OPDATERET: Flere restaurationer oplever mange afbud til deres traditionelle julefrokoster.
LOLLAND De restaurationer, der holder de store traditionelle julefrokoster, får mange afbud for tiden. En del virksomheder vil ikke risikere, at alle deres medarbejdere bliver smittet med corona samtidig. Så selv om det er helt tilladt ifølge alle corona-retningslinjer, vælger mange virksomheder og foreninger at droppe den store julefrokost.
Det mærker de blandt andet på Skovridergården i Nakskov, hvor Axel Pedersen løbende modtager afbud til restaurantens julefrokoster.
- Vi har næsten halveret vores reservationer det sidste stykke tid. Vi gør alt, hvad vi kan, vi har sat en medarbejder af til at tjekke coronapas, vi sender folk hjem, der ikke har det. Der er sprit og handsker alle steder og skraldesække til at komme af med handskerne. Vi har også sat ekstralangt tagtøj i buffetfadene, fortæller han.
Axel Pedersen kunne faktisk godt tænke sig nogle restriktioner, for så ville der følge hjælpepakker med. Som det er nu, har han ikke mulighed for at søge om hjælp.
- Vi skal jo gerne have noget omsætning her i december, så vi kan klare os godt gennem januar, siger han.
Andre mærker stort set ikke nogen nervøsitet for corona, i hvert fald ikke så det resulterer i afbud.
På Spiseriet i Den grønne Verden i Søllested fortæller Asger Lünekilde, at der stort set er fuldt booket til julefrokoster.
Han tror selv, det har noget at gøre med, at man hos Spiseriet ikke har en stor buffet, hvor alle skal hente mad fra samme fade.
- Hos os får man en bordbuffet, familystyle, eller hvad du vil kalde det. Vi har tre serveringer, den første med koldt, den næste med lunt og så ris a la mande, men det serveres ved bordet, fortæller han.
Hos Bangs Have i Maribo oplever de også en del aflysninger fra både firmaer og foreninger.
- Folk kan se, at smitten stiger, og så bliver de utrygge. Det er ærgerligt, at regeringen melder ud, at man gerne må holde julefrokost, og så kommer folk ikke, mener Christiane Ruser.
Allan Hansen fra Folkets Hus i Maribo er også formand for Horesta Sjælland. Hans egen forretning er en cateringvirksomhed, og han har ikke selv fået særlig mange aflysninger.
- Der er kun tre, der har aflyst, men de har sagt, at de vil komme igen senere, fortæller han.
Han har til gengæld hørt fra adskillige af de restaurationer, der traditionelt holder store virksomhedsjulefrokoster, at de har fået mange afbud.
- Jeg taler med kollegaer hele tiden. De, jeg har talt med, melder alle sammen om aflysninger. Billedet er, at foreninger og virksomheder aflyser eller udskyder, mens familieselskaber gennemføres, siger han.
Allan Hansen har ikke hørt om forhandlinger om hjælpepakker på vej til branchen. Og så længe der ikke er tilsagn om hjælpepakker, må branchen gennemføre deres julefrokoster, så længe de overholder retningslinjerne.
- Julen er branchens højsæson, vi har brug for den her omsætning. Det gør ekstra ondt ikke at realisere omsætning i november og december. Det er der, vi skaber det cashflow, vi har brug for gennem januar og februar. En kompensation kan aldrig dække den tilbagegang, der vil være, hvis der kom restriktioner, mener han.
Allan Hansen er glad for, at dagpengereglerne er ændret, så medarbejdere, der må blive hjemme, kan få dagpenge fra første dag.
- Vi er nødt til at acceptere, at en produktionsvirksomhed ikke vil risikere at holde fest for så at skulle lukke, hvis medarbejderne bliver syge. Det er brandærgerligt, at det igen er vores branche, der skal betale prisen, siger han.
TILFØJELSE: Erhvervsministeriet oplyser at der fortsat er hjælp at hente til de virksomheder, som er særligt hårdt ramt. De kan søge om kompensation for faste omkostninger året ud, hvis de oplever en omsætningsnedgang på minimum 45 pprocent, oplyses det.