cookie-og-privatlivspolitik
Køen foran Madoasen er lang hver formiddag.

2

Billeder

Køen foran Madoasen er lang hver formiddag.
Foto: Niki Treumer Mogensen

Lolland

Flere efterspørger billig mad

- Det gør en kæmpe forskel. Det kan slet ikke beskrives, siger udsat nakskovit om tilbuddet.
27. november 2019 kl. 18:10 Af Niki Treumer Mogensen

NAKSKOV Der trippes på fortovet ude foran. Køen er lang, selvom der er en halv time til, at biksen åbner, og på trods af at det småregner.

Mange vil købe madvarerne, Madoasen ha. For eksempel at fylde en indkøbspose med frugt, grøntsager og brød for 10 kroner, og interessen er stigende. Det fortæller tovholder Eivi Jensen.

- Vi plejede at have 200 besøgende om måneden. I oktober var der 300, og her i november har der været over 450, siger hun, mens hun sammen med to andre frivillige gør butikken klar.

Stedet ligger på Østre Boulevard 13 og har åbent klokken 10-11 på hverdage og lørdag klokken 11-12. Da sælges varer, som butikker ellers havde smidt ud.

Entré koster 50 kroner om måneden, og der er nu 65 medlemmer - et tal, der også stiger - mens mange kommer og får gratis varer.

Annonce

Græd af glæde

I køen udenfor er Melissa. Den unge kvinde er på førtidspension og bor med sin far, der er pensionist. For hende har alternativet til supermarkedet haft stor betydning.

- Vi har ikke så mange penge, så det gør en kæmpe forskel. Det kan slet ikke beskrives. Min far græd, første gang han kom hjem herfra. Det giver folk, der ikke har andre muligheder, muligheden for at få god mad, siger hun.

Hun meldte sig ind i foreningen først i oktober og har handlet der 10 gange.


Slås over varerne

På lageret i Rema 1000 står købmand Claus Sørensen. Ligesom Brugsen donorer butikken varer til Madoasen, og den store efterspørgsel på varer, der blev smidt ud, var på mere end én måde årsagen til aftalen.

- Skraldere kom op at slås over de ting, vi smed ud, og bagefter lå der en masse og flød derude, fortæller han og glæder sig over aftalen med Eivi Jensen og Madoasen.

Annonce

- Det er rigtigt godt, for nogle har ikke så meget, så hvorfor ikke lade det komme dem til gavn. De gør et enormt stykke arbejde derhenne, og det vil vi gerne støtte, siger han.


Politikere opmærksomme

Tirsdag skrev Folketidende, at Nakskovs Dansk Folkehjælp og Frelsens Hær forventer flere ansøgninger om julehjælp end tidligere.

Og der bliver flere initiativer, hvor man kan få for eksempel et gratis måltid mad. Det fortæller forkvinde i social- og arbejdsmarkedsudvalget i kommunen, Vibeke Grave (S), der har det ambivalent med Madoasens voksende kundetal.

- Det er både positivt og negativt, for det siger noget om, at mange føler, de måske ikke har så mange penge, så de har brug for sådan et tilbud. Det gør ikke initiativet ringere, for det både sørger for, at vi begrænser madspild og sikrer, at mere udsatte borgere får noget lødigt mad, siger hun.

Udviklingen begrunder hun med den fordelingspolitik, regeringerne har ført de seneste 20 år, og som har gjort, at der er kommet flere udsatte borgere.

Annonce

I kommunen er man opmærksom på det og har dannet et Udsatteråd for at følge udviklingen. Løsningen er derudover for politikeren at se todelt.

- Vi forsøger at føre en aktiv arbejdsmarkeds- og socialpolitik, der sikrer, at borgerne er i et fællesskab, at de har noget at stå op til og ikke er isolerede. Derfor vil vi have unge under 25 i gang, enten i arbejde eller uddannelse, og for de lidt ældre er der ting som ressourceforløb, flexjob og beskyttet beskæftigelse, siger hun og slår fast, at der kan komme flere initiativer.

Den anden løsning er at prikke til Christiansborg.

- Det er i forhold til fordelingspolitikken, herunder i forhold til de borgere, der flytter hertil. Der kunne man måske sige, at fraflytterkommunen i længere tid skal betale for udsatte borgere, der flytter til kommunen, slutter hun.

Ved Madoasen er de frivillige klar til at åbne for kunderne, der igen kan sikre dagens måltider billigt.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJARKE ROSENKILDE

Er Det Konservative… 13. maj 2021 kl. 16.24

AF: JOHN WENNERWALD

Paradigmeskifte version 2.0 09. maj 2021 kl. 22.09

AF: PAW HALLANDSON

Det skriger til himlen! 09. maj 2021 kl. 20.40

AF: LEIF A. JENSEN

Demokrat i Danmark! Hvor? 05. maj 2021 kl. 09.29

AF: JOHN WENNERWALD

Den 1. maj 02. maj 2021 kl. 22.18

AF: LARS RASMUSSEN

Solcellepark Grænge Åbent… 01. maj 2021 kl. 09.17

Annonce

ANNONCE