejen, så køretøjer er punkteret, og landmanden vidste, at flere andre naboer i den forbindelse har meldt den vrede mand til politiet.


Var utilregnelig

I forbindelse med retssagen er der blevet udarbejdet en mentalerklæring, som anbefaler, at den skydende mand - såfremt han blev fundet skyldig - skulle idømmes en psykiatrisk behandling. Sådan en blev han også dømt til i 2012.

Og retten fandt ham skyldig og konkluderede på baggrund af mentalerklæringen, at han på gerningstidspunktet var utilregnelig på grund af sindssygdom.

Han blev derfor dømt til ambulant psykiatrisk behandling med mulighed for indlæggelse - en foranstaltning, der har en længstetid på fem år.

Derudover får han konfiskeret sit luftgevær, ligesom han skal betale sagens omkostninger og knap 8.000 kroner i erstatning til traktorføreren.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Traditioner ændres i år 29. november 2020 kl. 22.13

AF: LINDA SOMMER

Brint er fremtidens grønne energi 28. november 2020 kl. 11.04

AF: MARTIN WOUTERS

john brædder ønsker at folk… 24. november 2020 kl. 09.12

AF: JOHN WENNERWALD

Regionen hjælper minkavlere 22. november 2020 kl. 21.48

AF: BENT KARL LANDIN NIELSEN

Stødby strand 20. november 2020 kl. 15.28

AF: BENT KARL LANDIN NIELSEN

Stødby strand 20. november 2020 kl. 15.28

Annonce