cookie-og-privatlivspolitik

2

Billeder

Forældreparret vil gerne have deres barn til at være blandt skolestarterne på Stormarkskolen, når tid er. Men de bor udenfor skolens distrikt, selvom de bor nær ved skolen.
Foto: Jan Knudsen/arkiv

Lolland

Forældre: Vi vil kunne vælge frit

Skoledistrikternes begrænsninger har fået forældrepar til at overveje privatskole i stedet for folkeskole.
22. oktober 2020 kl. 20:20 Af Rikke Folm Berg

Annonce

NAKSKOV Udover et opråb fra skolebestyrelsen for Stormarkskolen i Nakskov som omtalt i artiklen "Skoledistrikter øger privatskolefrekvens", har børne- og skoleudvalget i Lolland Kommune også modtaget et brev fra en forælder.

Både opråb og brev omhandler skoledistrikternes begrænsninger for det frie skolevalg og påpeger, at disse får forældre, som egentlig gerne vil folkeskolen, til at vælge at sende deres børn i privatskole.

I brevet skriver Mads Sørensen, som er far til en toårig datter:

"Som far til en datter på to år har vi gjort os overvejelser omkring vores valg af dagpleje, kommende børnehave og skole. Vi har valgt en dagpleje, der ligger tæt på vores bopæl, og som er tilknyttet den børnehave, som vi mener vil være ideel for vores datter".

Det drejer sig om Skovsgårdsvej Børnehave, som ligger nær familiens bopæl på Tinghusvej i Nakskov.

"I valg af børnehave har det også været vigtigt for os, at den er beliggende tæt på Stormarkskolen", skriver han endvidere.

"Vi har et brændende ønske om, at vores datter skal gå i folkeskole, og ønsket er Stormarkskolen".

"Vi ønsker en skole, hvor vores datter møder rummelighed, og hvor hendes relationer fra børnehaven kan overføres til skolen til en tryg start. Det er vigtigt for os som forældre, at vores datter kommer på en skole, som virker overskuelig, og hvor både hun og vi føler os trygge", begrunder han.

Dette ønske kan dog blive svært at få opfyldt, påpeger han.

"Vi bor i en anden folkeskoles distrikt, og dermed vil hun, efter beslutningen om distriktsopdelt skole, ikke komme på Stormarkskolen. Hun vil blive tilbudt et skoletilbud, hvor hun måske ikke kender nogen, da hendes relationer har været tilknyttet en anden del af byen".

Familien Sørensens bopæl hører nemlig under Byskolens skoledistrikt.

Ikke at forældrene har noget imod Byskolen, understreger Mads Sørensen.

- Men vi har selv kunnet vælge dagpleje og børnehave, hvorfor kan vi så ikke selv vælge skole? Hvorfor skal kommunen tage det valg for os? siger han.

Det er princippet i dét, der er ham imod, forklarer han.

I brevet betoner han desuden, at en god overgang fra børnehave til skole er vigtigt for familien. Den sikres bedst ved overgang fra Skovsgårdsvej til Stormarkskolen, idet de to institutioner ligger nær hinanden, påpeger han.

Men i mangel af vished for, om det kan lykkes at få en plads på Stormarkskolen, har forældrene valgt at skrive datteren op til en af byens privatskoler.

"Her er vi sikret en plads i tilfælde af, at Stormarkskolen ikke kan tilbyde vores datter en plads", skriver han.

"Denne beslutning har vi taget efter mange overvejelser, da vi anerkender og værdsætter folkeskolens kvaliteter".

Mads Sørensen runder sit brev af med at skrive:

"Med kun to folkeskoler og et distriktsbestemt skoletilbud må der være andre end jeg, som står og tænker, at de er i tvivl om, hvorvidt det skoletilbud, som de tilbydes, passer til deres barn og derfor må have andre overvejelser og muligheder i spil".

Ifølge reglerne for frit skolevalg i Lolland Kommune har forældre krav på, at deres barn optages i en folkeskole i det distrikt, hvor barnet bor. Forældrene har derudover krav på, at deres barn optages i en folkeskole efter eget valg, hvis elevtallet i den enkelte klasse ikke derved overstiger 24. Det er her, uvisheden kommer ind. Hvis flere ønsker en skole, end der er pladser, optages først distriktsbørn, dernæst søskende til elever på skolen, dernæst nærmere boende forud for fjernere boende.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

john brædder ønsker at folk… 24. november 2020 kl. 09.12

AF: JOHN WENNERWALD

Regionen hjælper minkavlere 22. november 2020 kl. 21.48

AF: BENT KARL LANDIN NIELSEN

Stødby strand 20. november 2020 kl. 15.28

AF: BENT KARL LANDIN NIELSEN

Stødby strand 20. november 2020 kl. 15.28

AF: NILS JØRGENSEN

Torvet Nykøbing 16. november 2020 kl. 16.03

AF: JOHN WENNERWALD

Goddag til kontantløst samfund 15. november 2020 kl. 21.43

Annonce