cookie-og-privatlivspolitik
Den store taks ved Søndersø blev fældet for at give plads til det planlagte nybyggeri, der skal erstatte Grandfeldts Gård. Nu efterlyser forening en politik for træer i Lolland Kommune.
Den store taks ved Søndersø blev fældet for at give plads til det planlagte nybyggeri, der skal erstatte Grandfeldts Gård. Nu efterlyser forening en politik for træer i Lolland Kommune.
Foto: Jan Knudsen, arkivfoto

Lolland

Forening ønsker en politik for lollandske træer

Leonora Christinas Taks var Danmarks tredje-tykkeste takstræ, inden det blev fældet - Nu efterlyses plan for særlige træer.




11. april 2021 kl. 11:15 Af Palle Nevad Frandsen

MARIBO For at gøre plads til det nybyggeri, der skal erstatte den næsten nedrevne købmandsgård Grandfeldts Gård i Maribo, blev et stort historisk takstræ fældet i haven ved gården. Træet, kendt som Leonora Christinas Taks, var formentlig flere hundrede år gammelt, men en præcis alder kendte man ikke.

Træet var det tredje-tykkeste takstræ i Danmark og var blevet optaget i Dendrologisk Forenings Træregister, som er en fortegnelse over de mest bemærkelsesværdige træer i Danmark. Da træet blev registreret i 2018, var det sundt.

Skæbnen for det historiske træ har fået Dendrologisk Forening til at komme med en indsigelse i forbindelse med høring om en ny lokalplan og kommuneplantillæg for området, hvor Grandfeldts Gård har ligget. Foreningens formand, Peter Hoffmann, spørger, om der i en gammel kulturby som Maribo ikke er en politik for bevaring af træer.

"Der er flere byer, som har udarbejdet særskilte politikker om træer, andre medtager emnet i lokalplanerne. Der kan også være tale om en egentlig fredning af særligt udvalgte træer", skriver formanden og henviser til, at eksempelvis både København og Frederiksberg har politikker for træer.

Eksempelvis lyder det i målsætningen for København, at der skal sikres gode vækstvilkår for både eksisterende og nye træer i byen, og målsætningen er, at 20 procent af Københavns samlede areal er dækket af trækroner.

Annonce

"På Lolland er der mange bemærkelsesværdige træer, som bør bevares så længe som muligt", lyder det i skrivelsen fra formanden for Dansk Dendrologisk Forening.



KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJARKE ROSENKILDE

Er Det Konservative… 13. maj 2021 kl. 16.24

AF: JOHN WENNERWALD

Paradigmeskifte version 2.0 09. maj 2021 kl. 22.09

AF: PAW HALLANDSON

Det skriger til himlen! 09. maj 2021 kl. 20.40

AF: LEIF A. JENSEN

Demokrat i Danmark! Hvor? 05. maj 2021 kl. 09.29

AF: JOHN WENNERWALD

Den 1. maj 02. maj 2021 kl. 22.18

AF: LARS RASMUSSEN

Solcellepark Grænge Åbent… 01. maj 2021 kl. 09.17

Annonce

ANNONCE