Annonce
Lolland

Firmaer aflyser julefrokoster

Formanden for Horesta Sjælland, Allan Hansen fra Folkets Hus i Maribo, mærker ikke selv de mange aflysninger. Foto: Anders Knudsen/arkiv

OPDATERET: Flere restaurationer oplever mange afbud til deres traditionelle julefrokoster.

LOLLAND De restaurationer, der holder de store traditionelle julefrokoster, får mange afbud for tiden. En del virksomheder vil ikke risikere, at alle deres medarbejdere bliver smittet med corona samtidig. Så selv om det er helt tilladt ifølge alle corona-retningslinjer, vælger mange virksomheder og foreninger at droppe den store julefrokost.

Det mærker de blandt andet på Skovridergården i Nakskov, hvor Axel Pedersen løbende modtager afbud til restaurantens julefrokoster.

- Vi har næsten halveret vores reservationer det sidste stykke tid. Vi gør alt, hvad vi kan, vi har sat en medarbejder af til at tjekke coronapas, vi sender folk hjem, der ikke har det. Der er sprit og handsker alle steder og skraldesække til at komme af med handskerne. Vi har også sat ekstralangt tagtøj i buffetfadene, fortæller han.

Axel Pedersen kunne faktisk godt tænke sig nogle restriktioner, for så ville der følge hjælpepakker med. Som det er nu, har han ikke mulighed for at søge om hjælp.

- Vi skal jo gerne have noget omsætning her i december, så vi kan klare os godt gennem januar, siger han.

Andre mærker stort set ikke nogen nervøsitet for corona, i hvert fald ikke så det resulterer i afbud.

På Spiseriet i Den grønne Verden i Søllested fortæller Asger Lünekilde, at der stort set er fuldt booket til julefrokoster.

Han tror selv, det har noget at gøre med, at man hos Spiseriet ikke har en stor buffet, hvor alle skal hente mad fra samme fade.

- Hos os får man en bordbuffet, familystyle, eller hvad du vil kalde det. Vi har tre serveringer, den første med koldt, den næste med lunt og så ris a la mande, men det serveres ved bordet, fortæller han.

Hos Bangs Have i Maribo oplever de også en del aflysninger fra både firmaer og foreninger.

- Folk kan se, at smitten stiger, og så bliver de utrygge. Det er ærgerligt, at regeringen melder ud, at man gerne må holde julefrokost, og så kommer folk ikke, mener Christiane Ruser.

Allan Hansen fra Folkets Hus i Maribo er også formand for Horesta Sjælland. Hans egen forretning er en cateringvirksomhed, og han har ikke selv fået særlig mange aflysninger.

- Der er kun tre, der har aflyst, men de har sagt, at de vil komme igen senere, fortæller han.

Han har til gengæld hørt fra adskillige af de restaurationer, der traditionelt holder store virksomhedsjulefrokoster, at de har fået mange afbud.

- Jeg taler med kollegaer hele tiden. De, jeg har talt med, melder alle sammen om aflysninger. Billedet er, at foreninger og virksomheder aflyser eller udskyder, mens familieselskaber gennemføres, siger han.

Allan Hansen har ikke hørt om forhandlinger om hjælpepakker på vej til branchen. Og så længe der ikke er tilsagn om hjælpepakker, må branchen gennemføre deres julefrokoster, så længe de overholder retningslinjerne.

- Julen er branchens højsæson, vi har brug for den her omsætning. Det gør ekstra ondt ikke at realisere omsætning i november og december. Det er der, vi skaber det cashflow, vi har brug for gennem januar og februar. En kompensation kan aldrig dække den tilbagegang, der vil være, hvis der kom restriktioner, mener han.

Allan Hansen er glad for, at dagpengereglerne er ændret, så medarbejdere, der må blive hjemme, kan få dagpenge fra første dag.

- Vi er nødt til at acceptere, at en produktionsvirksomhed ikke vil risikere at holde fest for så at skulle lukke, hvis medarbejderne bliver syge. Det er brandærgerligt, at det igen er vores branche, der skal betale prisen, siger han.

TILFØJELSE: Erhvervsministeriet oplyser at der fortsat er hjælp at hente til de virksomheder, som er særligt hårdt ramt. De kan søge om kompensation for faste omkostninger året ud, hvis de oplever en omsætningsnedgang på minimum 45 pprocent, oplyses det.

Skovridergården er hårdt ramt af afbud til restaurantens store julefrokoster. Her de tre ejere fra venstre: Michael Kristensen, Jonas Petersen og Axel Pedersen. Foto: Anders Knudsen/arkiv
Spiseriet på Søllestedgaard har ikke store julefrokostbuffeter og er ikke ramt af aflysninger. Foto: Ingrid Riis/arkiv
  • Formanden for Horesta Sjælland, Allan Hansen fra Folkets Hus i Maribo, mærker ikke selv de mange aflysninger. Foto: Anders Knudsen/arkiv
  • Skovridergården er hårdt ramt af afbud til restaurantens store julefrokoster. Her de tre ejere fra venstre: Michael Kristensen, Jonas Petersen og Axel Pedersen. Foto: Anders Knudsen/arkiv
  • Spiseriet på Søllestedgaard har ikke store julefrokostbuffeter og er ikke ramt af aflysninger. Foto: Ingrid Riis/arkiv
Annonce
Lolland

Minister i vildrede: "Hvad er det, Lolland vil?"

Lolland

Frygter for idyllen: Overraskede, kede af det og indignerede

Annonce
Annonce
Lolland

Minister i vildrede: "Hvad er det, Lolland vil?"

Lokal nyt

Alt for våde marker: De er ærgerlige og frustrerede

Sport

Afklapsning på banen: Men Birgit, Jessica, Tine og Trine var med til rekordens aften

Erhverv

Nyt stort underskud i Coop: 717 millioner i minus!

Guldborgsund

Brand i ejendom: - Den var godt udviklet, da vi ankom

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Lolland

Frygter for idyllen: Overraskede, kede af det og indignerede

Guldborgsund

Camillas umulige kamp: 300 har takket nej

Sport

Jakob Larsen efter afklapsning: - Det blev mere grimt end nødvendigt

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Indland

Forventer flere kraftige brag omkring udbrændt Børsen

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Annonce
Annonce
Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Nykøbing

Imponeret over kulissen: Se, hvad der er skabt på 13 år

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret