cookie-og-privatlivspolitik
Centralt på Fejø er placeret et udstyrsskab, hvor der er førstehjælpsudstyr og hjertestarter, som akuthjælperne benytter sig af.

3

Billeder

Centralt på Fejø er placeret et udstyrsskab, hvor der er førstehjælpsudstyr og hjertestarter, som akuthjælperne benytter sig af.
Foto: Jan Knudsen

Lolland

Flere akutte hjælpere på vej

Region Sjælland vil i det kommende år udvide 112-akuthjælperordningen flere steder på Lolland-Falster.
13. september 2020 kl. 11:00 Af Peter Levinsen Hansen

Annonce

FEJØ Ved hjerteanfald og lignende skal hjælpen fra næste år kunne rykke hurtigere ud i flere af Region Sjællands yderområder. I den seneste budgetaftale fra regionen er der nemlig gjort plads til at udvide ordningen med de såkaldte 112-akuthjælpere.

Akuthjælpere er en gruppe frivillige, som alarmcentralen kan tilkalde ved 112-opkald, hvor hurtigt livreddende førstehjælp er nødvendig.

Lokalt findes akuthjælper-ordningen i dag på Fejø, Femø og Askø samt i Langø og Onsevig. Men med 1,6 millioner kroner i ryggen i 2021 og 600.000 kroner årligt fra 2022 til drift vil Region Sjælland udvide ordningen til yderligere otte steder i regionen heraf tre på Lolland-Falster i Horslunde, Nysted og Gedser.

I 2011 kom ordningen til Fejø, hvor der i dag er otte frivillige akuthjælpere. En af dem, der har været med fra start her, er Søren Skou. Cirka to gange om måneden rykker han ud til 112-opkald på Fejø.

Allerede fra 2004 har han været med, da Fejø fik en hjertestarter af Storstrøms Amt og skulle bruge frivillige, der skulle uddannes til at bruge den.

- Så der var egentlig ikke nogle overvejelser i også at være med i den nye ordning. Dengang synes jeg jo, at det kunne være meget spændende at prøve at være med der. Jeg har jo haft førstehjælpskursus i kraft af mine jobs altid sådan set. Og så har man jo stået i nogle situationer med førstehjælp og tænkt, at det er jo ikke godt nok, men efter vilkårene var det jo godt nok. Så kom hjertestarteren, og så blev man nysgerrig, for det kunne jo gøre en endnu større forskel, fortæller Søren Skou, der også er frivillig brandmand.

Foruden livreddende førstehjælp hjælper han og de andre akuthjælpere også med de eksempelvis tunge løft og eksempelvis at finde plads til lægehelikopteren, når den skal lande på øen.

- Vi er jo ikke de dygtige. Det er jo lægen eller folkene i ambulancen, så når de kommer, bliver vi mere bare hjælpere, fortæller han.

Søren Skou er også positivt stemt overfor, at flere steder får adgang til den akutte hjælp.

- Så længe vi ikke bliver en erstatning for den egentlige hjælp, hvilket man godt kunne frygte, at nogle på et tidspunkt ville tænke, fortæller Søren Skou.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Tag Coronasnakken med dit barn 27. september 2020 kl. 22.21

AF: ANDREAS ALBERTSEN

Tag stilling til organdonation 25. september 2020 kl. 12.19

AF: MARTIN WOUTERS

rottebekæmpelse og… 22. september 2020 kl. 19.34

AF: DTL - DANSKE VOGNMÆND

Politiet sinker særtransporter 22. september 2020 kl. 11.24

AF: HENNING ABILDGAARD

Liste G 21. september 2020 kl. 21.23

AF: MARTIN WOUTERS

ekstra betalingsiger poul henrik 21. september 2020 kl. 15.13

Annonce